15 Ekim 2016 11:46

Van'da gözaltı ve tutuklamalar protesto edildi

Van'da HDP ve DBP kentte yaşanan gözaltı ve tutuklama operasyonlarını kınadı.

Paylaş

Van'da Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) gözaltı ve tutuklama operasyonlarını kınadı. Sanat Sokağı'nda yapılan basın açıklamasına HDP Van Milletvekili Adem Geveri, Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya, KJA,  TUYAD-DER, MEYA-DER ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Açıklamayı okuyan DBP Van İl Eş  Başkan Yardımcısı Ahmet Aygün, AKP hükümetinin 15 Temmuz’u bahane ederek başlattığı faşizan zulüm politikalarının artarak devam ettiğini belirterek, “Kurulmak istenen Erdoğan rejiminin karşısında direnen, mücadele ve özgür bir ülke uğruna canını ortaya koyan halkımıza Erdoğan ve AKP hükümeti saldırıyor. Ortadoğu’da Musul ve Rojava hezeyanları yaşayan Erdoğan, oradaki  Kürtlere  yapamadıklarını tüm gücüyle Kuzey Kürtlerine yapıyor ve ne yazık ki tüm dünya buna sessiz kalıyor" dedi.

Hükümetin her fırsatta 'elinde silah olmadığı sürece her fikrin örgütlenebildiği, konuşabildiği, tartışılabildiği bir ülke olduklarını' söylediğine dikkat çeken Aygün, “Saray’daki Erdoğan, sözde kabinesi  ve MHP’yi de yedeğine alarak  90’lı yılları aşan bir zulüm politikası uyguluyor. Daha dün bir Bakan diyor ki  ‘Onların tüm kurumlarını kapatacağız.' Yıllarca  askeri vesayete karşı her sıkıştığında ‘Milli iradeye saygı, yüzde 50 ile bizi bu millet seçti’ diyen Erdoğan ve AKP hükümeti bugün Kürt coğrafyasında yüzde 80’nin üzerinde oy alan partilerimize yönelik siyasi soykırım operasyonları yürütüyor. Bu ne yaman bir çelişki” diye konuştu.

'DEVLET SAMİMİ BİR YAKLAŞIM DEVREYE KOYMALI'

Doksanlı yıllarda bile yapılamayanların bu dönem yapıldığını belirten Aygün,  “Halkın oylarıyla kazanılmış belediyelere kayyımlar atanıyor ve şimdi de bir gecede 200 Kürt siyasetçisi gerekçe bile gösterilmeden gözaltına alındı. Son üç günde Amed, Batman, Hakkari, Van, Ağrı, Iğdır, Bitlis, Muş olmak üzere  bir çok ilde eş güdümlü operasyonlarla, şafak vakti özel hareket timleriyle parti binalarımıza baskınlar yapılmış ve arkadaşlarımız gözaltına alınmıştır" dedi. 

Aygün, "Sayın Öcalan,  kardeşi Mehmet Öcalan ile yapmış olduğu görüşmede halen kendi cephesinde Kürt sorununun çözümü noktasında çalışmalarının ve altı aylık projesinin olduğunu tekrar kamuoyuna deklare etmişti. Devletin Sayın Öcalan’ın bu projesine karşı  samimi bir yaklaşım devreye koymasını talep ediyoruz”diye konuştu. Son operasyonlarla birlikte Kürtlerin siyaset yapma kanallarının tamamen tıkandığını söyleyen Aygün, "Buradan bir kez daha sesleniyoruz. Arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın. Yaşananlar karşısında tüm halkımızı ve  demokratik kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz" şeklinde konuştu.

'HDP SON KALEDİR VE ERDOĞAN'I ÜRKÜTÜYOR'

HDP Van Milletvekili Adem Geveri ise, zor bir süreçten geçildiğini 15  Temmuz'dan önce başlamak üzere Kürt siyasetine ve HDP'ye 7 Haziran'dan sonra darbe yapıldığına dikkat çekerek, "Özellikle demokratik siyasete karşı bu tutumu, anti demokratik, dikta tutumuna karşı demokrasiyi savunan HDP’nin tek kale kalmış olması AKP’yi ürkütmekte, Erdoğan’ı ürkütmekte ve bunun için bu son kaleyi kaldırmak için son eylemini geçen hafta başlatmış bulunmaktadır. Biz herkesin huzurunda Kürdistan ve Türkiye deki demokratik anlayışı olan halklar olarak lanetliyoruz bu anlayışı ve şiddetle kınıyoruz” diye konuştu. (Van/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Vedat Türkali bu coğrafyanın vicdanıdır'

SONRAKİ HABER

KESK üyeleri miting yasağını protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...