17 Ekim 2016 03:34

Musul operasyonu başladı

Musul operasyonunun başlamasıyla birlikte Irak güvenlik güçleri ve peşmerge, IŞİD militanlarıyla sıcak temas sağladı.

Paylaş

Irak Başbakanı Haydar İbadi'nin gece saat 01.40 sıralarında Musul operasyonunun başladığını açıklamasının ardından bölgeye intikal eden Irak güvenlik güçleri ve peşmerge, IŞİD militanlarıyla sıcak temas sağladı.

Dakika Dakika Gelişmeler:

23:15: İBADİ'DEN TÜRKİYE UYARISI!

Irak Başbakanı Haydar el İbadi: Türkiye, iç sorunlarını dışarıya taşımak için Saddam Hüseyin'in politikasını benimsemiştir. Açıklamanın devamı...

22:06 PENTAGON'DAN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Peter Cook, Türk askerlerinin Musul operasyonuna katılıp katılmayacağının Irak ve Türkiye hükümetleri arasında çözülmesi gereken bir konu olduğunu söyledi. Detaylar...

21:55: MUSUL OPERASYONU HAFTALARCA SÜREBİLİR

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun komutanlarından Korgeneral Stephen Townsend, Musul'un geri alınmasının haftalarca, hatta daha da uzun  sürebileceğini söyledi. Açıklamanın detayları...

19:16 Musul’da konvoya intihar saldırısı: 70 Irak askeri öldü 

16:12: BARZANİ AÇIKLAMA YAPTI 

Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani: İlk defa Irak askeri ve peşmerge birlikte bir bölgede savaşıyor. Bu kendi başına bölgenin kaderi için çok önemli bir gelişme. Barzani, "Ankara operasyona katılmak istiyorsa, Bağdat'la anlaşmalı" dedi.

15.10 - 5 PEŞMERGE YAŞAMINI YİTİRDİ, 8 KÖY ALINDI

Musul operasyonunda 3 cepheden IŞİD ile savaşarak Musul kent merkezine doğru ilerleyen ve 8 köyü IŞİD'ten alan Peşmerge güçlerinden şimdiye kadar 5 Peşmergenin yaşamını yitirdiği, 10 Peşmergenin de yaralandığı belirtildi. Yaralanan Peşmergeler Erbil'deki hastanelerde tedavi altına alınırken, Peşmerge Güçleri 70'inci Birlikleri Komutanı Şeyh Cafer Şeyh Mustafa, bugün için yapılan planın başarılı bir şekilde tamamlandığını açıkladı. Mustafa, "8 köyün kontrolünü öngören plan başarıyla tamamlandı. Kaybımız, elde ettiğimiz başarılara kıyasla çok az. 40 kilometrekarelik alan IŞİD'den temizlendi. Kontrol sağlanan bölgelerde bombalı tuzaklar temizleniyor" dedi.

Musul operasyonunu yöneten ekibin içerisinde yer alan ABD'nin 101'inci Hava İndirme Tümeni Komutanı General Gary Volesky ise, sosyal medya hesabında, "Irak güvenlik güçleri Musul'u IŞİD'ten geri almak için taarruz başlattı. Koalisyon uçak ve topçu birlikleri IŞİD'i vurmaya devam ediyor" mesajı paylaştı.

15.00 THY, Bağdat ve Erbil'e seferlerini iptal etti.

13.50 Musul'un güneydoğusundaki Guvir bölgesinde Irak ordusu güçleri 5 köyü IŞİD'den geri aldı.

13.40 Rudaw: Peşmerge güçleri, operasyonun ilk günü için hedefledikleri tüm köylerde kontrolü sağladıklarını bildirdi.

13.30 Koalisyon uçakları Musul merkezini vurdu.

13.28 Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği: Musul operasyonu 100 bin kişinin Suriye ve Türkiye'ye göç etmesine neden olabilir.

13.23 Rudaw: Musul operasyonunda 4 peşmerge hayatını kaybetti.

13.15 DHA: Irak Savunma Bakanlığı, Musul'un güneyinde yer alan el Guvir bölgesinde iki köyün IŞİD'den geri alındığını duyurdu.
Bakanlığın internet sitesinde yayınlanan bildiride, "9. zırhlı tümene bağlı 36. otomatik tugayı ile 35. zırhlı tugayı ile birlikte acil müdahale gücü kahramanları El Guvir cephesinde İbrahim Halil ve Kan Harami köylerini geri aldıktan sonra Dizize köyünü kuşatmaya başladı" ifadesi yer aldı.

12.55 Rudaw: Irak medyasına göre önde gelen IŞİD liderlerinden Ahmed Ktab Ömer öldürüldü.

12.38 Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Musul operasyonuna Türkiye'nin Başika kampında eğitim verdiği 3 bin askerin katıldığını belirtti. Reuters'e konuşan bir Türk askeri yetkili, bin 500 askerin operasyona katılmaya hazır olduğunu söylemişti.

12.30 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Musul operasyonuna dair açıklamasında: "Operasyonda da olacağız masada da" dedi.

12.00 Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız'ın başkanlık edeceği bir heyet Başika ve Musul konularını konuşmak üzere Bağdat'a gidecek.

11.55 Rudaw: IŞİD canlı bombası ekibimizin ve Peşmerge güçlerinin yakınlarında kendini patlattı. Ölü ya da yaralı yok.

11.37  NTV yayınına katılan Irak Türkmen Cephesi Başkanı Salihi, Peşmerge güçleri ve Irak askerleriyle birlikte Musul halkının da IŞİD’e karşı çatışmalara katıldığını ve örgütün direniş göstermeden bölgeyi terk ettiğini söyledi.

11.20 Irak ordusu, Musul'un güneyindeki Nemrud ve Hamam Alil köylerine girdi.

11.00 Türk yetkililerin Reuters'a yaptığı açıklamada, TSK'nin eğittiği bin 500 Iraklı savaşçının operasyonda yer almaya hazır olduğu ifade edildi. Başika'da 3 bine yakın savaşçı eğitilmişti.

10.12 Rudaw: Peşmerge güçleri Hazır cephesinde 7 köyü ele geçirdi.

09.55 DHA: Musul operasyonu kapsamında Başehre köyünün peşmerge güçlerinin eline geçtiği bildirildi.

09.30: Musul operasyonunun başladığı saatlerde Irak sınırının sıfır noktasında bulunan Şırnak'ın Silopi ilçesine tank ve zırhlı araç sevkiyatı yapıldı.

09.15 Rudaw: Onlarca IŞİD'li aileleriyle beraber Suriye'ye kaçtı.

09.10 Musul'un güneyinde IŞİD'in karargahının bulunduğu belirtilen bir bölge savaş uçakları tarafından vuruldu. IŞİD'liler lastik ve benzin yakarak savaş uçaklarının görüşünü zayıflatmaya çalışıyor.

09.00 Rudaw: Peşmerge güçleri, Ninova'nın kuzeydoğusundaki el Hamdaniye mahallesine ilerliyor.

08.55 Operasyona 30 bin Irak ve Peşmerge askeri katılıyor. Musul'da 3 bin ila 4 bin 500 arası IŞİD militanı olduğu tahmin ediliyor.

08.35 DHA: Musul operasyonunun kritik üssü Zertik dağına, bir grup ABD askeri geldi.

08.30 Rudaw: Peşmerge güçleri Hazır cephesinde 2 köyü ele geçirdi, 2 köyü kuşattı.

08.10 BM: BM'den yapılan Musul açıklamasında operasyonda sivillerin zarar görmemesine dikkat edilmesi vurgusu yapıldı. Musul'da 1.5 milyon kişi yaşıyor.

08.07: Rudaw: Peşmerge güçleri ve koalisyon uçakları 2 IŞİD canlı bomba aracını, Peşmerge kontrol noktasına ulaşmadan imha etti.

06.38: Vertik Dağı'nın eteklerinde IŞİD kontrolündeki bir köy, koalisyon uçakları tarafından bombalanıyor.

05.00 ABD'den Musul açıklaması: Kahraman Iraklı güçlerin, Kürt peşmergelerin ve Ninova gönüllülerinin yolunu Tanrı açık etsin. Bu tarihi operasyonda sizinle birlikte olmaktan gurur duyuyoruz

01.40 Irak Başbakanı İbadi operasyonun başladığını duyurdu.

OPERASYONDAN İLK FOTOĞRAFLAR

DHA'nın haberine göre Peşmerge güçleri, Musul yakınlarında IŞİD kontrolündeki köylere doğru havan atışı yaptı. Musul yakınlarındaki köylerden peşmergelere ağır silahlarla karşılık verildi.

Vertik Dağı'nın eteklerinde IŞİD kontrolündeki bir köy, koalisyon uçakları tarafından bombalanırken, DHA muhabirine bilgi veren yerel kaynaklar, Peşmerge özel kuvvetlerinin Hazır tepesinden Musul'a doğru operasyonu başlattığını bildirdi.

Havanın aydınlanmasıyla çatışmaların şiddetleneceği tahmin ediliyor. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Kuşadası'da 4.7 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

ABD'den Musul ve Dabık açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa