13 Ekim 2016 08:47

IFJ, NUJ ve EJF: Kapatılan yayın organları geri açılsın

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Türkiye’de televizyon ve radyoların kapatılmasını kınadı.

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

Merkezi Brüksel’de olan Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Türkiye’de televizyon ve radyoların kapatılmasını kınadı ve yayın organlarının derhal geri açılmasını istedi. Türkiye’de televizyon kanalları ve radyoların kapatılmasıyla ilgili yarın Brüksel’de açıklama yapacak olan basın örgütleri, “OHAL’a son verilsin ve kapatılan yayın organları geri açılsın” çağrısını yaptı.

‘SALDIRI KABUL EDİLEMEZ’

İngiltere Gazeteciler Sendikası (NUJ) yaptığı açıklamada, OHAL bahane edilerek televizyon ve radyoların kapatılmasının kabul edilecek bir durum olamayacağını söyledi. Başbakan Binali Yıldırım ve RTÜK’e birer mektup göndererek basın üzerindeki saldırıların son bulmasını isteyen NUJ, Türkiye’nin İngiltere Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç’e de bir mektup yazarak randevu talep etti.

Genel Sekreter Michelle Stainstreet imzasıyla gönderilen mektuplarda, kapatılan televizyon ve radyoların isimleri de verilerek, bu yayın organlarının faaliyetlerine dönmesi istendi. Mektupta, “Bir gerekçe gösterilmeden, televizyon ve gazetelerin kapatılması hangi koşullarda olursa olsun kabul edilemez. Hep birlikte şahit olduğumuz gibi, hükümete eleştirel yaklaştığı için yayın organlarına ve meslektaşlarımıza yapılan uygulamalar şok edici. Gazeteci arkadaşlarımızın tutuklanması ve basın kartlarının elinden alınması kabul edilecek bir uygulama değil, hangi koşullarda olursa olsun” ifadelerine de yer verildi.

Büyükelçi Bilgiç’e gönderilen mektupta randevu da talep edildi. Görüşmeye NUJ, IFJ ve EFJ gidecek. Geçtiğimiz Ağustos ayında da Büyükelçi ile bir görüşme yapılmıştı. Bu görüşmede, Türkiye’deki basın üzerindeki baskılar konusunda kaygılar dile getirilmiş ve Evrensel Diyarbakır muhabirlerinin serbest bırakılması talep edilmişti.

‘KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Evrensel’e konuşan NUJ Genel Sekreteri Michelle Stainstreet, Türkiye’deki basına dönük saldırıların ciddi boyutlara ulaştığını, hangi koşullarda olursa olsun, televizyon, gazete ve radyoların kapatılması kabul edilemeyeceğini söyledi. Kapatılan televizyon ve radyoların geri açılması, gazetecilerin serbest bırakılıp basın kartlarının da iade edilerek çalışmalarının önünün açılmasını sağlamak için mücadele edeceklerini söyleyen Stainstreet, IFJ, EFJ ve NUJ olarak konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Avcılar’da yıkım sonrası halk, belediye önünde toplandı

SONRAKİ HABER

Kayseri 3. Kitap Fuarı başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...