15 Ekim 2016 15:13

İzmir Barosu Genel Kurulu tartışmalarla devam ediyor

İzmir’de de avukatlar yeni baro yönetimini belirlemek ve mesleki sorunlarını tartışmak için bir araya geldi.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir’de de avukatlar yeni baro yönetimini belirlemek ve mesleki sorunlarını tartışmak için bir araya geldi. Genel kurulda,  darbe girişimi, OHAL, yargı bağımsızlığı, laiklik tartışmaları dikkat çekti. Genel Kurul'da Tahir Elçi de unutulmadı. 

2 gün sürecek olan İzmir Barosu 2016-2018 Olağan Genel Kurulu, Celal Atik Spor Salonu'nda başladı. 7 bin 208 avukatın kayıtlı olduğu İzmir Barosu’nun Genel Kuruluna avukatların katılımının düşük olduğu gözlendi. Yasal olarak yüzde 10'luk katılımın sağlanması için yaklaşık dört saat beklenildi. 

YÖNETİM 3'E BÖLÜNDÜ, 5 LİSTE ÇIKTI

Baro yönetimine ise 5 liste aday oldu. Vatan Partililerin, ulusalcı CHP'lilerin ve MHP'lilerin yer aldığı mevcut yönetim 3'e bölündü. Yönetimdeki iki grup, Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu ismi ile seçime katılırken, bu grubun adayları mevcut Baro Başkanı Aydın Özcan ve mevcut yönetim kurulu üyesi Mehmet Kozan oldu. Geçen seçimde aday çıkarmayarak, Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu'nun listesinden seçime giren Milliyetçi Avukatlar Grubu da mevcut Yönetim Kurulu Üyesi Ergun Sakızlı başkanlığında liste çıkardı. Baroyu uzun yıllar yöneten Çağdaş Avukatlar Grubu Cemal Nedret Erdem başkanlığında, Bağımsız Savunma Grubu da Ahmet Dokucu başkanlığında seçimlere katıldı. 

DİVAN ORTAK LİSTE İLE BELİRLENDİ 

Genel kurul, saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından divan seçimiyle başladı. Divan, grupların ortak listesi ile belirlendi. Divanın seçiminin ardından mevcut Baro Başkanı Aydın Özcan, açılış konuşmasını yaptı. 

'GECE GÜNDÜZ ÇALIŞTIK'

Özcan "2014-2016 döneminde çok yoğun gündemle karşı karşıya kaldık. Göreve geldiğimizde meslektaş sorunlarımızın sorunlarını yığınla aldık. Bu sorunları çözeceğimizin sözünü verdik. 60 projeyle karşınıza çıktık. Yerine getirmek için mücadele verdik. Çalışma alanlarını elverişli hale getirmek için gece gündüz çalıştık" ifadelerini kullandı. Daha sonra yönetim kurulunun çalışma raporu, mali rapor ve denetleme raporu okundu. Raporlar aklandı. 

'YARGI BAĞIMSIZLIĞI ZEDELENİRKEN BARO NE YAPTI?'

Daha sonra yönetim kurulu adaylarının konuşmalarına geçildi. Çağdaş Avukatlar Grubu adına konuşma yapan Kerem Dikmen, hukuk devleti, yargı bağımsızlığı ve hukuk güvenliği zedelenirken, İç Güvenlik Yasası çıkarılırken, OHAL ilan edilirken, laikliğe saldırılırken, başkanlık sistemi ve anayasa tartışmaları yaşanırken İzmir Barosu'nun ne yaptığını sordu. 

'SÖZÜNÜZÜ DİLLENDİREBİLECEK BİR BARO İÇİN'

Dikmen, "Siyasi iktidar laikliğe, cumhuriyetin temel kurumlarına, üniversitede okuyan kızlarınızın, ilkokula başlayan çocuklarınızın haklarına, yargı bağımsızlığına, hukuk devletine ve hukuk güvenliğine saldırırken sözünüzü dillendirebilecek, itirazınızı temsil edecek bir baro istiyorsanız, mesleki faaliyeti sürdürürken avukatın yanında olan, onu adliyenin fiziki kısıtlılıkları arasında kendi haline terk etmeyen bir baro istiyorsanız, güç odaklarına karşı el pençe divan duran değil, kendi varlığıyla bir güç odağı olan baro istiyorsanız, meslek içi eğitimleri nitelikli ve ücretsiz olarak veren bir baro istiyorsanız, adayız" dedi. 

MEVCUT YÖNETİME ELEŞTİRİLER GELDİ

Daha sonra çıkan Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu, Bağımsız Savunma Grubu, Milliyetçi Avukatlar grubu da mevcut yönetime karşı eleştirilerini dile getirdi. Konuşmalarda, mevcut baro yönetiminin mesleki sorunlara yönelik çalışmalarında eksik kaldığının yanı sıra ve ülke gündemini sarsan konulardaki sessiz kaldığı vurgulandı. Konuşmalar esnasında, Cumhuriyet Avukatlar Grubları ile Millyetçi Avukatlar Grubu arasındaki karşılıklı söz sataşmaları da dikkat çekti. Genel Kurul'da Tahir Elçi de unutulmadı. Bir çok avukat konuşmasına görevi başındaki iken öldürülen Diyarbakır Barı Başkanı Tahir Elçi'yi anarak başladı. 

'BARO SESSİZ KALDI, GÖRMEZDEN GELDİ'

Özgürlükçü Hukukçular Derneği adına konuşan Şube Eşbaşkanı Fatma Demirer de hükümetin hukuka yönelik politikalarıan değinerek şunları dile getirdi "Ülke böylesi bir garabet içerisinde kıvranırken İzmir Barosu yönetimi tüm bu olan bitene sessiz kalmayı ve görmezden gelmeyi tercih etmiştir. Yargı mekanizmasının en temel unsurlarından biri olarak avukatların meslek örgütü olan Baroların, böylesi ağır hak ihlalleri karşısında sessiz kalmalarının kabul edilebilir ve açıklanabilir olması mümkün değildir. Meslek örgütümüz hak, adalet ve hukuk mücadelesini bir kenara bırakmış, bir çeşit müteahhitlik firmasına dönüştürülmüş, yalnızca bina, inşaat gibi unsurlardan ibaret kılınmıştır". Demirer, konuşmasını Genel Kurulu selamlayarak Kürtçe selamlayarak bitirdi. 

'BARO, AVUKATLARIN YANINDA OLMADI'

Çağdaş Hukukçular Derneği adına konuşma yapan Şube Başkanı Avukat Serdar Gültekin, 
"Son 3 ay OHAL'le beraber tamamen her şeyin keyfileştiği, hiç bir hakkın hukukun gözetilmediği, insanların bütün kazanımlarının yok sayıldığı bir dönem yaşamış olduk. Bu sürecin tamamında İzmir Barosu, hiç bir şeye ses çıkarmayarak, görüşünü açık olarak ortaya koymayarak bir baro olarak tarihe geçmiştir. Bu konuda gerçekten tebrik etmek gerekiyor. Adliye girişinde polis tarafından darp edilerek yerlerde sürüklendiğimizde Baro bize sahip çıkmadı. Eğer polis, avukatı yerlerde sürüklediğinde karşısında kendisinden hesap soracak bir baro olmadığını biliyor" dedi. 

MİLLİYETÇİ AVUKATLAR PROVOKE ETMEYE ÇALIŞTI

Milliyetçi Avukatlar Grubu adına konuşan Yusuf Özmen ise salondaki gerginliği arttırdı.  Avukatların Tahir Elçi'yi anarak konuşmaya başlamasına ve ÖHD'li avukatın Kürtçe konuşmasına tepki gösteren Özmen şunları söyledi "Burası bölücülerin yuvası, sözünü söyleyebileceği bir yer değil. Bölücülük yapmak isteyenler Diyarbakır'a gitsinler. Tahir Elçi, görev şehidi ve meslektaşımız değildir" dedi. Özmen'in konuşması sırasında avukat bir kadın 'Tahir Elçin Onurumuzdur' diye bağırması üzerine 'Otur, adabınla konuş". Özmen'in konuşmasının ardından salonda 'Tahir Elçi Onurumuzdur' sloganı atıldı. 

İŞÇİ AVUKATLARDAN BARO GENEL KURULANA ÇAĞRI

İşçi Avukatlar Grubu adına da konuşan Esengül Kıran da, bir önceki genel kurulda kararı alındığı halde kurulmayan İşçi Avukatlar Merkezi'ni hatırlatarak "Baro başkan ve yönetim kurulu adaylarına sesleniyoruz, işçi avukatların hak mücadelesi bugün avukatlık mesleğinin onurunun bir parçasıdır, kendi içinde sömürü çarkını işleten bir meslek ve meslek örgütünden toplumsal adaletin savunucusu olması beklenemez. Baro yönetimine talip olan tüm meslektaşlarımızı, seçimi kazanmaları ve göreve gelmeleri halinde, ivedilikle işçi avukatların haklarının tanınması için gerekli tüm adımları atmaya ve kazanımların takipçisi olmaya davet ediyoruz" dedi. 

AYDIN ÖZCAN ELEŞTİRİLERE CEVAP VERDİ

Seçim konuşmasında kendilerine yönelik eleştirileri cevaplayan Mevcut Baro Başkanı ve Yönetimin Başkan Adayı Aydın Özcan "Tahir Elçi gibi değerli birinin katledilmesinden İzmir Baro başkanı olarak üzüntü duyuyorum.  İnsan hakları konusunda mücadele ediyordu. Ama siyasi malzeme olarak kullanılmasına izin vermeyeceğim. Biz terör eylemlerine, Tahir Elçi’nin öldürülmesine tepki koyduk. Urla Villaları’nda İzmir Barosu dik duruşunu sergiledi ve hala devam ediyor. Adımızı inşaatçıya çıkardınız. Geçen dönem 64 konferans var biz 140 konferans yapmışız. 64 nere, 140 nere? Meslektaşlarımız da polisler darp ettiğinde yanlarında olduk" dedi. 

'BAROMUZUN SESİ, NEFESİ OLACAĞIZ'

Çağdaş Avukatlar Grubu Başkan Adayı Cemal Erdem "Son 14 yılda neler oldu? Demokrasinin temel değerlerine saldırıldı. Demokrasimiz öyle bir hale geldi ki bildiğimiz demokrasi olmaktan çıktı. Demokrasi, sandıktan çıkanların bütün hukuku ihlal ederek her istediğini yaptığı üstelik bunu açık ilan ettiği rejim değildir. Gazetecilerin hapse atıldığı, üniversitelerin susturulduğu rejim değildir. Lideri eleştirenlerin hakaret gerekçesiyle hapse atıldığı rejim değildir. Laiklik de ortadan kaldırıldı. Ülkede hukuksuzluklar olurken baromuzdan ne bir ses ne bir nefes geldi. Biz baromuzun sesi, nefesi olacağız" dedi.

OHAL'E KARŞI AKTİF TUTUM ÖNERİSİ

Genel Kurul'a sunulan, İzmir Barosu Binası'na çocuk oyunu odasının açılması, başta Kültürpark olmak üzere, kentin ve doğanın talan edilmesine karşı aktif tutum alınması, yargı işlerindeki yüzde 18'lik KDV'nin yüzde 1'e çekilmesi için çalışma yapılması, OHAL kapsamında gerçekleştirilen hak ve hukuk ihlallerine karşı aktif bir tutum alınması önerileri oy çokluğu ile kabul edildi. İşçi Avukatların de Genel Kurul'a verdiği, bir önceki Genel Kurul'da kararı alındığı halde kurulamayan İşçi Avukatlar Merkezi'nin kurulmasının sağlanmasına ve staj kredilerinin bursa çevrilmesi için çalışma yapılması önerisi de oy birliği ile kabul edildi. 

İzmir Barosu Genel Kurul'u yarın yapılacak seçimlerle devam edecek. 
 

ÖNCEKİ HABER

Ovacık'a giriş-çıkışlar yasaklandı

SONRAKİ HABER

Ankara Barosu Genel Kurulu’nda OHAL eleştirisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...