15 Ekim 2016 15:19

Ankara Barosu Genel Kurulu’nda OHAL eleştirisi

Ankara Barosu 64. Olağan Genel Kurulu, ancak 6 saat 40 dakika sonra yeterli çoğunluk sağlanarak toplanabildi. 

Paylaş

Burcu YILDIRIM
Ankara

Öldürülen Diyarbakır Barosu eski Başkanı Tahir Elçi’nin anıldığı açılışta avukatlar, Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun mesajları protesto edildi. Baro Başkanı Hakan Canduran, OHAL ve KHK’lara tepki göstererek, yargı sisteminin engizisyon mahkemelerine dönüştüğü eleştirisi yaptı. 

Ankara Barosu 64. Genel Kurulu gergin ve geç başladı. Ankara Hukuk Fakültesi’nde gerçekleşen Genel Kurulun başlaması için yeterli çoğunluk uzun süre sağlanamadı. Gerekli olan 1360 imza, başlangıç saati olarak belirlenen 09.00’dan tam 6 saat 40 dakika sonra sağlanabildi. 

Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar grubu salona katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’yi sloganlarla anarak girdi. Genel kurulun başlamasıyla birlikte Divanın genel kurulu yönetme tarzına ilişkin tartışmalar da başladı. Bazı avukatlar tepkilerini “AKP'nin Meclis’te yaptığından farkı yok. Oylamaya sunup, el kaldır, indir ve geçti ile işler yürümez” diyerek gösterdiler. 

MECLİS BAŞKANI VE BAKANLARA TEPKİ

Genel kurulda Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun mesajları okunurken, protesto sesleri yükseldi. Avukatlar, “Ülkede baskılar artarken, hukuk ayaklar altına alınırken, avukatlar tutuklanırken, kanunsuzluklar pekiştirilirken burası AKP propagandasının yapılacağı yer değildir” diyerek tepkilerini dile getirdiler. 

‘ENGİZİSYON GİBİ’

Ankara Baro Başkanı Hakan Canduran, konuşmasında 10 Ekim Ankara katliamında hayatını kaybeden avukat Uygar Coşgun, katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ve görevi başında öldürülen savcı Mehmet Selim Kiraz'ı anarak başladı. Canduran, “Darbe sonrasında ilan edilen Olağanüstü Hal ve akabinde yayınlanan Olağanüstü Hal Kararnameleri, hukuk devleti ilkelerini gözardı edebilecek uygulamalara kapı aralayabilir niteliktedir. Olağanüstü hal, hukuk devletlerinde istisnai ve geçici olması gereken bir yönetim usulüdür. Bu yetkinin ancak geçici ve denetlenebilir bir kullanımı, demokratik anayasalarla bağdaşır. Aksi durumda, bu kurumun sistematik ve düzenli kullanımının, zorunlu olarak demokrasinin tasfiyesine yol açacağını tarihteki örneklerinden biliyoruz” diye konuştu. 

OHAL ve KHK'lar ile Türkiye'nin tarihinde olmadığı kadar kutuplaştırıldığını ifade eden Canduran, “Adaletin bir lütuf değil, kanunların esası olduğunu” dile getirdi. “Yargı ülkemizde engisizyon mahkemelerine döndü" diyen Canduran, çözümün hukuk, demokrasi, laiklik ve insan haklarına saygıdan geçtiğini ifade etti. 

‘SEÇİLMİŞ CUMHURBAŞKANI’ ELEŞTİRİSİ

Darbe girişiminin parlamenter demokrasi ve kuvvetler ayrılığının önemini gösterdiğini vurgulayan Canduran, Erdoğan’ın seçilmiş Cumhurbaşkanlığı üzerinden açtığı tartışmaya ilişkin “Cumhurbaşkanının seçimle görevine başlamış olması, ona Anayasa’nın üzerinde bir konum kazandırmaz. Anayasa’daki statüsünün üzerine çıkmaya çalışacak bir Cumhurbaşkanı’nın Anayasa krizine sebebiyet verebileceği görülmektedir” değerlendirmesi yaptı. 

Canduran, “Yargıyı silah olarak kullananları uyardık, adil yargılanma hakkı bir gün size de lazım olur dedik. Ve şimdi liyakati bir tarafa bırakarak biat ve itaat kültürü ile yargı bağımsızlığını yok ederek ülkemizi bir facianın eşiğine getiren ve yine yanlış dış politikalar ile Ortadoğu bataklığına sürükleyenlere tekrar hatırlatmak istiyoruz” dedi. 

7 LİSTELİ SEÇİMLER YARIN

Ankara Barosu’nun 64. Genel Kurulu, bugün yapılacak seçimlerle sona erecek. Seçimlere 7 liste yer alacak. Mevcut Başkan Hakan Canduran Demokratik Sol Avukatlar Grubu (DSAG) adına bir kez daha aday olurken, Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar Grubu'ndan Nuray Özdoğan, Baroda Birlik Grubu adına Cem Şahin, Milliyetçi Avukatlar Grubu adına Fazıl Çağrı Kuş, Savunma Hareketi adına Gökçe Bolat, Baroda Reform Hareketi adına Ali Selek ve Önce İlke Grubu adına Erol Aras, Ankara Barosu’nun yeni başkanı olmak için yarışacak. 
 

ÖNCEKİ HABER

İzmir Barosu Genel Kurulu tartışmalarla devam ediyor

SONRAKİ HABER

Beşiktaş Kayseri deplasmanında tek golle 3 puanı aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...