15 Ekim 2016 00:13

İşsizlik Sigortası Fonundaki 996 milyon TL nereye harcandı?

SAYIŞTAY denetçileri, İşsizlik Sigortası Fonu’nunda, yönetimin haberi olmadan 996 milyon 214 bin 197 lira 15 kuruş harcama yapıldığını tespit etti.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

İşsizlik Sigortası Fonu’nunda Yönetim Kurulu kararı olmadan 996 milyon 214 bin 197 lira 15 kuruş harcama yapıldığı tespit edildi. Üstelik fonun gelir- giderleri 2015 yılı başında fon yönetim kurulu kararına bağlanırken, yıl sonunda harcanan paradan fon yönetimin haberi olmadığı ortaya çıktı. Hatta fonun 5 milyon 839 bin 954 lira 8 kuruş alacağının da muhasebesi yapılmadı.
Türkiye’de 4-A’lı yani işçi statüsünde çalışan herkesin aylık ücretinde yüzde bir oranında İşsizlik Sigortası Fonu’na  kesinti yapılıyor. Asgari ücretele çalışan her işçiden brüt ücreti üzerinden 16 lira 47 kuruşu İşsizlik Sigortası Fonu’na gidiyor. Fon ise ileride kişi işsiz kalıp,gerekli koşulları yerine getirdiği taktirde gelir kaybının nispi oranda telafi edilmesi için kullanılması gerekiyor. Ancak fonun yönetiminde işçi- işveren ve devlet temsilcileri yer alırken, işletilmesinden Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) sorumlu. 

HARCANAN PARADAN YÖNETİMİN HABERİ YOK

Sayıştay’ın 2015 yılında İŞKUR’da yaptığı tespitlere göre işsizlik fonundan 996 milyon 214 bin 197 lira 15 kuruş harcama yapıldı. Fon yönetimi 2015 yılı başında mal hizmet alım giderleri ve cari transferler için  6 milyar 313 milyon 219 bin liralık harcamanın fon hesaplarından yapılmasını onayladı. Ancak, yıl sonuna gelindiğinde söz konusu giderle için 7 milyar 309 milyon  433 bin  197 lira15 kuruş harcama yapıldı. Fon yönetiminden habersiz yapılan harcama tutarı 996 milyon 214 bin 197 lira 15 kuruş oldu. Sayıştay denetçileri  fon muhasebe sisteminde bütçe ve ödenek hesaplarının tutulmadığına, bütçe kesin hesabının çıkarılmadığına ve yıl sonu mali tablolarında yönetim kurulu kararlarının bulunmadığına dikkat çekti. 
ALACAK VAR, MUHASEBEDE  KAYIT  YOK
Fonun alacaklarının takibi ise Alacakların Takip Uygulama Sistemi (ATUS) üzerinden yapılıyordu. Bu sisteme göre fonun 2015 yılında alacağı olan para 39 milyon 739 bin 885 lira 13 kuruş. Ancak fonun 2015 yılı sonu kayıtlarına alacak tutarı 33 milyon 899 bin 931 lira 5 kuruş olarak geçti. Muhasebe kayıtlarına girmeyen para ise 5 milyon 839 bin 954 lira 8 kuruş oldu. Sayıştay denetçileri ayrıca şunu da not düştü: “Fonun, 2015 mali yılına ilişkin bütçe gelir ve gider tahminleri ile bütçe uygulama esasları, Kurum Yönetim Kurulunca karara bağlanarak usulünce yürürlüğe konulmasına karşın, Kurul, Fonun Bütçe Uygulama Sonuçları (Bütçe Kesin Hesabı) ile mali tabloları (Bilanço ve Faaliyet Sonuçları Tablosu) hakkında bir işlem veya karar tesis etmemiştir.”  
Söz konusu tespitler için İŞKUR, gereken çalışmaların yapılacağını, mali tablolarla bütçe ve kesin hesap sonuçlarının fon yönetim kurulu kararına sunulacağını söyleyerek kendisini savundu. 

HAYALET MÜZE 

Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne göre 12 adet Vakıf müzesi vardı. Ancak Sayıştay bu müzelerden birinin, ünlü Ahmet Ertegün’ün mezarının da bulunduğu İstanbul Üsküdar’daki bulunan Özbekler Tekkesi Müzesi’nin hiç açılmadığını dolayısıyla “var olmadığını” saptadı. Bunun üzerine Vakıflar, müze sayısını 11 olarak düzeltti.
Sayıştay’ın 2015 Vakıflar Genel Müdürlüğü denetim raporuna göre, Vakıflar Genel Müdürlüğünün merkez ve taşra teşkilatı bünyesinde 12 vakıf müzesi var. Ancak söz konusu müzelerin 9 tanesinin açık olduğu, İstanbul’da açık olarak görülen Kilim ve Düz Dokuma Yaygılar Müzesi ile Türk İnşaat ve Sanat Eserleri Müzesinin uzun süredir kapalı olduğu ifade edildi. Rapora göre, İstanbul Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü bünyesinde açık olarak görülen Özbekler Tekkesi Müzesi ise aslında hiç açılmayarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına tahsis edildi ve hali hazırda İstanbul Araştırma ve Eğitim Vakfınca (İSAR) kullanılıyor. 

ÖNCEKİ HABER

Sendikacı işçi gibi yaşamazsa, halimizden anlar mı?

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen: Laikliğin kırıntısı bile eğitimden kaldırılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa