14 Ekim 2016 00:46

Arjen Arî jürisi şiirlerinizi bekliyor

30 Ocak 2012’de hayata veda eden, Kürt modern edebiyatının öncü isimlerinden Arjen Arî anısına düzenlenen şiir yarışması için başvurular başladı.

Paylaş

Kürt edebiyatının çağdaş ve öncü isimlerinden Arjen Arî anısına düzenlenen şiir yarışmasının 4. düzenleniyor.  Kürt dili ve edebiyatının yüksek örneklerini yayın dünyasına kazandırılması ve Arî’nin sanatını yaşatmak adına düzenlenen yarışmada birinci olan eserler Evrensel Basım Yayın tarafından kitaplaştırılacak. 

Kürt modern edebiyatının öncü isimlerinden Arjen Arî 56 yaşında, 30 Ocak 2012’de hayata veda etmişti. Arî ailesi, Kürt Yazarlar Derneği, Evrensel Basım Yayın, Ronahî Yayınları ve Lîs Yayınları tarafından bu yıl 4. düzenlenen yarışma için başvurular başladı. Son başvuru tarihinin 1 Kasım 2016- 31 Ocak 2017 olduğu açıklanan yarışma da birincilik alan ödül sahibinin eserlerinin Evrensel Basım Yayın tarafından kitaplaştırılacağı belirtildi.

‘KÜRTÇE’YE BASKILARA KARŞI BİR TAVIR GÖSTERİYORUZ’

Yarışmanın duyurusunu ve koşullarını dün Evrensel Basım Yayın Temsilcisi Reşo Ronahî ve Kürt Yazarlar Derneği Eş Başkanı Yıldız Çakar tarafından Cegerxwin Kültür Merkezi’nde açıklandı. Burada konuşan Ronahî, “Kürt dili edebiyatı ve Kürt diline yönelik baskıların arttığı bir dönemdeyiz. Kitapların toplatıldığı Kürtçe yayın yapan TV ve gazetelerin kapatıldığı ve bir baskı dönemini yaşıyoruz. Bu düzenlediğimiz bu yarışma da bu baskılara karşı bir tavır, bir duruştur” dedi.  

1 Kasım’dan itibaren dosyalarınızı kargo ve posta yoluyla “Arjen Ari Şiir Yarışması” ibaresiyle Diyarbakır Yenişehir ilçesi Kooperatifler Mahallesi 1 Akkoyunlu Sokak, Akkaynak Apt altı Lîs Kitapevi adresine gönderebilirsiniz.

YARIŞMANIN KATILIM KOŞULLARI

Seçici Kurulunda Berken Bereh, Gulîzer, Çiya Mazî, Kawa Nemîr, Necla Arî’nin bulunduğu ve sadece Kürtçe (Kurmancî lehçesi) eserlerin katılımına açık olan yarışmanın katılım koşulları ise şu şekilde açıklandı: 
- Ödül, Kürtçe’nin Kurmancî lehçesi ile yazılmış eserlere verilecektir.
- Yarışmanın ödülü olarak kazanan eser, Evrensel Basım Yayın tarafından yarışmayı düzenleyen kurumların logolarıyla kitaplaştırılacaktır.
- Yarışma kapsamında jüri ve düzenleyen kuruluşların birlikte belirleyecekleri Kürt dili ve edebiyatının var olma mücadelesine destek olup emek vermiş bir kişiye ‘onur ödülü’ olarak plaket verilecektir.
- Yarışma daha önce şiir kitabı yayınlanmamış olan her yaştan şaire açıktır.
- Daha önce herhangi bir kurumdan, yarışmadan ödül almış eserler yarışmaya katılamaz.
- Yarışmaya katılacak eserlerin Latin Alfabesi ile yazılmış olması gerekmektedir.
- Yarışmada ödül kazanan eserin basıma hazırlanması sırasında jürinin eser üzerinde düzenleme yapma hakkı bulunmaktadır.
- Jürinin ödüle layık eser bulmaması halinde ödül verilmeyecektir.
- Yarışmaya gönderilecek dosyaların bir kitap oylumunda, 64 sayfa (4 forma) olması gerekmektedir.
- Dosyalar, A4 formatında 5 (beş) ayrı nüsha olarak dosyalanarak gönderilmelidir.
- Dosyanın tamamını içeren bir adet CD’yle birlikte gönderilmelidir.
- Bilgisayar dizgisi olmayan ve içine CD konulmayan hiçbir dosya işleme alınmayacaktır.
- Dosyanın ve kaydedilmiş CD’nin herhangi bir yerinde eser sahibinin açık kimliğini belli edecek isim, işaret, mahlas vb. olmamalıdır.
- Yarışmaya katılacak şairler özgeçmişlerini ve iletişim bilgilerini kapalı bir zarfın içinde göndereceklerdir.
- Yarışmanın sonucu Arjen Arî’nin doğum günü olan 1 Nisan’da açıklanacak; ödül töreni ise Mayıs ayında Amed Kitap Fuarı’nda belirlenecek bir tarihte yapılacaktır.
- Elden ve mail ile yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.
- Yarışmaya katılan dosyalar iade edilmeyecektir.
- Arjen Arî Şiir Yarışması’nın seçici kurul üyeleri oy verdiği dosyanın kime ait olduğunu sonuçlar belirlendikten sonra öğrenecektir. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Üç Kanatlı Masal Kuşu’ Oğuz Tansel 100 yaşında

SONRAKİ HABER

'Barış isteyen yalnız biz değiliz, geri döneceğiz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...