13 Ekim 2016 07:35

Almanya’da 'terör' zanlısının şüpheli intiharı

Almanya’da büyük 'terör' operasyonu, havaalanına saldırı düzenleyeceği gerekçesiyle gözaltına alınan Caber el Bekir’in şüpheli ölümüyle neticelendi.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Almanya cumartesi gününden beri “terör saldırısı hazırlığıyla” çalkalanıyordu. Sabahın erken saatlerinde ülkenin doğusunda bulunan Chemnitz’de 700 polisle bir eve büyük bir operasyon düzenleyen güvenlik birimleri, "IŞİD bağlantılı Caber el Bekir’in büyük bir terör saldırısı planladığını" duyurdu. Bölgedeki evleri boşaltan, giriş çıkışları yasaklayan güvenlik birimleri, ABD ve Fransa tarafından bombalı saldırı düzenleyeceği bilgisi verilen el Bekir’i yakalayamadılar. Kaldığı evde ise 1.5 kg patlayıcı maddenin bulunduğu açıklandı.
El Bekir, bir gün sonra Leipzig’de gittiği evde üç Suriyeli tarafından eli kolu bağlanarak polise teslim edildi. Polisin aramasından sonra arkadaşlarının yanına giden ve yardım isteyen el Bekir’in yardım istediği arkadaşları ona inanmayarak elini kolunu bağladı, sonra da fotoğraflarını ve filmini çekerek en yakın polis karakoluna gitti.

TESLİM EDENLER ‘KAHRAMAN’ OLDU

Önce ihbara inanmayan Leipzig polisi, daha sonra gittiği evde gerçekten Almanya’nın aradığı ve IŞİD ile bağlantılı olduğu ifade edilen el Bekir’i buldu ve gözaltına aldı.

Caber el Bekir’i teslim eden üç Suriyeli sığınmacı ülkede kahraman ilan edildikten iki gün sonra, el Bekir’in Leipzig’de tutulduğu cezaevi hücresinde gömleğiyle kendisini astığı açıklandı.

Ancak, 24 saat boyunca polis tarafından kamerayla gözetlenen, saatte bir de bizzat kontrol edilen el Bekir’in nasıl ve neden intihar ettiği büyük bir soru. Sıkı şekilde gözetim altında tutulan el Bekir’in gerçekten intihar mı ettiği, yoksa başka şekilde mi öldüğü açılacak soruşturma kapsamında ancak açığa çıkacak.

AVUKAT: İNTİHAR RİSKİ VARDI

El Bekir’in avukatı Alexander Hübner, Focus Online portalına yaptığı açıklamada, el Bekir’in intihar riskinin yüksek olduğunun cezaevi sorumluları tarafından bilindiğini ve el Bekir’le ilgili tutanaklarda riske dikkat çekildiğini söyledi. Saksonya Adalet Bakanı Sebastian Gemkow ise, intihar riski olduğunun bilinmediğini ileri sürdü. Gemkow bugün düzenlediği basın toplantısında “Zanlının akut intihar riski olduğu tespit edilmedi” dedi. Bakan, zanlının kendisini gömleğiyle hücresinin parmaklıklarına astığı bilgisini de verdi.

SİYASETÇİLER: DERHAL AYDINLATILMALI

El Bekir’in intihar ettiğinin açıklanması Almanya’da büyük etki yarattı. İddaların doğu olup olmadığı yönünde soruşturma açısından büyük bir önem taşıyan el Bekir’in yargılanması, başlamadan bitti.

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, yaptığı açıklamada, “Olanlar bölgedeki yargı birimleri tarafından hızlı ve kapsamlı şekilde aydınlatılması gerekiyor” dedi. De Maiziere ZDF kanalındaki açıklamasında, zanlının intihar etmiş olmasının, zanlının işbirlikçilerinin ve olası saldırı planlarının ortaya çıkarılması yönündeki soruşturmaları zorlaştırdığını söyledi.

Federal Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Renate Künast da zanlının intiharının Saksonya yargısına büyük gölge düşürdüğünü söyledi. Saksonya yargı birimleri tarafından olayın aydınlatılmasının yeterli olmayacağını ifade eden Künast, “Bağımsız kuruluşlar tarafından inceleme yapılması gerekiyor” dedi.

Sol Parti Eş Başkanı Katja Kipping ise Saksonya Eyaleti Adalet Bakanı Sebastian Gemkow’un istifa etmesini istedi. “Saksonya yargısı bir hukuk devleti için utanç kaynağı” diyen Kipping, zanlının intiharının bir skandal olduğunu ve bunun birtakım sonuçları olması gerektiğini ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Dolar, 3.11 lirayı da aştı

SONRAKİ HABER

Kolombiyalıların barış yürüyüşü sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...