16 Ekim 2016 00:52

Bursalı işçiler: 'Büyüyen ekonomi’ işçiye yansımadı

Başbakan Yıldırım’ın üç yıl için açıkladığı orta vadeli programda sözünü ettiği ‘istikrar’ ve ‘ekonomik büyüme’yi işçilerle konuştuk.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Başbakan Binali Yıldırım’ın önümüzdeki üç yıl için açıkladığı orta vadeli programda sözünü ettiği ‘istikrar’ ve ‘ekonomik büyüme’yi farklı iş kollarında çalışan işçilerle konuştuk. “Gerçekten de ekonomide büyüme var mı? Varsa bu büyümeden işçilerin payına ne düşüyor? Yoksa sadece patronlar mı büyüyor” sorularına cevap aradık.

‘EKONOMİMİZ BÜYÜSEYDİ GREVDE OLMAZDIK’

Yaklaşık iki aydır hakları için fabrika önünde grevde olan bir Gemlik Gübre işçisi,  “Ekonomideki büyümeden ve planlardan bizim payımıza grev düştü bu dönem anlaşılan. Ekonomide hareketlilik, büyüme varsa bu ilk başta bizlere yansımalı çünkü ekonominin büyümesini sağlayan biz işçileriz. Eğer bizim ev ekonomimiz büyümemişse, ülke ekonomisi de büyümemiştir bana göre. Büyüyen sadece belli başlı insanlardır. Onlar da patronlar. Örneğin bizim bu fabrika önceleri devlet kurumuydu ve çok ucuza, bedavaya satılarak özelleştirildi. Şimdi dönüp bakıyoruz burayı alana servetine servet kattı. Patronun ekonomisi büyüdükçe büyüdü. Peki işçinin durumu ne dersen ahan da ortada. Evimize iki ekmek daha fazla götürelim diye grevdeyiz” dedi. 

‘BEN AY SONUNU NASIL GETİRECEĞİMİ DÜŞÜNÜYORUM’

“Ekonomide büyüme diyorsanız ben cebimdeki paraya bakarım” diyen bir başka Gemlik Gübre işçisi ise şöyle konuşuyor; “Ben bugün ay sonunu nasıl getireceğimi kara kara düşünüyorsam, faturalarımı nasıl yatıracağımı ve çocuğuma iyi bir gelecek sunabilecek miyim düşüncesiyle içim içimi yiyorsa ekonomik büyüme olmamıştır benim için. Ben mutlu değilsem ve hakkım için bugün fabrika önünde grevdeysem kimse beni ikna edemez bu büyümeye. Çünkü gerçekten büyüme olsaydı ben bu soğukta fabrika önünde nöbet tutmaz ailemle evimde otururdum” şeklinde konuştu.

‘BÜYÜYEN BİZİM EKONOMİMİZ DEĞİL’

“Ekonomi büyüyor gerçekten ama bizim için büyümüyor” diyen işten atılan bir Tofaş işçisi ise şunları söylüyor; “Metal direnişi sonrası parça parça her fabrikadan işçileri işten çıkardılar. Ve o günden sonra açıklanan şirket kârlarına baktık; hep büyüdüler. Ama işçi hakkını istediğinde bir şekilde işinden oldu benim gibi. Patronların ekonomisi hep büyüyor ama işçilerin ekonomisi hep küçülüyor. Önümüzdeki üç yılın ekonomik büyüme hedeflerinde de sonuç değişmeyecek. Patronlar büyüyecek, işçiler küçülecek. Yani bu bizim ekonomimiz değil” dedi.

‘BİZİM EKONOMİMİZ EŞİN DE ÇALIŞIRSA BÜYÜR’

“Bugün birçok arkadaşım borçları yüzünden her gün mesaiye kalmak zorunda kalıyorsa büyüme yoktur” diyerek sözlerine başlayan bir gıda işçisi; “Ekonomisi iyi olan insan ailesiyle zaman geçirir ama tam tersi zamanının neredeyse çoğu fabrikada geçiyor. Çünkü üç beş kuruş daha fazla kazanayım, en azında bu ay biraz nefes alayım derdinde herkes. Hedefler konuluyor ekonomi için. Bunlar gerçekleşse bile bize düşen gene mesai oluyor. Çünkü aldığımız ücret ortada. O da ev kirası, faturalar, mutfak masrafı derken ay ortasında bitiyor. Ondan sonra mesaiye kal da üç beş kuruş fazla para kazan ya da eşinde çalışacak ki biraz rahat nefes alasın. Yani bizim ekonomimiz öyle açıklanan rakamlarla büyümez. Eşin de çalışırsa ve mesaiye kalırsan büyür” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Yüzyıllardır süren gelenek: Aşure

SONRAKİ HABER

Galatasaray deplasmanda Gençlerbirliği’ni 1-0 yendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...