15 Ekim 2016 00:33

Muhacir Misafirhanesi genç sanatçılara mekan oldu

Multi-disipliner sanatçıları bir araya getiren sergi, enstalasyondan performansa uzanan geniş yelpazede farklı deneyimler yaşatacak.

Paylaş

Haydarpaşa sahasındaki tarihi Dikimevi binası çağdaş sanat sergisine ev sahipliği yapıyor. “Oksitosin: Güven Üzerine Denemeler” 1900’lerin başında inşaa edilen Tarihi Haydarpaşa Garı’ndaki Dikimevi- Muhacir Misafirhanesi binası, tarihinde ilk defa bir günlüğüne kamuya açık bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Çağdaş sanat ortamındaki genç ve yeni sanatçıları görünür kılmak misyonu ile çalışmalarını yürüten DAS Art Project., bu tarihi binada “Oksitosin: Güven üzerine denemeler” adlı ilk sergisi gerçekleşecek.
Genç küratöryel ekibi ve farklı disiplinlerde üretim gerçekleştiren sanatçılarıyla “DAS Art Project.”, “Oksitosin: Güven üzerine denemeler” adlı ilk sergisi, bugün izleyicilerin ziyaretine açık olacak. 
Sergi kataloglarını klasik bir arşivleme niteliğinden çıkaran küratöryel ekip, farklı yazarlarla her evin kütüphanesinde kendine yer açacak “kaynak” niteliğinde de bir çalışma gerçekleştirdi. İlk adı Muhacir Misafirhanesi olan Mimar Kemaleddin’in eseri bu tarihi, ikonik binada yer alan çöküntülerin beraberinde getirdiği tekinsizlik tüm sergide fark edilecek. Üsküdar’ı Kadıköy’e bağlayan Haydarpaşa Köprüsü üzerinde yer alan girişten Haydarpaşa sahasına girecek olan seyirciler sergi alanına geldikleri anda farklı bir dünyaya girecek ve aslında güven alanlarından çıkmayı deneyimleyecekler. 
Tek bir gün sürecek deneyim Multi-disipliner sanatçıları bir araya getiren sergi, enstalasyondan performansa uzanan geniş yelpazede izleyiciye “güven” teması dahilinde farklı deneyimler yaşatacak. Kıymet Daştan, Tarık Töre, Meriç Canatan, Güssol, Can Küçük, Deniz Kaprol’ün de aralarında bulunduğu 23 sanatçının bu temada ortaya çıkan sorularını bir araya getiren sergide, izleyici sanatçıların kişisel deneyimlerinden gelen güven sorgulamalarına tanıklık ederek, sanatçılarla ortak hislerini paylaşacak. 
Küratöryel ekibin kapsamlı çalışmaları ile farklı disiplinlerden yazarları bir araya getiren bir “kaynak” niteliğinde hazırladığı sergi kataloğu, sergiyi arşivleme işlevinin yanı sıra farklı disiplinlerden, sergiyle aynı temada çalışmaları buluşturuyor. Oksitosin’in sergi kataloğu; aralarında, Yalçın Tosun, Süreyyya Evren, Ümit İnatçı’nın da bulunduğu, farklı arka planları olan yazarları bir araya getiriyor.

DAS ART PROJECT. NEDİR?

Bağımsız çağdaş sanat inisiyatifi DAS Art Project., kurucu ve küratöryel ekibi üyeleri Çisem Asya Albaş, Tuğçe Kaprol Üler ve Alper Turan’ın çağdaş sanatı ve genç sanatçıları görünür kılma misyonu ile bir araya geldi. DAS Art Project., bağımsız sanatçılarla çalışarak, sanatsal çalışmalarını tek bir mekanla sınırlı tutmuyor; yıl boyu ya mekruh durumda bulunan, tarihi olarak değerli mekanları ya da bazen bir düğün salonunu, bazen bir mahalle kahvehanesini sanat alanına dönüştürmeyi planlıyor. Ekip, mekanlara müdahale etmek yerine “Düşünmeden önce hissetmek” ile mekana uygun temalar dahilinde kısa sergiler düzenliyor. Güncel sanatın günümüzdeki düs¸ünsel, antropolojik, sosyolojik ve politik arka planını bozmadan; sanatçıların üretimsel içerikleri, küratöryel tercih ve müdahalelerle şiirselliği vurgulamayı amaçlıyor. DAS Art Project., adını Almanca’daki “das” artikelinden alıyor. Tek başına bir anlam ifade etmeyen, önüne geldiği şeyi vurgulayıp özelleştiren “das” artikeli, temel amacın sanat projelerini sunmak olduğunu; bir çok dilde yer alan maskülen/feminen artikeller yerine nötr/ cinsiyetsiz kelimelerle kullanılan bu artikelle ekibin sanatta androjenliği savunduğunu ifade ediyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Güncel sanata tarihi mekan: Büyük Valide Han

SONRAKİ HABER

Suriye, işçi mücadelesi ve yoksulluk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...