16 Ekim 2016 20:02

Antalya Film Festivali devam ediyor

Antalya Film Festivali bugün ikinci gününde. Festival bugünkü programında dünya ve Türkiye sinemasından önemli filmler yer alıyor.

Paylaş

Antalya Film Festivali bugün ikinci gününde. Festival bugünkü programında dünya ve Türkiye sinemasından önemli filmler yer alıyor. Bugünün programından öne çıkan filmlerini sizler için derledik.

Oyunculuktan yönetmenliğe geçen Rıza Sönmez, ilk uzun metrajlı filmi “Orhan Pamuk’a Söylemeyin Kars’ta Çektiğim Filmde Kar Romanı da Var”da Uğur Yücel’in Soğuk adlı filminin çekimleri sırasında Kars’ta tanıştığı görme engelli müzisyenden ve Karslıların Orhan Pamuk’un romanı Kar’ın kendi gerçeklerini yansıtmadığını düşünmesinden esinlenerek bir doküdrama çekti. Hatırlı misafirlerini karşılamak için acilen müzisyen bulması gereken görme engelli şarkıcı Yüksel’i takip ederek Kars sokaklarında dolaştı. Kar’dakine benzeyen insan, sokak, obje fotoğrafları çeken, Orhan Pamuk hayranı berber Kazım’ın hikâyesini, geleneksel müzisyenlerin hayaletlerini de filme katarak bir doğaçlama yaptı. Yüksel Ermutlu, İsrafil Parlak, Vildan Atasever ve Haydar Koçolu bu kendine özgü doküdramada rol alıyor.

Film bugün 12.00 seansında Aspendos’da izlenebilecek.

DENİZDEKİ ATEŞ

İtalyan Gianfranco Rosi’nin bu yıl Berlin Film Festivali’nden Altın Ayı’yla dönen belgeseli, zamanımızın en çalkantılı politik mevzularından biri olan göçmen krizi konusunda gözleme dayalı bir yaklaşım sergiliyor. Filmde hem kişisel saygınlığa hem de insan hayatının cevaplanamayan karmaşıklığına dair bir duyguyu naklederek, şiirsel ihtişama sahip anları anımsatmaya çalışıyor. Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya deniz yoluyla geçmek isteyen mültecilerin ana duraklarından birinde, Lampedusa Adası’nda çekilen filmde Rosi, toprağına yüzlerce yıllık gelenekle bağlı yerel toplulukla izole, travmatize ve bahtının rüzgârına kapılmış göçmenler arasındaki etkileyici temas noktalarını ortaya çıkarmayı deniyor.

Denizdeki Ateş bugün 17.00 seansında Markantalya Salon 5’de izlenebilir.

KOCA DÜNYA

Anne babalarının sorumluluğunu üstlenemediği, belki de istemediği iki çocuk koca dünyada nasıl hayatta kalır? Büyümek kurtuluş mudur yoksa hayatın daha da zalim yüzleriyle karşılaşmalara mı gebedir? Yetimhane duvarları gözlerden sakladıkları çocuklar için bir hapishanenin aşılmaz duvarları mıdır yoksa onları dışarıdaki karanlık, kocaman dünyadan korumakta mıdır? Ali ile Zuhal yetimhanede büyümüş iki gençtir. Kardeş oldukları söylenir. Öyle değilse bile geçen zaman ve sahipsizlikleri onları kardeş gibi yakınlaştırmıştır. Film Ali ile Zuhal’in yetimhane dışındaki koca dünyanın kucağına savunmasız fırlatılıp atıldıkları sırada başlar.
Reha Erdem’in prömiyerini Venedik’te yapan yeni filmi Koca Dünya, bugün 16.00 seansında Perge’de olacak.

MAVİ BİSİKLET

Ali, babasının ölümünden bu yana geçim sıkıntısını çeken ailesine destek olmak için bir garajda çalışır. Annesi el örgülerini pazarda satarken, o para biriktirip her gün önünden geçtiği dükkânın vitrinindeki mavi bisiklete sahip olmanın hayalini kurar. Bir de sınıf başkanı Elif’in… Küçük yaşta fırsat eşitsizliğinin ve hayat kavgasının ne olduğunu öğrenen Ali ve en yakın arkadaşı Yusuf, Elif’in ve bütün sınıfın uğradığı haksızlık karşısında demokratik mücadelenin ne olduğunu da keşfeder: Öğretmen sınıfa yeni katılan, dedesi hatırlı biri olan Hasan’ı seçimlerin sonucunu hiçe sayarak Elif’in yerine sınıf başkanı olarak atayınca hiç ummadığı bir direnişle karşılaşır. Antalya Film Forumu projesi olan Mavi Bisiklet dünya prömiyerini Berlinale Generation’da yaptı. Film bugün 18.30’da Aspendos’da izlenebilecek.

JULİETA

60 yaşındaki Julieta, İspanya’dan ayrılmak üzereyken uzun zamandır görüşmediği kızı Antía’nın hâlâ hayatta ve üç çocuk sahibi olduğunu öğrenir. Portekiz’de yeni bir hayat kurmayı düşünürken planlarını değiştirip Madrid’de kalır ve kızına mektup yazmaya başlar. Julieta mektup yazarken biz de flashback’lerle onun, çocuğunun babasıyla geçirdiği hayatı, adamın âşığıyla kurduğu tehlikeli dostluğu ve hizmetçisiyle gergin ilişkisini izleriz. Julieta bu sebeplerin hangisi yüzünden Antía’yı terk etmiştir?
Alice Munro’nun üç kısa hikâyesinden uyarlanan film, İspanyol sinemasının kült yönetmenlerinden Pedro Almodovar’ın en özenli işlerinden. Diğer filmlerine göre daha sade olsa da Almodovar’ın ustalığı her karede kendini belli ediyor. Julieta bugün Migros AVM Salon 8’de 12.15 seansında izlenebilir. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

18 bin nüfuslu madenci şehri TIR’larla taşınıyor

SONRAKİ HABER

Alanyaspor, Fenerbahçe deplasmanından puan çıkardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...