14 Ekim 2016 14:39

Erdoğan Konya'da başkanlık ve idam istedi

Konya'da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan bir kez daha başkanlık ve idam isteğini dile getirdi, 'Musul için B ve C planımız var' dedi.

Paylaş

Konya'da toplu açılış ve temel atma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Milletim Başkanlık sistemini istiyor" dedi.

Erdoğan, konuşmasında başkanlık tartışmalarıyla ilgili şunları söyledi: "Fiili bir durumla karşı karşıyayız. Bu durumun zemini 2007 yılında Cumhurbaşkanını doğrudan halkın seçmesini öngören Anayasa değişikliğiyle oluşturulmuştur. Şimdi milletim ne diyor? Yapılan kamuoyu araştırmalarında milletim 'Başkanlık sistemi' diyor. Milletim diyor. Ben diyorum ki, parlamentodaki siyasi partilere; egemenlik kayıtsız şartsız milletin değil mi? Milletin. Gelin millete götürelim. Eğer milletim bu işe evet diyorsa, hayırlı olsun diyelim ve başkanlık sistemine adım atalım. Sorun şahsımdan kaynaklanmıyor. Şahsımın yönetim anlayışından kaynaklanıyor. İstiyorum ki patinaj yapmayalım, hızla yola devam edelim. Çünkü yapacağımız çok iş var. O yüzden ülkenin ve milletin meseleleri konusunda aktif rol oynamaya mecburuz ve zaman kaybına tahammülümüz yok. Onun için hızlı adım atmalıyız.

"Artık siyaset kurumunun millete verilmiş sözlerden de hareketle bu millete verilen sözleri yerine getirmek görevidir diye düşünüyorum. Onun için bir sonraki seçimde yaptıklarını ve yapamadıklarının hesabını vermek zorundadır. Ben milletime verdiğim sözlerin gereğini yerine getiriyorum. Getirmeye de devam edeceğim. Ama bizim sistemimiz Meclis tarafından seçilen Cumhurbaşkanlığı makamını daha çok vesayet sistemi altına alıyor ve bundan dolayı sıkıntı var. 2007’de hukuken, 2014'den itibaren fiilen bizzat kendisi siyasi konumda olan Cumhurbaşkanlığı uygulaması sistemin restorasyonunu zorunlu hala getiriyor. Esasen biz eskiden beri özellikle 2011 yılından itibaren bu sorunun çözümünü içeren yeni bir Anayasa yapılması gerektiğini savunuyoruz. Türkiye’nin sivil siyasi kurumlarıyla yeni bir anayasa yapabileceğini ve bunu hak ettiğini söylüyoruz. Bu konuda nihai sözü işte millet söyleyecek. Buna hazır mıyız? Eyvallah, millet hazırsa mesele yok. Siyaset kurumun yeni anayasa ve başkanlık sistemi konusunda inisiyatif alması partilerimizi zayıflatmaz, aksine güç kazandırır."

'BİR TANE UKALA KONUŞUYOR'

Erdoğan isim vermeden ABD Eski Başkanı George Bush’un danışmanlığını da yapan yazar Michael Rubin’e yüklenerek şöyle dedi: "'Şimdi konuşuyorlar efendim birinci darbe 17-25 Aralık atlatılmış, ikinci darbe 15 Temmuz atlatılmış, şimdi üçüncü darbe gelecekmiş, bir tane ukala kendini bilmez köşesinden bir şeyler yazıyor. Ne diyor şair ‘yürüyeceksin, millet yürüyecek arkadan’ 15 temmuz bunun en güzel ifadesi oldu. Birileri farklı şeyler söylediler, Almanya'ya, İtalya'ya iltica etti diye. Ama bilmiyorlar ki, biz bu yoldaki terbiyemizi alırken şöyle aldık; eğer lider taşın arkasına saklanırsa, millet dağın arkasında saklanır. Meydanlara dediğimizde, ölümüne dediğimizde, benim aziz milletim meydanlara yürüdü 81 ilde yürüdü.''

'İDAM BANA GELİRSE ONAYLARIM'

Erdoğan, "FETÖ'nün bir takım girişimlerde bulunacağını tahmin ettiklerini belirterek, "Ama devletin uçaklarını, tanklarını, silahlarını gasp edip, milletin üzerine yürümeleri bizim tahminlerimizin ötesinde bir durum olarak ortaya çıkmıştır. 15 Temmuz darbe girişimi ancak iradesini bir şarlatana teslim etmiş olanların yapabilecekleri bir ihanettir" dedi. 

Darbe girişiminde bulunan FETÖ üyeleriyle ilgili idam tartışmalarına da değinen Erdoğan, idamı milletin istediğini ve milletin bu teklifini parlamentoya da yaptığını iddia ederek parlamento idam kararı verirse, icranın gereğini yapması gerektiğini söyledi. Erdoğan, şöyle devam etti: "Bana gelirse ben onaylarım. Kanaatimi bu kadar açıklıyorum. Niye ben 241 şehidimizi terörde Mehmetlerimizi şehit edenleri, onların o katillerini Yasin Börülerin katillerini unutamam. Onlar bunun bedelini ödemelidir. Bunların af yetkisi bize ait değildir. Af yetkisi onların annelerine, babalarına aittir. Bu konuda biz konuşamayız. Bu konuda batı konuşamaz. Onun için yasalarımız yetkiyi, parlamentoya vermiş. Dolayısıyla parlamento bu konuda ne karar verirse atılacak adım o istikamettedir."

'KATİLLERİN YAKINLARI MI MAĞDUR?'

Erdoğan, "FETÖ" operasyonları ile ilgili bazılarının mağdur edebiyatı yaptığını söyleyerek, şöyle konuştu: "Bazıları diyor ki 15 Temmuz'dan sonra yapılan operasyonlarda ölçü çok geniş tutuluyor. Çok fazla insan mağdur ediliyor. Kusura bakmasın da kimse mağdur edebiyatı yapmasın. Asıl mağdurlar kim biliyor musun? 241 şehidimizin yakınları, 2194 gazimizin yakınları. Katillerin yakınları mı mağdur? Bu ülkeyi bu hale sokanların yakınları mı mağdur? Böyle mantık olabilir mi? Şu anda yapılanlar 15 Temmuz gibi bir ihanete karşı yapılabileceklerin asgarisidir."

'KOALİSYON GÜÇLERİ TÜRKİYE'Yİ İSTEMİYORSA, B VE C PLANLARIMIZ VAR'

Irak Başbakanı Haydar el İbadi'nin, Türkiye'nin Başika'daki üssünü boşaltmasıyla ilgili açıklamasına değinen Erdoğan, bu konuda B ve C planlarının olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Bazıları diyor ki 'Başika'dan çıkın, Başika'dan çekilin.' Yav biz elimizi kolumuzu sallaya sallaya oraya gelmedik ki. Bizi Başika'ya davet eden sizsiniz. Bizi Başika'ya davet ettiniz şimdi 'Buradan çıkın' diyorsunuz. Orada benim soydaşlarım var, orada Türkmen, Arap ve Kürt kardeşlerim var. Bize 'Gelin' diyorlar. 'Bize yardımcı olun' diyorlar ve sayın İbadi, az önce sayın Davutoğlu söyledi, işte bize ziyarete geldiğinde bizzat kendisi bu talebi yaptı. Onun üzerine biz oraya gittik. Şimdi oradan çekilin. Kusura bakmayın. Şu anda koalisyon güçlerine arkadaşlarım bugün ya da yarın taleplerimizi iletecekler. Biz Irak'ta, Irak'ın birliği ve beraberliği için koalisyon güçleri içindeki yerimizi almakta kararlıyız. Koalisyon güçleri Türkiye'yi istemiyorsa B planımız devreye girer, o da olmazsa C planımız devreye girer. Türkiye Cumhuriyeti devleti bir kabile devleti değildir, bunu böyle bilsinler. Bir asırlık geçmişe baktığımızda bir gerçek görüyoruz. Hatta o kadar uzağa gitmeye gerek yok Körfez Savaşı'na kadar giden çeyrek yüzyıl bile tek başına bazı gerçekleri göstermeye yeter. O yüzden diyoruz ki kimse bizi içişlerine karışmakla itam etmesin. Kimsenin içişlerine karışmıyoruz. Biz sadece kendi vatanımızın, kendi milletimizin geleceğini güvence altına almaya çalışıyoruz. Bu caba aynı zamanda bölgedeki Türk kardeşlerimizin güvenliğinin sağlanması anlamına geliyor. Türkiye güvende ise bölgedeki herkes için bir umut vardır. Türkiye güvende değilse, zaten kimse bölgede güvende değildir."

'KİMMİŞ PYD, KİMMİŞ YPG?'

Suriye'deki gelişmelere de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ılımlı muhalefetle Cerablus'a girdiklerini ve Cerablus halkının oraya yerleşmeye başladığını, ardından Rai'de güneye doğru ilerlediklerini söyledi. Koalisyon güçlerini eleştiren Erdoğan, "Koalisyon güçleri niçin PYD ve YPG ile hareket ediyor? Bunu anlamakta zorlanıyoruz. Koalisyon güçlerinin hemen hemen tamamına yakını bizimle dost. 63 ülke var koalisyon güçlerinde. Hele hele NATO ülkeleri var ki, bunların stratejik ortağı bizim. Bunların terör örgütüyle beraber olmasını anlamıyoruz. Şu anda teröristleri eğitenleri anlamakta zorlanıyoruz. İşte bugün Konya'dan sesleniyorum; Koalisyon güçlerinin içinde yer alanlar lütfen daha önce ifade ettiğimiz gibi siz DEAŞ ile mücadeleyi PYD ve YPG ile değil 63 ülke ile sıradan değil 63 ülkeden bahsediyorum. Eğer 63 ülke DEAŞ'ı halledemiyorsa yöneticiler olarak biz bu görevi bırakalım. Kimmiş YPG, kimmiş PYD? Oyun başka. Burada tuzak var. Tuzak başka. Oyun bizim üzerimizde oynanıyor. Biz bu oyuna Suriye'de de Irak'ta da prim vermeyeceğiz" dedi.

'SENİN NATO'DA ORTAĞIN PYD Mİ, YPG Mİ?'

Erdoğan, "Bakın ne diyorlar; 'PYD ve YPG'ye biz silah desteğini vermeye devam edeceğiz' diyorlar. Nerede diyorlar? Amerika'daki seçim kampanyasında diyorlar. Yazıklar olsun. Senin NATO'da ortağın PYD mi, YPG mi? NATO'daki ortağın Türkiye mi? Eğer Türkiye ise bizimle masaya oturacaksın, adımı da bizimle atacaksın. Eğer biz size diyorsak, 'Yanlış yapıyorsunuz, DEAŞ'la mücadeleyse sizin hedefiniz, burada bizimle işbirliği yapıp gereğini yapacaksın. Biz bu işi bitiririz.' Nitekim şu anda çok ciddi mücadele yürütüyoruz. Biz her terör örgütünden her alçaklığı, kahpeliği bekliyoruz" diye konuştu. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Cem Bialetti’de grev kararı alındı

SONRAKİ HABER

Ankara Valiliği aşure yasağından geri adım attı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa