15 Ekim 2016 18:46

Lozan’daki görüşmelerden sonuç çıkmadı

Rusya, ABD ve bazı bölgesel güçlerin katılımıyla İsviçre'nin Lozan kentinde Suriye görüşmesi gerçekleşti. Görüşme yaklaşık 4 buçuk saat sürdü.

Paylaş

Sputnik’in haberine göre Lozan'da bugün düzenlenen Suriye görüşmesinin ardından açıklama yapan Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, toplantıdan kesin karar çıkmadığını ama insani yardım konusunda uzlaşıldığını vurguladı. 

Çavuşoğlu ateşkes sağlanmasının ve müzakerelere başlanmasının önemine dikkat çekti. Çavuşoğlu yarın Londra'da yeni bir toplantı yapılacağını da aktardı. 'Rusya ve ABD’nin liderliğinde, Türkiye, İran ve Suudi Arabistan’ın da aralarında bulunduğu bölge dışişleri bakanlarının katılımıyla İsviçre'nin Lozan kentinde düzenlenen ve 4.5 saat süren Suriye toplantısı 21.07 itibarıyla sona erdi. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı: Hiç ayrım yapmadan insani yardımlar ulaştırılsın, uluslararası konvoy oluşturulsun, hep beraber insani yardımları ulaştıralım. Bayramda dahi insani yardım götüren TIR’lar vuruldu. Bunların da önüne geçmemiz lazım.

İlginç fikirler gündeme geldi, temaslar sürecek Kesin çözüm için siyasi müzakerelerin başlaması gerekiyor. Herkes bu konuda hemfikir. Rejim ve muhalefet çözüm vizyonunu paylaşmalı. Bu ateşkesin tüm Suriye’de yayılması gerekiyor. El Nusra (yeni adıyla Fetih el Şam Cephesi) Halep'ten derhal ayrılmalı. Diğer terör örgütleriyle de mücadelenin devam ediyor olması lazım. 

Şu kararlar alındı, ateşkeste uzlaşma sağlandı gibi bir şey beklenmiyordu zaten. Kesin sonuç çıkmadı ama insani yardım konusunda görüş birliği var. Ateşkes mi önce olsun El Nusra mı önce terk etsin, bu konularda farklı görüşler oldu. 

RUSYA AÇIKLAMASI

Lozan'daki Suriye toplantısı başladı Tabii burada farklı görüşler var dedik. Bizler diyoruz ki insani yardımları ve diğer adımların atılması için çatışmaların durdurulması gerekiyor. Önümüzdeki günlerde insani konvoyların ulaştırılması konusunda görüşmeler devam edecek. Irak Dışişleri Bakanı toplantı bitiminde Suriye’deki durumun Irak’a da etkisi olduğunu ve her iki ülkenin de DAEŞ’ten temizlenmesi gerektiğini ifade etti. Ateşkesin bir an evvel sağlanması gerekiyor. Yarın (İngiltere'nin başkenti) Londra'da yeni bir toplantı yapılacak.  

Rus haber ajansı Ria Novosti, Rus heyetinden bir temsilcinin açıklamalarına dayanarak yaptığı haberde, görüşme sonunda ortak bildirim yapılmayacağını açıkladı. Görüşmeleri takip eden Mısır, Irak ve Katar dışişleri bakanlarının görüşme sonrası binadan ayrıldıkları belirtildi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise çok taraflı toplantının katılımcılarının birkaç ilginç fikri görüştüklerini ve en yakın zamanda temaslara devam etme konusunda anlaştıklarını bildirdi.

Bakan Lavrov, şunları söyledi:"Bugün durumu ciddi anlamda etkileyebilecek ülkelerin toplandığı bu masada ilginç fikirler ele alındı ve en yakın zamanda çözüm sürecini ilerletebilecek bu temaslara devam edilmesi konusunda anlaşıldı." (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

DHA: Musul'a operasyonlar başladı

SONRAKİ HABER

Adana'da orman yangını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...