16 Ekim 2016 05:49

Sönmez: Türkiye ekonomisi kontrolden çıktı

İktisatçı Mustafa Sönmez göre, Türkiye ekonomisi kontrolden çıktı ve kap-kaç sermayenin alanı haline geldi.

Paylaş

Kredi derecelendirme kuruluşlarının not indirimi, OHAL ve şiddeti artan savaş nedeniyle Dolar tarihi rekor kırarak 3,10 TL'nin üzerinde işlem görmeyi sürdürüyor. Hükümet tarafından her ne kadar "Sorun yok" açıklamaları yapılsa da dövizdeki yükseliş ve açıklanan kimi ekonomik veriler karşısında Türkiye'nin 2017 yılını oldukça zor geçireceğini düşünüyor.

Eleştirel iktisatçı Mustafa Sönmez'e göre, Türkiye ekonomisi bahar halinden sonbahar haline geçti. Sönmez, bu durumun tüm siyasi denklemi de belirleyeceğini söyledi.

Sönmez, Moody's'in not indirimi yapması ardından sermaye çıkışı yaşanmasına dair hükümetin "Sağlam ekonomimiz var" açıklamalarını hatırlattı. Merkez Bankası (MB) verilerine işaret eden Sönmez, "Çıkışlar Moody's'in not indiriminden 2 hafta sonra başladı. 7 Ekim haftası 770 milyon dolar net çıkış oldu. Doların yükselmesi de bundan" dedi. 

'MB MÜDAHALE EDEMEYEBİLİR'

Sönmez, doların artışının sürmesi halinde MB'nin müdahale edilmesini beklediklerini söyledi. Şimdiye kadar MB müdahalesinin olmamasının iki nedeni olduğunu belirtti ve şöyle açıkladı: "Birincisi; yaşananları spekülatif bir atak olarak görüyorlar yani, bir komplo. Onun için bekleyip görelim diyorlar. İkincisi de; ellerinde buna müdahale edecek kadar döviz yok, cephane yok. Dolayısıyla biraz beklemeye bırakılar."

Sönmez, şöyle devam etti: "Doları 3,10'u aştıran gelişmeler Türkiye'deki hem geleneksel ekonomik riskler hem de son zamanlarda artan politik ve jeopolitik risklerle ilgili. Özellikle Suriye'den sonra Irak'ta baş gösteren gerginlik yabancıları Türkiye'den biraz daha uzaklaştırıyor. İçerideki başkanlık gerginliği de artı bir unsur olacak. Dövizdeki yükselişin ne kadar devam edeceğini henüz bilemiyoruz. MB de buna fazla kayıtsız kalamaz. Önümüzdeki hafta artışlar devam ederse MB fon cephanesini kullanarak müdahalede bulanabilir. Bulunamıyorsa da müdahale alanın olmadığını, kaderine razı olduğunu anlarız."

"Türkiye ekonomisi artık kontrol altında değil. Negatif sinyal tüm dünyaya yayıldı" diyen Sönmez, bundan sonra Türkiye'ye serüvenci yabancı sermayenin giriş-çıkış yapacağını ifade etti.

'DOĞRUDAN YATIRIM YOK'

Sermayenin doğrudan yatırımlarına da dikkat çeken Sönmez, "Doğrudan yatırım hak getire, öyle bir şey kalmadı. Yatırım diye gelenlerin çoğu da gayrimenkul alışı zaten. Daha çok devletin borçlanma kağıtlarına geliyorlar. Bunlar kap-kaç sermaye. O anlamda kalite olarak hiç istenmeyen sermaye türü" değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomi Bakanlığı verilerine göre 2015 yılında 16, 8 milyar olan doğrudan yabancı yatırım 2016 yılı Ocak-Temmuz döneminde 4,8 milyar dolar seviyesinde kaldı. Yani Türkiye son 7 yılın en kötü dönemi yaşıyor. Küresel kiriz döneminde dahi Türkiye'ye doğrudan yatırım 2009 yılında 8,5 milyar dolar, 2010 yılında ise 9 milyar dolar gerçekleşmişti. 

Söz konusu iki rakamın 2016 yılında aşılamayacağı savunuluyor. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Aslı Erdoğan'ın okurları kitap çalışması başlattı

SONRAKİ HABER

Biber tarlasında patron ve dayıbaşları sömürüsü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...