14 Ekim 2016 18:28

TV'lerin ekipmanlarının TRT’ye devrinin dayanağı nedir?

HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, televizyon kanalları ve radyoların kapatılmasını ve mallarına el konulmasını Başbakana sordu. 

Paylaş

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, muhalif televizyon kanalları ile radyoların kapatılmasını ve mallarına el konulmasını TBMM gündemine taşıdı. 
Soru önergesinde, “AKP hükümeti tarafından OHAL’e dayanılarak 12 televizyon kanalı, 11 radyo olmak üzere 23 basın yayın kuruluşu, 668 sayılı kanun hükmünde kararname ile kapatılmıştır. Kapatılan ve stüdyoları mühürlenen İMC TV, Hayatın Sesi TV ile TV 10’un mallarına el konularak TRT’ye devredildi. Üç televizyon kanalına yapılan baskınlar esnasında maliye ekipleri ve polislerin yanında TRT çalışanları da yer aldı. Ancak TRT yetkililerinin böyle bir devrin söz konusu olmadığı, yargı süreci tamamlanana kadar malların boş bir ambarda tutulacağı yönünde açıklaması da basında yer almıştır. 
Fakat kınama, uyarı, idari para cezası ya da lisans iptali yetkisini anayasal olarak elinde bulunduran RTÜK’ün görevini tanımlayan 6112 sayılı yasaya göre, görsel ve işitsel yayın organlarının tamamı RTÜK dışında herhangi bir kurum, kuruluş, mevki tarafından yaptırıma tabi tutulamaz. Bu durumda söz konusu kanun hükmünde kararname, açık bir biçimde Anayasa’ya aykırıdır” denildi. 
Toğrul, Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplandırması talebiyle şu soruları sordu: 
- Mallarına el konulan İMC, Hayatın Sesi ve TV 10 kanallarının mallarının TRT’ye devredilip edilmediği hususundaki son durum nedir? Mevcut basın kuruluşlarının kapanmasından sonra kaç basın çalışanı işsiz kalmıştır?
- Kapatılan kanalların el konulan mallarının TRT’de değil boş bir ambarda tutulduğu iddiaları doğru mudur? Kapatılan ve baskın yapılan televizyonlarda el konulan mallar (Server, reji sistemi ve kamera) kaç adettir ve maddi değeri ne kadardır?
- Kapatılan televizyon, radyo ve gazetelerin mallarına el konularak TRT’ye devredilmesinin hukuki dayanağı nedir? Baskın sırasında maliye ekipleri polislerin yanında başka kimseler bulunmuş mudur? Baskınlar anında el konulan mallar kayıt altına alınmış mıdır? Kayıtlar bakanlığınız tarafından izlenmiş midir?
- Anayasal olarak bu konudaki tek yetkili kurum olan RTÜK’ün bu kapatmalar ve el koymalarla ilgili bilgisi var mıdır? Bilgisi yoksa bu uygulamanın yasal dayanağı nedir?
- Kapatılan kanallarla ilgili Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un “yeni bir değerlendirme yapılacağı” yönündeki açıklamasına rağmen neden bu değerlendirme beklenmeksizin ivedilikle mallara el konulmuştur?
- Numan Kurtulmuş’un belirttiği üzere RTÜK’ten gelecek olan rapor beklenmeden neden basın kurumları kapatılmıştır?
- Kapatılan televizyon ve radyolardan hangilerinin sosyal medya ve internet sitelerine erişim engeli yasaklaması getirilmiştir?
- Çocuk kanalı olan ve çizgi film yayını yapan ZAROK Tv’nin bölücü yayın yaptığı iddiası ile kapatılması ne kadar gerçekçidir? 
- Halkın haber alma hakkını bu derece hoyrat ve baskıcı uygulamalarla yok etmeye çalışan bir iktidar, neyi öğrenmemizi istemiyor? (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Demir ağlarla ördük TFF’yi

SONRAKİ HABER

Adana Baro Başkanı: Uğur’un davasının takipçisi olacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...