15 Ekim 2016 00:18

Eğitim Sen: Laikliğin kırıntısı bile eğitimden kaldırılıyor

Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca: kırıntıları kalan ‘Laik Eğitim Sisteminin’ tümden ortadan kaldırılması endişesi ortaya çıktı.

Paylaş

Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitimde yapılmak istenen değişiklikler ve okulların açılmasıyla birlikte okullarda yaşanan eksikliklere ilişkin açıklama yaptı. Laik, bilimsel, demokratik eğitimin öğrenciler ve halk için acil bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Karaca, AKP hükümetinin eğitimi dincileştirme politikalarına dikkat çekti.
“Ülkede hepimizin gözleri önünde toplumsal ve siyasal alanda geriye doğru bir dönüşüm hayata geçirilmeye çalışılıyor. Gerici darbe yönelimi taşıyan bu yaklaşım üzerinden tüm kurumlar ve toplum büyük bir çalkantı yaşıyor. Zorla dayatılan bu tutum ve uygulamalar her alanda her gün onlarca sorun ve çatışmaya neden oluyor. Bu siyasal yönelimin en önemli ayaklarından birini ‘eğitim alanı’ oluşturuyor” değerlendirmesinde bulunan Karaca, eğitimde yapılmak istenen değişiklikler karşısında görüşlerini sıraladı.

PROJE OKUL UYGULAMASINA SON VERİN

“Proje okul” uygulamasının derhal durdurulması çağrısında bulunan Karaca, uygulamaya ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Türkiye’nin üniversitelere en fazla öğrenci yerleştiren ve en başarılı öğrencilerinin devam ettiği 170 lisesi “proje okul” ilan edilerek öğretmenleri zorla oralardan uzaklaştırılıyor. Hiç bir sınav yapmadan sadece yandaş olacak ve eğitim süreçlerini siyasal iktidarın dinselleştirme politikalarına göre uygulayacak öğretmen ve idareciler atanıyor. Öğrenciler, veliler, öğretmenler bu zulme karşı direniyor. MEB’e bu dayatmaya bir an önce son verin diyoruz. Danıştay’ın proje okulların belirlenmesi ve bu okullara yönetici ve öğretmen atama ve görevlendirmelerinde Milli Eğitim Bakanı’na sınırları belli olmayan, herhangi bir ölçüte dayanmayan geniş yetkiler verilmesini Anayasa’ya aykırı bularak Anayasa Mahkemesi’ne başvurması, proje okullarında yaşanan hukuksuz uygulamaların yüksek yargı tarafından iptal edilmesini ihtimalini güçlendirmektedir. Anayasa Mahkemesi’nin olası kararı beklenmeden, proje okullarında yaşanan hukuksuz uygulamaların derhal durdurulmasını, yaşanan mağduriyetlerin en kısa sürede sona erdirilmesi gerekmektedir.”

LAİKLİĞİN KIRINTISI BİLE KALDIRILIYOR!

Okulların açılmasının üzerinden 1 ay geçmesine rağmen halen öğrencilerin çok büyük kısmına ders kitaplarının verilmediğinin altını çizen Karaca açıklamasında eksik kitapların bir kısmına yer verdi: “Örneğin ilkokul 1. sınıfların “Okumaya Başlıyorum” kitabı, 2. sınıfların “Türkçe” kitabı ile birlikte birçok kitap yok. Liselerde özellikle büyük kentlerde kitapların hemen hepsi yok. Öğretmen ve öğrencilere PDF formatında kitaplardan yararlanın deniyor. Birçok kentte 11. sınıflar için coğrafya kitabı, 10-11. sınıflar için demokrasi ve insan hakları kitabı, astronomi ve uzay bilimleri kitapları yok.”
Kitapların dağıtımında yaşanan eksikliğin tek nedeninin darbe girişimi olmadığını vurgulayan Karaca, müfredat değişikliğinin 15 Temmuz’dan çok önce Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklandığını söyledi. Ders müfredatlarında yapılan değişikliği de eleştiren Karaca, “Özellikle kitaplardan çıkarılacak konular, açıkça paylaşılmadığı için ve MEB’in eğitimi dinselleştirme uygulamaları nedeniyle eğitim çevreleri ve toplumda büyük kaygı oluştu. Ancak kırıntıları kalan ‘Laik Eğitim Sisteminin’ tümden ortadan kaldırılması endişesi yeni tartışma ve çatışma alanlarından bir diğeri olmuştur” dedi.

127-140 BİN DERSLİK GEREKİYOR

Kamuran Karaca açıklamasında, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından tam gün eğitime geçileceği açıklamasının ardından başlayan derslik ve öğretmen yetersizliği tartışması hakkında da veriler paylaştı.
Buna göre ülke genelinde 45 ilde tam gün, 36 ilde ikili eğitim yapılıyor. 81 ilde tam gün eğitime geçilmesi için ise, bütün okul türlerinde 127-140 bin derslik ihtiyacı bulunuyor. (Sayılar okul öncesi eğitimde 20, diğer okul türlerinde 30 öğrencili sınıflar için hesaplanmıştır) Derslik açığını kapatmak için en az, her yıl 20 derslikli 2100 okul üç yılda toplamda 6350 okul yapılması gerekiyor.

YABANCI DİL EĞİTİMİNDE BELİRSİZLİK

Okul öncesi eğitimin 3-4 yaş içinde başlaması, zorunlu ve parasız olması gerektiğinin altını çizen Karaca, yabancı dil eğitimi konusunda da endişelerini açıkladı.
Bu yıl pilot uygulaması başlayan ve gelecek yıl bütün 5. sınıflarda başlanacağı açıklanan yabancı dil eğitimi konusunda “Öyle anlaşılıyor ki 1 milyon 250 bin 5. sınıf öğrencisi gelecek yıldan itibaren yeni bir yolculuğa çıkacak” açıklamasında bulunan Karaca, okulların yabancı dil eğitimi ağırlıklı sınıflar oluşumuna öğretmen kadrosu, ders içerikleri ve alt yapı olarak yeterli hazırlıkların bu süre zarfında tamamlanmış olarak başlaması en büyük dileğimiz. Kamu ortaokullarında yabancı dil laboratuvarlarının, bilişim sistemlerinin, görsellerin, araç gereçlerin bütün okullarda eş zamanlı olarak hizmete sunulması çok önemli” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İşsizlik Sigortası Fonundaki 996 milyon TL nereye harcandı?

SONRAKİ HABER

Manisa'da art arda 2 deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...