16 Ekim 2016 15:16

Kemerburgazlılar: Dün tanka karşıydık bugün ranta karşıyız

Kemerburgaz'da özel bir firmanın çimento kili üretmek üzere açmak istediği işletme bölge sakinleri tarafından protesto edildi.

Paylaş

Ezgi ÇAPA

İstanbul Kemerburgaz'da özel bir firmanın çimento kili üretmek üzere açmak istediği işletme bölge sakinleri tarafından protesto edildi.

Kemerburgaz'a çimento kili ocağı açılması için başlatılan çalışmaları protesto eden bölge sakinleri, Türk bayrağı ve marşlar eşliğinde Kemerburgaz meydanında toplandı. Ellerinde bayraklarla 'Kemerburgaz'da maden öldürür', 'Çocuklarımızın ölmesini istemiyoruz', 'Köyümüze sokulmayın, yeşilimize dokunmayın' yazılı pankartlar taşıyan grup, araç konvoyuyla kil ocağının açılacağı alana gitti.

Çevik kuvvet ekipleri ve TOMA'nın önlem aldığı kil ocağı önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı okuyan Kemerburgaz sakini Cihan Ulus, “Kemerburgaz ve Hasdal arasındaki 380 dönüme yakın orman alanı maden ocağı ya da beton santraline peşkeş çekilmek istenmektedir. Maden sahası yapılmak istenen alandaki 60 bine yakın genç çam ağacı, gizli gizli şimdiden kesilmeye başlanmıştır" dedi. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Enerji Bakanına seslenen Ulus, “ÇED raporuna gerek duyulmadan bir şirketin maden tesisi açmaya çalışması hukuksuzluktur, cinayettir. Bu sadece orman ve yeşil alan katliamı değildir, bu İstanbul'un temiz nefesinin katledilmesidir. Dün tanka karşıydık bugün ranta karşıyız" diye konuştu.

Eylemde mahalle muhtarlarının yanı sıra farklı siyasi partilerden temsilciler de konuştu.

BÖLGE SAKİNLERİ NEDEN MADEN İSTEMEDİKLERİNİ ANLATTI

Kemerburgaz Çevre Platformu üyesi İlhan Ayta ağaçların kesilmemesi için eylem yaptıklarını belirterek “Burada toprak altında Avrupa yakasının eski çöplüğü bulunuyor. Burada tekrar bir çöp faciasının oluşma riski var. Aslında firmayı da korumak adına bu eylemleri yapıyoruz" dedi.

Kemerburgaz sakini Yasemin Kocacık ise, “Buranın yok olmasını, sularımızın bitmesini istemiyoruz" diye konuştu.

Eyleme katılan isimlerden biri de 70 yaşındaki Safiye Çolak'tı. Çolak, “70 yaşına geldim ama çoluğumuz çocuğumuz var. Niye burada zehirlenelim" ifadelerini kullandı.

Kil ocağı yapılması planlanan yerde hayvancılıkla uğraşan Fahrettin Pamay ise, şantiye çalışmalarının başlamasından bu yana mağdur olduğunu anlattı. Pamay, “3 aydır mağduruz. 60 tane büyük baş hayvanımız aç susuz. Yemi, samanı sırtımızda taşıyoruz, yoldan geçmemize izin vermiyorlar. Uyku uyuyamıyoruz" dedi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Apartman boşluğuna düşen inşaat işçisi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Bali'de asma köprü çöktü: 9 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...