16 Ekim 2016 06:45

Biber tarlasında patron ve dayıbaşları sömürüsü

Saruhanlı'da biber tarlasında zor şartlar altında çalışan kadın işçilerin emekleri, patron ve dayıbaşları tarafından sömürülüyor.

Paylaş

Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde biber tarlalarında düşük ücretle, sağlıksız koşullarda çalışan kadın işçilerin, emekleri patron ve dayıbaşılar (ırgat başları) tarafından sömürülüyor. Her gün sabah saat 06.00'da uyanarak iş güvenlik önlemlerin alınmadığı traktör kasalarında tarlalara çalışmaya giden kadın işçiler, kahvaltı ve öğle yemeklerini tarlada domates, peynir, zeytin ve ekmekle gideriyor.

50 TL'NİN 5 TL'Sİ DAYIBAŞINA

Saruhanlı'da sezonunun açılmasıyla birlikte biber tarlalarında çalışan kadın işçiler, günde 10 saat tozun toprağın içinde sosyal güvenceleri olmadan çalışıyor. Kadın işçilerin zorlu çalışma şartlarının karşılığı ise 50 TL. Bunun da 5 TL'sine dayıbaşları el koyuyor.

ÇOCUKLARI DA SÖMÜRÜLÜYOR

İş güvenliğinin olmadığı koşullarda çocuklarıyla birlikte tarlalarda çalışan kadın işçiler sık sık sağlık sorunlarıyla karşılaşıyor. Biber tarlasında sadece kadınlar değil çocukları da çalışıyor. Çocuklar, ailelerine ekonomik destek sunmak için çalıştığını söylüyor.

Günde 10 saat tarlada ağır şartlarda çalışan kadın işçiler, akşam eve gittiklerinde yorgun bedenleriyle ev işlerini de yapmak zorunda kalıyor.

'ÇOCUKLARIM İÇİN BU İŞE MECBURUM'

Üç çocuğuna bakabilmek için tarlada çalışan Gülistan Karacan, acı biber toplamaktan yanan ellerine bakarak, şunları söylüyor: "Biberler acı olduğundan kaynaklı çok zorlanıyoruz. Nefes almakta bile zorlandığımız oluyor. Bu zorlu şartlar karşılığında aldığımız ücret ise evin masraflarına dahi yetmiyor. Çok zorlu bir yaşam, çalışamazsam ayakta duramam. Çocuklarım için mücadele ediyorum, mecburum bu işe."

Sürekli eğilerek biber topladıklarından kaynaklı bel ağrısı çektiklerini belirten Karacan, "Bu ağrılarımla evde bulunan 3 çocuğumla da ilgilenemiyorum. Sırtımda bazen öyle ağrılar oluyor ki uyuyamıyorum" diyor.

'ÇALIŞMAZSAK AÇ KALACAĞIZ'

Eşinin cezaevinde olmasından kaynaklı çalışmak zorunda olduğunu dile getiren Sıdıka Gül, tarlanın tüm zorlu işlerini kadınların yaptığını fakat parayı kazananın ise patronların olduğunu söylüyor. Kadın işçilerin emek sömürüsüne daha çok maruz kaldığına dikkat çeken Gül, "4 çocuğum okuyor. Evde tek çalışan ben olduğumdan dolayı hem onları okutuyorum hem de evi geçindirmeye çalışıyorum. Ama gel görelim ki aldığımız ücret hiçbir şeye yetmiyor. Çalışmazsak 4 çocuğumla birlikte aç kalacağız" diyor.

‘EMEĞİMİZ SÖMÜRÜLÜYOR’

Sürekli tarlada çalıştığından dolayı ellerinde yaraların oluştuğunu belirten Cahide Karacan ise, biberlerin acı olmasından kaynaklı ellerindeki yaraların daha çok acı verdiğini dile getiriyor. Çocuklarına evde bakacak kimse olmadığı için tarlada peşinde sürüklediğini ifade eden Karacan, emeklerinin sömürüldüğünü kaydediyor. (Manisa/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Sönmez: Türkiye ekonomisi kontrolden çıktı

SONRAKİ HABER

HES bir köyü daha yuttu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...