13 Ekim 2016 16:00

Bob Dylan'ın Nobel Edebiyat Ödülü alması, ‘tam isabet’

Müzisyenlerden yazarlara, siyasetçilerden gazetecilere pek çok isim, Bob Dylan'ın Nobel Edebiyat Ödülü almasını yorumladı: Tam isabet, geç bile...

Paylaş

Dünya Ozanı Bob Dylan, İsveç Nobel Akademisi tarafından “Amerikan müzik geleneğinde “yeni şiirsel ifadelerle kültürü dönüştürdüğü” için Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü. Tüm dünyanın bir anda gündemine oturan ödül, Türkiye’de de müzisyenlerden yazarlara, siyasetçilerden gazetecilere pek çok kesim tarafından konuşuldu. 
Türkiye’nin önemli sanatçılardan Zülfü Livaneli resmi twitter hesabından yaptığı paylaşımında “Bob Dylan'ın nobel almasına cok sevindim.Çağımızı en cok etkileyen ozanlardan biri olarak sonuna kadar hak edilmiş bir ödül” dedi.
Mor ve Ötesi'nin kurucularından Harun Tekin, “şarkı yazarlığı müziğin olduğu kadar edebiyatın da parçası. Şarkı yazarı da müzisyen olduğu kadar yazar da” dedi ve ödülün tam isabet olduğunu belirtti. 
Müzik Yazarı Çağlayan Çevik, Nobel Ödülünü Pink Floyd'un davulcusu Nick Mason’un bir söyleşisinde söylediklerini hatırlatarak değerlendirdi; “Tanrıya inanmıyorum, ama bir tanrıya inanmam gerekseydi o Bob Dylan olurdu.” Müzik Yazarı Murat Meriç ise “Nobel almış adamım!” diyerek günün güzel haberini paylaştı. Müzik Yazarı Egemen Limoncuoğlu, “Bob Dylan'ın Nobel Edebiyat Ödülü almasıyla alakalı sorun edilebilecek tek şey ödülü 45 sene kadar geç alması” dedi. 

‘SENEYE LEONARD COHEN’E VERİLSİN’

Müzisyen Çiğdem Erken’in değerlendirmesi ise şöyle oldu; “Nobel Edebiyat Ödülü'nün Bob Dylan'a verilmesi şarkı dünyasına verilmiş büyük bir armağandır. Ozanlara selam olsun..” Müzisyen Umay Umay, pyalaşımında ödülün seneye de Leonard Cohen’e verilmesini istedi; “İşte yazarların müzisyenlere biraz daha dikkatli bakma zamanı. Bob Dylan nefis bir şairdir ve nobel ödülüne çok sevindim. Seneye de Cohen’e” ödülün bir sonraki yıl Cohen’e verilmesini isteyen biri de Yazar Doğu Yücel oldu; “Bob Dylan'ın Nobel Edebiyat Ödülü almasıyla, günümüz yazarları nerede hata yaptıklarını düşünürler umarım. Gelecek sene de L. Cohen alsın.” Yazar Yekta Kopan ise “Dileyen tartışsın, dileyen dilediği yorumu yapsın. Bütün eserlerini okuduğum ‘yazar’ kaptı ödülü” dedi. 
Gazeteci Melis Alphan’ın yorumu ise şöyle; “Bob Dylan müzisyenden fazla şair. Yarım asrın toplumsal & politik olayları şarkılarında. Ustaca yazıyor. Niye edebiyat Nobeli almasın?” 
Gazeteci Erdem Gül, “Nobel aslında barıştır. Ve Bob Dylan da hayatı boyunca yaşamı ve eserleriyle savaşa karşı çıkmıştır. Ödül barışadır” dedi. 
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu Dylan’ın “Çok fazla insanın öldüğünü anlaması için daha kaç insanın ölmesine gerek var?” dizelerini hatırlatarak Bob Dylan’ın Nobel'i barış imgesi ile kazandığını söyledi. 
Penguen dergisinin karikatüristlerinden Selçuk Erdem, Bob Dylan'ın Nobel edebiyat ödülünü almasını “ne kadar beklenmedik, harikulade ve manyakça bir şey” olarak tarif etti. 

BOB DYLAN KİMDİR?

Gerçek ismi Robert Allen Zimmerman olan 75 yaşındaki Bob Dylan, 1962 yılından bu yana 69 albüm yayınladı. 
“Mr. Tambourine Man”, “All Along the Watchtower”, “Like a Rolling Stone” gibi unutulmaz birçok şarkısı bulunuyor. ABD’de 1960'larda ortaya çıkmış olan muhalif ve gelenek yıkıcı şair ve yazarlardan oluşan Beat Kuşağı'nın da temsilcileri arasında yer alan Dylan, bugüne dek 11 Grammy ile “Things Have Changed” isimli şarkıyla kazandığı bir de Oscar ödülü bulunuyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İHD Van Şubesi: Son üç ayda 5036 hak ihlali tespit ettik

SONRAKİ HABER

PETKİM işçileri, 13 kişinin işten atılmasını protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...