17 Ekim 2016 06:18

ABD ile Rusya arasında 'yaptırım' polemiği

Batı cephesinden Rusya'ya yönelik yeni yaptırımların uygulanabileceği sinyalleri geldi. Putin, tepki gösterdi.

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'de yaşanan kriz sebebiyle Rusya'ya yeni yaptırımların uygulanabileceğini bildirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise "Rusya'ya uygulanan yaptırımlar zarar verici, en önemlisi de bu yaptırımları uygulayanlar amaçlarına ulaşamayacaklar" ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Suriye'de yaşananlar sebebiyle ek yaptırımların uygulanmasını görüşüyoruz. Düzenlenen görüşmeler çerçevesinde birkaç gün içerisinde kararımızı vereceğiz" dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson da Rusya'ya yaptırım baskısının sertleştirilmesinden yana olduğunu dile getirdi. Johnson Suriye krizinin görüşüldüğü çok taraflı toplantının ardından, "Rusya baskıyı hissetmeye başladı. Bu baskıya devam etmemiz hayati önem taşıyor" dedi.

Kerry dışında bu toplantıya İngiltere, Fransa, Suudi Arabistan, Ürdün Dışişleri Bakanları ve Almanya, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye ve Avrupa Birliği temsilcileri katıldı.

PUTİN'DEN YANIT

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna veya Suriye bahane gösterilerek Rusya'ya uygulanan yaptırımlarla kesin sorunların çözülmeyeceğini, bunların sadece Rusya'yı kısıtlama politikasından ibaret olduğunu bildirdi.

Putin basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Rusya'ya uygulanan yaptırımlar zarar verici, en önemlisi de bu yaptırımları uygulayanlar amaçlarına ulaşamayacaklar" ifadesini kullandı.

Putin, "Rusya'ya uygulanan yaptırımları Ukrayna, Suriye dahil olmak üzere neye bağlarlarsa bağlasınlar bu politikayı oluşturanlar ve öne sürenler kesin sorunları asla çözemeyecekler. Bu durumda yaptırımlarla Ukrayna'nın güneydoğusundaki sorunu çözemeyecekler. Onların amaçları Rusya'yı kısıtlamak. Ukrayna olmasaydı, başka bir sebep bulurlardı. Rusya'nın uluslararası arenada güçlü bir oyuncu olması ve tüm partnerleriyle çalışmaya hazır olduğunu göstermesi başkalarını rahatsız ediyor. Uluslararası arenada çalışmak için orta yol bulmak gerek. Demek ki orta yol bulmayı kimse istemiyor, diktatörlük yapmayı daha kolay buluyorlar. ABD'li partnerlerimiz son 15-20 yıldır bu stili kullanıyorlar. Bu yaptırımların amacı bir şeyi çözmek değil, aksine Rusya'nın güçlenmesini kısıtlamak. Bu tür araçlarla bu amaçlarına da ulaşamayacaklar." dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Irak sınırına gece tank, zırhlı araç sevkiyatı yapıldı

SONRAKİ HABER

Lozan'da kritik Suriye görüşmesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...