13 Ekim 2016 00:19

Hrant Dink suikastı davasında 10 Ekim sorusu

Hrant Dink davasında ifade veren İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç'e 'Suruç ve Ankara Katliamlarını önlemek için neden bir şey yapılmadığı soruldu.

Paylaş

Hrant Dink suikastı davasında ifade veren Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, dava avukatlarının Suruç ve Ankara Katliamlarını önlemek için neden bir şey yapılmadı sorusuna, “Devletin istihbarat birimleri bilerek ve isteyerek hiçbir şekilde bir eyleme göz yummaz. Suruç, Ankara olayı bilerek isteyerek engellenmemiş değil” diye yanıt verdi.

Ancak 10 Ekim Ankara Katliamı’nda canlı bomba Yunus Emre Alagöz’ün Türkiye’de eylem hazırlığında olduğu, birlikte hareket ettiği Mehmet İşik’in annesiyle irtibata geçmiş olabileceği yönündeki 8 Ekim tarihli istihbarat notu, ilgili müdürlüklere 10 Ekim 2015 tarihinde Engin Dinç’in imzasıyla saat 09.28’de geçildi. İlgili emniyet müdürlüklerinin eline ise saat 10.04’te yaşanan saldırıdan 3 saat 44 dakika sonra yani 13.48’de ulaştı.  Söz konusu istihbarat yazısında “Bombacıların aileleriyle helalleştikleri” ve “Sansasyonel eylemlerde kullanılabilecekleri” yazıyordu. 

10 EKİM DE Mİ NİYET AŞAMASINDAYDI?

Hrant Dink cinayetinde “Görevi kötüye kullanma” ve “Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”yle suçlanan Engin Dinç, 10 Ekim günü Dink davasında verdiği ifadede suikastla ilgili “Olay daha niyet aşamasındaydı. Eğer biz Trabzon’da kalsaydık hakikaten o dönemde kaderin de önüne geçilmez ama bu aşamaya getirmeden operasyonu yapardık” ve “Olay henüz düşünme aşamasındaydı. Eylem aşamasına geçseydi önce terör şubeyle bu konuyu konuşurdum” sözleriyle Dink suikastını gerçekleştirenler eylem aşamasına gelseydi, operasyon yapacaklarını anlattı. 10 Ekim günü dağıtılan Dinç imzalı istihbarat yazısında ise, bombacıların artık eylem gerçekleştirme aşamasında olduğu açıkça ifade ediliyordu.
Hrant Dink suikastı davasında Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar’ın “Hazırladığınız raporda ‘Dink’e yönelik ses getirecek eylem’ değil de, ‘kesin öldürülecek’ diye yazamaz mıydınız?” sorusuna Dinç,  “Bize öyle bir bilgi gelse öyle yazardık. Ses getirecek eylem demiyoruz ama yazının tamamına baktığınızda anlaşılan o“ yanıtını verdi. Dinç’in 10 Ekim günü paylaştığı istihbarat yazısında ise “muhtemel eylem” ifadesi yer alıyordu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İŞKUR, kayıt dışı işçi çalıştırmış

SONRAKİ HABER

HDP ve DBP Diyarbakır il ve ilçe binalarına polis baskını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...