13 Ekim 2016 11:46

Muhabire ters kelepçeye takipsizlik kararı!

İstanbul Cumhuriyet Savcısı, Bianet muhabiri Beyza Kural’ı darbederek ters kelepçe takan polisler hakkında takipsizlik kararı verdi.

Paylaş

İstanbul Cumhuriyet Savcısı, Bianet muhabiri Beyza Kural’ı 6 Kasım 2015’te haber takibi sırasında darbederek ters kelepçe takan polisler hakkında bir sene sonra takipsizlik kararı verdi. Savcılık, polis memurları Y.Ş., N.D. ve K.A. hakkında “Zor kullanma yetkisini aşarak yaralama” suçlamasıyla yaptığı soruşturmada muhabirin “yaralanmasının yaşamanı tehlikeye sokan durum olmadığı”nı belirterek “polislerin zor kullanma yetkisini aşmadıklarını” söyledi.

Bianet’in haberine göre savcılığa da sunulan fotoğraflarda Kural’ın gözaltına alındığı sırada basın kartının elinde olduğu görülmesine rağmen, polisler ifadelerinde Kural’ın basın kimliğini göstermediğini iddia etti. Kural’ın avukatları karara itiraz edecek. Avrupa Konseyi, Türkiye Hükümeti’ne bianet muhabiri Kural’a yönelik polis şiddetini sormuş, Ocak 2016’da Türkiye’den verilen yanıtta, Kural’ın gösterici zannedilerek gözaltına alındığı, gazeteci olduğu anlaşılınca serbest bırakıldığı öne sürülmüştü.

POLİS İFADELERİNDE AYNI CÜMLELER

Kural, avukatları aracılığıyla polisler hakkında 16 Kasım 2015’te İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na “tehdit, zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması,  kasten yaralama, iş ve çalışma hürriyetinin ihlali, görevi kötüye kullanma” suçlamalarıyla başvuruda bulundu. Üç polis memuru 2016 yılının Ağustos ayı içinde Beyazıt Polis Merkezi’nde ifade verdi.

K.A. ve N.D. adlı polisler ifadelerinde birebir aynı cümleleri kullandı:  “…Çevik kuvvet otobüsünün olduğu yerde bir bağırtı duyduk ve o noktaya doğru hareket ettiğimizde sivil bir bayanın ben gazeteciyim diye bağırdığını duydum. Daha sonra kendisine basın kartının gösterilmesi istenildiğinde ‘siz kimsiniz, kendi işinize bakın’ diye cevap verdi… şahsın göz altına alınma sürecinde kendisine zor kullanma yetkimi aşarak yaralanmasına sebep olmadım.”

Polis memuru Y.Ş. de Kural’ın kimliğini göstermemekte direttiğini ve bu nedenle gözaltına alındığını öne sürdü, videoda duyulan cümlesi ile ilgili “Şahsa yönelik değil” dedi.

SAVCI: YAŞAMINI TEHLİKEYE SOKMADI

İstanbul Cumhuriyet savcısı Rasim Işıkaltın imzalı kararda polis memurlarına “Zor kullanma yetkisini aşarak yaralama” suçlaması yapıldığı, şikayet dilekçesindeki diğer suçlamaların yöneltilmediği görüldü. Savcı, “üç polis memurunun Kural’a gözaltı işlemi uyguladığı, gazeteci olduğunun anlaşılması üzerine serbest bırakıldığını” söyledi.

Kararda şu ifadeler yer aldı: “Müştekinin adli tıp raporunda yaralanmasının yaşamını tehlikeye sokan bir durum olmadığı, kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif nitelikte olduğu, kolunda kızarıklık ve soruşturma dosyası kapsamındaki olay tutanağı ve adli tıp raporu incelendiğinde kolluk kuvvetlerinin zor kullanma yetkisini aşmadıkları anlaşılmakla… şüpheliler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir.” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen’li öğretmen ‘FETÖ’den açığa alındı

SONRAKİ HABER

Gerçeklerin işçilere ulaşması engelleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...