13 Ekim 2016 15:49

İHD Van Şubesi: Son üç ayda 5036 hak ihlali tespit ettik

İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, Temmuz ayından bu yana il genelinde 5036 hak ihlalinin yaşandığını söyledi.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) Temmuz ayından bu yana Van’da gerçekleşen hak ihlallerine dair raporunu açıkladı. İHD Van Şubesinde gerçekleşen basın toplantısında konuşan İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, Van’da yaşanan hak ihlallerinin hız kesmeden devam ettiğini ve derneklerine yapılan başvurulara ve basından edindikleri bilgilere göre 5036 hak ihlalinin yaşandığını belirtti.

Murat Melet, “1 Temmuz ve 30 Eylül dönemi içerisinde yaygınlaşan şiddetli çatışmalarda ilimizde 3 örgüt militanı, 16 güvenlik görevlisi yaşamını yitirmiş, 2 örgüt militanı, 27 güvenlik görevlisi yaralanmış, 3 sivil yurttaş çatışmalar sonucu yaşamını yitirirken, 39 yurttaş yaralanmıştır. Örgüt tarafından patlatılan bombalarda sivil can kayıpları, yaralanmalar ve mal kayıpları yaşanmıştır” dedi.

“92 EV BASKININDA 196 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI, 76 KİŞİ TUTUKLANDI”

Bu süreç içerisinde Van Valiliği tarafından gösteri, yürüyüş, miting, konser gibi tüm etkinliklere izin verilmeyerek halkın gösteri ve yürüyüş hakkının ihlal edildiğini belirten Melet, “Yapılmaya çalışılan yürüyüşlere de polis müdahalesi gerçekleşmiş, gözaltı ve yaralanmalar yaşanmıştır. Tespit edebildiğimiz kadarıyla 92 ev baskını gerçekleştirilmiş, 196 yurttaş göz altına alınmış, bunlardan 76’sı tutuklanmıştır” diye konuştu.  Van Cezaevlerinde bulunan 134 tutuklunun “yer yok” denilerek başka hapishanelere sürgün edilerek hak ihlali yapıldığına dikkat çeken Melet, “Van’ DBP’li İpekyolu, Erciş, Edremit ve Özalp Belediye Başkanlarının yerine İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atanmıştır. Özalp Beledite Eş Başkanı Şerafettin Özalp evine yapılan baskınla gözaltına alınmıştır. Halkın seçtiği Belediye Başkanlarını tutuklayıp seçilmişlerin yerine KHK’larla memur atanmasının hukuki olmadığını belirtmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

KANSER HASTASI, HAVAALANINDA GÖZALTINA ALINDI

Van’ın Saray ilçesinde yaşayan ve kemoterapi tedavisi gören Ersin Akatay’ın ise Van Ferit Melen Havaalanı’nda gözaltına alındığını söyleyen Melet, “Uzun süredir İstanbul’da kanser tedavisi gören ve Saray’a bağlı Kurucan köyündeki evine dönmek için İstanbul’dan Van’a gelen Ersin Akatay, havaalnında gözaltına alınarak Van Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi’ne götürüldü. Özalp ve Saray’da dün yapılan baskınlarla 9 kişi gözaltına alınmış ve Akatay’ın evinde aramalar yapılmıştı. Akatay daha sonra serbest bırakıldı” diyerek bu durumun da bir hak ihlali olduğuna dikkat çekti. Bu süreçte Çaldıran’da genç bir kadının düğününe bir hafta kala intihar ettiğini belirten Melet, “ Ayrıca Başkale ilçesinde (B.B), eşi (R.B) tarafından katledilmiştir” dedi.

EĞİTİM SEN’Lİ 733 ÖĞRETMEN GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDI

Darbe girişimi ve sonrasında ilan edilen OHAL ile hak ihlallerinin daha fazla arttığına değinen Melet, “Bu dönem içerisinde 15 Temmuz’da TSK içerisinde bir grubun kanlı darbe girişimi yaşanmış fakat darbeciler amaçlarına ulaşamamıştır. Bu girişimler ülke demokrasisine vurulabilecek en büyük darbedir. Sonrasında iktidar, OHAL ile birlikte darbe girişimi gerekçe gösterilerek adeta demokrasiyi ve anayasayı rafa kaldırmıştır” diye konuştu. Darbe girişimi gerekçe gösterilerek OHAL ile çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler ile on binlerce insanın mağdur edildiğini belirten Melet, “Eğitim Sen üyesi 733 öğretmen sendika kararı nedeniyle bir gün derse girmedikleri için haklarında soruşturma açılmış, örgüte yardım ettikleri gerekçe gösterilerek görevden uzaklaştırılmıştır. Öğretmenlere yaşatılan bu durumun hukuki olmadığını belirtmek istiyor ve bu öğretmenlerin derhal görevlerine iade edilmesini istiyoruz” dedi.

VAN'IN ULUSAL YAYIN YAPAN TEK KANALI KARARTILDI

Son üç aylık süreçte basın özgürlüğüne yönelik saldırıların ise 12 Eylül Askeri Darbesini aratmadığını ve hatta kimi zaman daha fazla arttığına değinen Melet, “Bu süreçte JINHA internet sayfasına engelleme getirilmiş, 1’i çizgi film kanalı olmak üzere 10 televizyon kanalının yayını kesilmiştir. Bu kanalların birisi de ilimizde tek ulusal çapta yayın yapan kanal Van TV’dir” diyerek basına yönelik bu uygulamaların da en temel hakların ihlal edilmesi olduğunu belirtti. Raporlaştırdıkları ihlallerin önlenebilir ihlaller olduğunu söyleyen Melet, acıların ve can kayıplarının daha fazla artmaması için yeniden müzakere sürecine dönülerek barışın konuşulması gerektiğini söyledi. (Van/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

KHK ile kapatılan 53 özel öğretim kurumuna izin verildi

SONRAKİ HABER

Bob Dylan'ın Nobel Edebiyat Ödülü alması, ‘tam isabet’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...