15 Ekim 2016 08:32

Satışlarını artıran Şişecam, Paşabahçe'yi kapatıyor

Şişecam Topluluğuna bağlı Mersin Paşabahçe fabrikası kapanma duyurusunu fabrikaya astı.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Şişecam Topluluğuna bağlı Mersin Paşabahçe fabrikası kapanma duyurusunu fabrikaya astı.

Üretim müdürü M. Haluk Tuğrul ve İnsan Kaynakları Müdürü  Osman Güven imzasını taşıyan duyuruda şu ifadeler yer aldı; “Değerli çalışanlarımız, 2013 yılında fabrikamızda A No’lu fırın kapatılmış ve bu kapanış sonrası işyerimizin üretim kapasitesi önemli ölçüde azalmıştır. Piyasa koşullarının işyerinin üretim, satış süreçlerini etkilemesi karşısında işyerinin verimliliğini artıracak varlığını sürdürebilmesi için işyerinde bazı bölümlerin kapatılması ve çeşitli önlemler alınması gerekmiştir. Ancak alınan önlemlere rağmen 2015 yılında işyerimizde toplu işçi çıkışı yaşanmak zorunda kalınmıştır. Global konjektür paralelinde doğan rasyonalizasyon gereği ve işletmenin ekonomik ömrünü tamamlaması nedeniyle Paşabahçe Cam. San. Ve Tic. A.Ş. Mersin fabrikasının kapatılmasına karar verilmiştir. İşyerimiz 14.11.2016 tarihi itibariyle  bütünüyle kapatılarak kesin ve devamlı suretle faliyetine son verilecektir. Bu karar Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne bugün (14.10.2016) itibariyle bildirilmiştir. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 29. maddesi gereğince çalışanlarımıza duyurulur.”

KRİZ BAHANE SATIŞLAR ŞAHANE

Kriz bahanesiyle geçtiğimiz yıl Mersin’de fırın kapatarak onlarca işçiyi işsiz bırakan Şişecam Topluluğu’nun, 2016 yılı Haziran ayı sonu itibarıyla net kârı 390,5 milyon TL oldu. Şişecam Topluluğu’nun 2016 yılı Ocak-Haziran dönemindeki konsolide net satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artışla 4 milyar TL’yi aştı. Yılın ilk yarısında 578 milyon TL yatırım harcaması gerçekleştiren Topluluk, bu dönemde 2,1 milyon tondan fazla cam, 1,1 milyon tondan fazla soda ve 1,8 milyon tondan fazla endüstriyel hammadde üretimi gerçekleştirdi. 13 ülkedeki üretimini 21.000’i aşan çalışanıyla sürdüren Şişecam Topluluğu, satışlarının yarısını yurt dışına yapıyor. Ürünlerini ise dünyada 150’ye yakın ülkeye ihraç ediyor. Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, 17 Ağustos’ta yaptığı açıklamada teklif verdikleri İtalyan devi Sangalli’de diğer rakiplerin çekildiğini, Şişecam’ın süreçte tek kaldığını, önümüzdeki ay kararın açıklanmasını beklediklerini söyledi.

337 İŞÇİ NE OLACAK?

337 işçinin çalıştığı fabrikadaki işçilerin Bursa, Eskişehir ve Lüleburgaz’daki fabrikalara dağıtılması bekleniyor. Emekliye ayrılan ve gitmeyecek işçiler dışında 200’e yakın işçinin diğer fabrikalara gönderileceği söyleniyor. Kristal-İş Mersin Şube Başkanı Ahmet Ergev’in “Hiç kimse çıkarılmayacak” açıklamalarına rağmen işçiler kaygılı. Pek çok işçi çocuklarının okullara başladığını ve bundan kaynaklı büyük sorunlar yaşayacaklarını belirtiyor. İşçiler arasında kaygı yaratan diğer bir tartışma ise gidecekleri fabrikalarda o fabrikaların ortalama saat ücreti ile çalıştırılmak.

ÖNCEKİ HABER

Socrates Almanca konuşuyor

SONRAKİ HABER

Kayseri Lüks Kadife'de yangın: 7 işçi hastaneye kaldırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...