14 Ekim 2016 10:35

SYRIZA kongresinde vaatler var somut planlar yok

Yunanistan’ın iktidar partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) ikinci olağan kongresi dün Atina’da başladı.

Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina

Yunanistan’ın iktidar partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) ikinci olağan kongresi dün Atina’da başladı. Kongre Başbakan Aleksis Çipras’ın konuşması ve konukların selamlamasıyla açıldı. 2 bin 300 delegenin hazır bulunduğu kongreye HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Avrupa Sol Parti ve Fransa Komünist Partisi Başkanı Pier Loran ve Kıbrıs Emekçi Halk Partisi (AKEL) Genel Sekreteri Andros Kiprianu’un yanı sıra Avrupa Sol Partiye bağlı milletvekilleri de katıldı.

SYRIZA’nın izlediği emekçi karşıtı politikalardan dolayı partiden ayrılanların kurduğu Halk Birliği ise davet edilmesine rağmen kongreye katılmama kararı aldı. Halk Birliği, SYRIZA’nın troyka (AB, Avrupa Merkez Bankası, IMF üçlüsü) politikalarında ısrar etmesini gerekçe gösterdi.

‘KURTARMA PLANI ALMANYA’NIN’

Kongrede vaatler tekrarlandı ve krizden çıkışın tek alternatifinin AB ve ortak para birimi olduğu ileri sürüldü. Çipras, troykaya duyulan öfkeyi bir taraftan haklı bir tepki olarak tanımlarken bir yandan da “Yunanistan’ın Avro bölgesinden çıkması ilerici bir plan değildi ve değildir. Yunanistan’ın Avro’ya geçiş kararına ilişkin olarak gündeme gelen eleştirilerin dayanaklarının olduğu ve bizim de eleştiriler yaptığımız  konusunda kuşku yoktur. Fakat özellikle geçişten 5 yıl sonra kuşakta kalmak için ulusal gelirimizin bir çeyreğinin yağmalandığı göz önünde bulundurulursa, Avro’dan çıkmak kaçınılmaz olarak daha yıkıcı sonuçlara yol açacaktı. Aynı zamanda halkın bankalardaki mevduatlarının kaybolması anlamına gelecekti. Bu olasılıklarla karşı karşıya kaldık. İşte yoldaşlar bu plan partimiz içinde ayrı bir parti olarak hareket eden bir azınlığın ısrar ettiği gibi sol bir plan değildi. Radikal de değildi. Almanya Ekonomi Bakanı Wolfgang Soible’nin planıydı” dedi.

YOKSULLUK VE İŞSİZLİĞE DEĞİNMEDİ

Çipras, SYRIZA’nın hükümeti boyunca eğitim ve sağlıktan, çalışma yasalarına kadar her konuda işçi ve emekçilerin çıkarlarından yana politika izledikleri ısrarını sürdürürken somut veriler üzerinde durmaktan ve troyka ile yapılan anlaşmaların neden olduğu yoksulluk ve işsizliğe değinmekten kaçındı.

Öte yandan Çipras’ın kongreden sonra  kabine değişikliği yapacağına kesin gözüyle bakılıyor. Değişikliğin halk içinde giderek büyüyen tepkileri yatıştırmaya yönelik olduğu görüşü hakim. Ana muhalefet partisi ise ısrarla erken seçim kararı alınmasını istiyor.

İSTİFA ÇAĞRISI

Yunan medyası SYRIZA’nın vaatler dışında somut bir plan sunmadığı üzerinde dururken kongreye esas olarak içlerinde bakan ve önemli parti yöneticilerinin bulunduğu 53 kişinin imzalayarak kamuoyuna sunduğu deklarasyon damga vurdu. Ekonomi Bakanı Efklidis Çakalotos’un da imzasının bulunduğu deklarasyonda “troykanın baskılarının devam etmesi durumunda onurluca istifa etmenin daha doğru bir tutum olduğu” dile getiriliyor.

‘53’ler Hareketi’ olarak anılan deklarasyonda ayrıca şu görüşler yer aldı: “Her türlü fedakarlığı üstlenen bir hükümet olarak iş başında bulunmuyoruz. İçinde bulunduğumuz bu zor şartlar, baskılar ve şantajlar altında da olsa yoksul ve güçsüz tabakalara yönelik sol hedefli bir politika izleyebiriz. Bu parti olarak boynumuzun borcudur.  Hükümette kalmak elbette önemlidir. Eğer toplumsal tabakalarla olan ittifakımız biterse hükümette kalmanın da bir anlamı olmaz.”

DEMİRTAŞ: SYRIZA İLE DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da kongreyi selamladı. Demirtaş konuşmasında, “SYRIZA bizim Yunanistan’daki kardeş partimiz. Avrupa’daki sol partiler içindeki kardeş partimiz ve güçlü bir dayanışma içerisinde olduğumuz önemli bir parti. Çok zor bir dönemde SYRIZA önemli bir görev üstlendi Yunanistan’da. Başarılı olması için biz de onlarla dayanışma içindeyiz. SYRIZA’nın her türlü başarısını kendi başarımız, bütün solun başarısı  olarak gördüğümüz için her türlü desteği sunmaya hazırız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

SES Van Şubesi: Sağlık emekçilerinin çalışması engelleniyor

SONRAKİ HABER

Bitlis'te çatışma: 1 asker yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...