15 Ekim 2016 10:29

Deutsche Bank 19 bin çalışanını işten atıyor

Almanya’nın en büyük bankası olan Deutsche Bank, 19 bin çalışanını işten atmayı planlıyor.

Paylaş

Almanya’nın en büyük bankası olan Deutsche Bank, 19 bin çalışanını işten atmayı planlıyor. Daha önce 9 bin olarak açıklanan işten atılacak personele 10 bin çalışanın daha eklenmesine gerekçe olarak bankanın zarar etmesi gösterildi.

2008’DEN BU YANA KÜÇÜLÜYORLAR

2008’de başlayan “mali kriz” döneminde küçülmeye giden Alman bankaları, şimdi de yeteri kadar kâr etmediklerini açıklayarak faturayı yine çalışanlara çıkarmaya hazırlanıyor. 50 bin çalışanından 10 binini işten atacağını açıklayan Commerzbank’tan sonra bu kez de Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank, çalışanları hedefe koydu.

Ekonomi ağırlıklı sermaye gazetesi Handelsblatt’ta yer alan habere göre, Deutsche Bank Finans Bölümü Başkanı Marcus Schenck ile işyeri işçi temsilciliği arasında yapılan görüşmede, işten atılacak personel sayısının iki katına çıkarılması gerektiğinin ele alındığı yazıldı. Deutsche Bank daha önce 9 bin çalışanı işten çıkaracağını açıklamıştı. Son görüşmede bu sayıya 10 bin çalışanın daha eklenmesi, böylece işten atılacak toplam personel sayısının 19 bine çıkarılması planlanıyor.

KESİN KARAR EKİM SONUNDA

Gazetenin haberine göre, bu konudaki kesin karar ise ekim sonunda bankanın gelir giderler bilançosunun belirlenmesinden sonra verileceği belirtildi. İşten atılacakların en az 4 bininin Almanya’dan olması bekleniyor.

Deutsche Bank’ın halen dünya çapında 100 bin çalışanı bulunuyor. Deutsche Bank Yönetim Kurulu Başkanı John Cryan da daha önce acil bir şekilde bankanın yeniden yapılandırılması gerektiğini söylemişti. Borsada bankanın hisselerinin değerinin 9.90 avroya kadar düşmesi de yönetimi işten atmaları hızlandırmaya yöneltmiş olabileceği dile getiriliyor.

Handelsblatt’taki habere göre, Deutsche Bank’ın önümüzdeki dönemde özellikle AB’nin bazı ülkelerinde özel müşterilere yönelik faaliyetlerini azaltacak. Bu ülkelerin başında İtalya geliyor. Bankanın bu ülkedeki varlığının yeterli kadar verimli olmadığı ileri sürülüyor.
Banka yönetimi, işte atmalar sırasında maliyetin düşürülmesi için öncelikli olarak erken emekliliği teşvik edeceği de ifade edildi. Böylece, kitlesel işten atmanın maliyeti de düşürülmek isteniyor. İşyeri temsilciliği ise sosyal plan için pazarlıklar yapıyor.
Almanya’da daha önce Commerz Bank, 50 bin çalışanından 10 binini işen atacağını duyurmuştu.

KAISER’S TENGELMANN DA İŞTEN ATACAK

Öte yandan Bavyera, Berlin ve Nordrhein-Westfalen eyaletlerinde 450 kadar toptan gıda alış-veriş mağazası bulunan Kaiser’s Tengelmann firmesi da uğradığını iddia ettiği zarar nedeniyle başka şirketler tarafından satın alınmasına ilişkin müzakereler sonuçsuz kaldı. Şirket yöneticisi Karl-Erivan Haub, 15 binin üzerindeki çalışanı olan mağaza zincirinin kurtarılamayacağını ve önümüzdeki haftadan itibaren lağvedilmesinin gündemde olduğunu söyledi.

Gıda zincirinin bir başka rakibi Edeka tarafından satın alınmasına yönelik teklife diğer şirketler tarafından itiraz edilmiş ve Ekonomi Bakanlığı tarafından söz konusu devir işlemi durdurulmuştu.

Şirketler arasındaki müzakerelerin Pazartesi gününe kadar devam etmesi beklenirken, olası satın alma müzakerelerinde binlerce çalışanın pazarlık konusu yapıldığı bildiriliyor. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bahçeli: Siyaseti kaos ve krizle tıkamamak lazım

SONRAKİ HABER

Ankara Barosu Genel Kurulu’nda imza krizi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...