14 Ekim 2016 11:43

Ne Hrant Dink’in ne de Ogün Samast’ın adını duymuş!

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı 2’si tutuklu 35 sanıklı davaya devam ediliyor.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı 2’si tutuklu 35 sanıklı davaya devam ediliyor. Çağlayan’daki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen bugünkü oturumda dönemin Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarattan Sorumlu Müdür Yardımcısı Hasan Durmuşoğlu’nun sorgusu yapıldı. İfadesi 9 yıl sonra ilk kez alınan Durmuşoğlu savunmasında, Ogün Samast’ın adını suikast olayına kadar hiç duymadığını öne sürdü. Durmuşoğlu, Dink’in adını da hiç duymadığını iddia etti.

‘OPERASYON KARARI VERME YETKİM YOK’

Dink cinayetine ilişkin Erhan Tuncel’den alınan bilgilerin yer aldığı 7, 9 ve 10 numaralı F3, F4 raporları hazırlandığında Trabzon’da olmadığını iddia eden Durmuşoğlu, “2004’te Yasin Hayal’le ilgili süreçte Trabzon’da değildim. Ogün Samast’ın ismini olaya kadar hiç duymadım. Operasyon yapmamakla suçlanıyorum, o dönem operasyon kararı verme yetkim yok. Operasyonu kimin yapacağı yönetmelikle belli” diye sürdürdü. Durmuşoğlu, “İddianamede 11 ve 12 numaralı F3, F4 raporlarının hiçbir soruşturmaya konu edilmediği, gizlendiği söyleniyor. Bunlar incelendi, kayıtlara da girdi. Gizlendiği iddiası tamamen mesnetsiz” dedi.

Durmuşoğlu’nun çapraz sorgusu sırasında mahkeme başkanı, “Dink’e yapılacak suikast Emniyet müdürünün haberinin olması gereken bir husus değil mi” diye sorması üzerine Durmuşoğlu, “Bugünkü veriler olsa öyle bir hassasiyet gösterilmesi gerekirdi. O günkü şartlarda o bilgi nasıl değerlendirildi bilmiyorum” diye yanıt verdi. Duruşma savcısının “Erhan Tuncel’in Trabzon İstihbarat Şube’de 14 saat tutulduğundan bilginiz var mıydı” sorusuna Durmuşoğlu, “Kitaptan öğrendim. Benim de haberim yoktu o kadar saat tutulduğundan. Çünkü uzun bir zaman” diye yanıt verdi.

Durmuşoğlu, Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu’nun “Başka haber kaynağınız var mıydı” sorusunu, “Bilmiyorum” diye yanıtladı. Bakırcıoğlu, Faruk Sarı’nın ifadesinde istihbaratçıların katıldığı bir değerlendirme toplantısı yapıldığını söylediğini hatırlatarak Durmuşoğlu’ya bu toplantıya katılıp katılmadığını sordu. Durmuşoğlu ise “Hatırlamıyorum” diye yanıt verdi. Durmuşoğlu, Bakırcıoğlu’nun “Trabzon C Büro amirliğiyle bilgi alışverişi var mıydı” sorusu üzerine de “Bilmiyorum” dedi. Durmuşoğlu,  “Yasin Hayal Trabzon TEM Şube’nin üzerinde çalışma yaptığı biri miydi” sorusunu ise yanıtlamadı. Dink ailesi avukatlarından Bahri Belen ise, “Daha önce Hrant Dink ismini duydunuz mu” diye sordu. Durmuşoğlu, “Duymadım. Duymuşsam da dikkatimi çeken bir isim değildi” yanıtını verdi. Bunun üzerine Belen, “McDonald's olayı sizin zamanınızda olmamasına rağmen biliyorsunuz ama bunu duymadınız” değerlendirmesini yaptı.

ÖNCEKİ HABER

10 Ekim anmasına yönelik saldırı yargıya taşındı

SONRAKİ HABER

Balıkesir'deki KCK davasında beraat kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...