13 Ekim 2016 07:43

Suriye görüşmeleri yeniden başlıyor

Rusya ve ABD Suriye konusundaki görüşmelere devam etme kararı aldı. Lavrov ve Kerry Cumartesi günü bir araya gelecek.

Paylaş

Rusya ve ABD Suriye konusundaki görüşmelere devam etme kararı aldı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov cumartesi günü İsviçre’de ABD’li mevkidaşı John Kerry ve diğer bazı devletlerin yetkilileriyle görüşecek.

Halep’in cihatçıların elindeki doğu kesimi, Kurban Bayramı’nda ilan edilen ateşkes anlaşmasının çökmesinden sonra yoğun bir bombardıman altına alındı. Şam Fetih Cephesi(el Kaide'nin Suriye kolu Nusra'nın yeni adı) de Halep’te yeni saldırılara başladı. Bu arada ABD, Suriye birliklerini ‘kaza ile’ vururken, BM Yardım Konvoyu’na yönelik saldırılarda çok sayıda yardım görevlisi yaşamını yitirdi. Bu süreçte anlaşmanın çöküşünden kimin sorumlu olduğuna dair tartışmalar ve karşılıklı suçlamalara karşın, Rusya ve ABD Suriye konusundaki görüşmelere devam etme kararı aldı.

TÜRKİYE, İRAN VE SUUDİ ARABİSTAN KATILACAK

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Cumartesi günü İsviçre’de ABD’li mevkidaşı John Kerry ve diğer önemli bölge güçlerinin temsilcileriyle görüşecek. Lozan kentinde yapılacak görüşmelerde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry bir araya gelecek.

Görüşmelere Türkiye, Suudi Arabistan ve İran’dan temsilcilerin de katılması bekleniyor.

Kerry, görüşmelerde Suriye’deki krizin sona ermesi için “çok taraflı bir yaklaşım” izleneceğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı, Lozan’ın ardından İngiltere’nin başkenti Londra’ya geçecek.

ABD aybaşında, Moskova’nın Suriye’deki ateşkes konusunda taahhütlerine uymaması gerekçesiyle, Suriye’de barışı sağlamak amacıyla Rusya ile yürütülen müzakerelerin askıya alındığını açıklamıştı.

PUTİN ‘SAVAŞ SUÇU’NU REDDETTİ

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Halep’teki bombardımanı nedeniyle savaş suçlarıyla karşı karşıya kalabileceği iddialarını reddetti. Fransız medyasına konuşan Putin, Rusya’nın sivillerin arasına saklansalar bile “teröristleri” takip edeceğini söyledi, “Teröristlerin insanları canlı kalkan olarak kullanmasına ve bütün dünyaya şantaj yapmalarına izin veremeyiz” dedi.
BBC’nin haberine göre Rus lider, sivil bölgelere hava saldırılarının savaş suçu olabileceği iddialarına ilişkin ise “Çok fazla anlamı olmayan siyasi bir retorik bu ve Suriye’deki gerçeklikleri hesaba katmıyor” diye konuştu.

‘DURUMDAN BATILILAR SORUMLU’

Putin ayrıca “Batılı ortaklarımızın, en başta da ABD’nin bu durumdan sorumlu olduğuna inanıyorum” dedi.

Rusya, ABD’nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı devirmek için el Kaide bağlantılı gruplara destek verdiğini savunuyor. ABD ise bu iddiayı reddediyor. Putin bu hafta, Hollande’ın görüşmelerin sadece Suriye’yle odaklanacağı konusunda ısrar etmesi üzerine Fransa ziyaretini iptal etmişti.

Kremlin ayrıca Fransa ve İspanya’nın BM Güvenlik Konseyine sunduğu tasarıya da öfkeli.

Putin “Geçmeyeceğini bile bile tasarı sunuyorlar. Vetoyu kışkırtmak için” dedi.

RUSYA’NIN ŞAM BÜYÜKELÇİLİĞİNE SALDIRI

Rus Dışişleri, önceki gün Rusya’nın Şam Büyükelçiliğine havan topu mermisi saldırısı düzenlendiğini açıkladı. Rus Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, kimsenin zarar görmediği belirtilen saldırının radikal grupların kontrolünde olan Cobar’dan düzenlendiği kaydedildi.

Dışişlerine göre, iki saat süren saldırıda havan mermilerinden biri de büyükelçilik yakınlarındaki bir okulun çatısına isabet etti, fakat mermi infilak etmedi.

Açıklamada,  “Büyükelçiliğimize yönelik saldırıyı ABD’nin tehditleriyle ilişkilendiriyoruz. Rus diplomatik temsilciliğine düzenlenen son saldırıyı güçlü bir biçimde kınıyoruz” dendi.  Açıklamada ayrıca, “Rusya Suriye’deki terörist gruplar ile tavizsiz mücadele politikasına devam edecek” vurgusu yapıldı. Bu, Rusya’nın Şam Büyükelçiliği’ne bu ay düzenlenen ikinci saldırı. Elçilik binasına 3 Ekim’de düzenlenen saldırının da Cobar’dan gerçekleştirildiği belirtilmişti. Bu saldırıda da ölen ya da yaralanan olmamıştı.

LAVROV: NÜKLEER ANLAŞMALARI ABD İHLAL ETTİ

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD ile nükleer alandaki iş birliğinin sona ermesine yönelik konuştu. İş birliğini Rusya’nın değil ABD’nin bozduğunu söyledi.

DHA’ya göre Lavrov konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda, “ABD’nin bu alandaki yükümlülüklerini yerine getirmediğini, çünkü bunu beceremediklerini hepimiz biliyoruz. Çünkü onlar anlaşmada yazılı olan plütonyumun imha metodunu değiştirdiler ve böylelikle anlaşma ihlal edildi. Biz ise anlaşmayı uygulamaya devam ettik” ifadelerini kullandı.

Rus Bakan şöyle devam etti, “Rusya ve ABD arasındaki nükleer alandaki diğer anlaşmalara değinirsek, John Kerry’e yaklaşık 2 yıl önce Enerji Departmanı’nın Rusya’ya bu yükümlülükler sebebiyle bu anlaşma çerçevesindeki işbirliğini durdurduğunu gösteren resmi nota gönderdiğini anlattım. 2 yıl geçti, fakat hiçbir şey değişmedi. Kerry’nin bana bunun aptalca olduğunu ve bizim nükleer alandaki işbirliğimizin zarar görmemesi gerektiğini söylemesine rağmen hala işbirliği yapmak istemiyorlar”  

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada nükleer silah yapımında kullanılabilecek düzeyde zenginleştirilmiş fazla plütonyumu imha etmek için ABD’yle yapılan anlaşmayı askıya aldığını ilan etmişti.  Anlaşmaya göre her iki taraf da, 34 ton zenginleştirilmiş plütonyumu reaktörlerde yakarak yok edeceklerdi. Taraflar 2010’da da anlaşmayı tekrar imzalamışlardı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kolombiyalıların barış yürüyüşü sürüyor

SONRAKİ HABER

Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencileri sorguya alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa