17 Ekim 2016 00:59

OHAL'in uzatılmasına vatandaş ne diyor?

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL’in yeniden uzatılmasını ve önceki 3 aylık sürecin etkilerini Kocaeli’deki vatandaşlara sorduk.

Paylaş

Halil YILMAZ
Elif Su METİNKALE
Kocaeli

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL’in yeniden uzatılmasını ve önceki 3 aylık sürecin etkilerini Kocaeli’deki vatandaşlara sorduk. Gazetemize konuşanlar arasında OHAL’in uzatılmasını gereksiz bulan da var, “Bence doğru bir karar” diyende...
Mert Güvenç isimli vatandaş, “OHAL sorunları çözecek ise mantıklı” diyenlerden. Her şeyin hükümetin elinde olduğunu ifade eden Güvenç, “Sorunları çözebileceklerini düşünüyorlar ise mantıklı bir hareket ama daha ne kadar uzatılır bunların hepsi devletin elinde” diyor. Medyayı internet üzerinden ve belirli kanallardan takip ettiğini belirten Güvenç, medyaya dönük baskıları nasıl değerlendiriyorsunuz sorumuza ise, “Eğer bu süreç ile alakalıysa mantıklı olduğunu düşünüyorum. Tabi bu sosyal medyanın ve gazetelerin susturulmasıyla alakalıysa o zaman yanlış olarak nitelendiriyorum” ifadelerini kullanıyor.

‘ÜLKE BUNDAN ÖNCE DE OHAL ALTINDA GİBİYDİ’

İsmini vermek istemeyen bir vatandaş ise, “Çok bir farkı olmadı, ülke bu süreçten önce de OHAL altında gibiydi. Tamamen sistemin değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Hayatımız boyunca OHAL’de yaşamaktan çekiniyoruz” dedi. Gazete ve televizyonların kapatılması ile ilgili olarak ise “Ben reklamcıyım, özgür bir basın özgür bir iletişim için hangi düşüncede olunursa olunsun hiçbir şekilde medyanın sesi kesilmemeli” diyor.

‘OHAL’İ NORMAL BULUYORUM AMA UZATILMASIN’

Bülent Koşum isimli vatandaş ise, OHAL’in uzatılmasından yana olmadığını belirtiyor. OHAL sürecinin bir an önce sonlandırılması gerektiğini ifade eden Koşum, “OHAL’in olmasını normal karşılıyorum ama uzatılmasından yana değilim. Bu sürecin bir an önce sonlandırılması lazım. Cumhurbaşkanının beyanatı var:‘1 seneye kadar uzatılabilir.’ Bu söylem bana pek mantıklı gelmiyor” diye ekliyor. Demokratik bir ülkede basım yayın organlarının kapatılmasının doğru bir yaklaşım olmadığını da vurgulayan Koşum, “Herkesin konuşma hakkı var. Hangi görüşten olursa olsun çok seslilik olması lazım ki demokrasi olsun. Kimsenin düşüncesine gem vurulamaz” diyor. Gazeteleri tarafsız bulmadığı için pek takip etmediğini belirten Koşum, “Daha çok internetten takip ediyorum. Televizyon kanalları bilhassa TRT kanalları yanlı haber yapıyor. Bir takım eleştiri yapanları vatan haini ilan ediyorlar. Her eleştiri yapan, düşüncesini söyleyen vatan haini ise yandık o zaman, tasımızı tarağımızı toplayıp başka ülkelere gidelim” diyor.

‘DEVLET İÇ DENETİMİNİ TAMAMLAYAMADI’

İsmini vermek istemeyen başka bir vatandaş ise, “OHAL’in olmaması gerektiğini düşünüyorum çünkü Türkiye’nin gidişatı kötü yöne doğru gidiyor” diyor.

OHAL’in uzatılmasının doğru bir yaklaşım olduğunu ifade eden bir başka vatandaş ise, “Bence doğru bir yaklaşım çünkü devletin iç denetimleri tamamlayamadığını düşünüyorum” sözlerini kullanıyor. Gündemi internet üzerinden takip ettiğini belirten vatandaş, medya organlarının kapatılmasına ilişkin ise “Kocaeli, Türkiye’de en fazla gazete kapatılan ve bu soruna maruz kalan il maalesef. Burada siyasi bir yaklaşım olduğuna inanıyorum. Bunun taraflı bir durum olduğuna inanıyorum” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Çipras, yeniden SYRIZA başkanı seçildi

SONRAKİ HABER

Hastaneler devlete, cefası sağlıkçıya kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...