13 Ekim 2016 00:03

Antep'in İslahiye Belediyesi'nde dolmuşçular öfkeli

Gaziantep İslahiye Belediyesi’nin 150 bin lira bağış, yeni dolmuş ve kişi başı 65 bin lira istemesi dolmuşçuları isyan ettirdi.

Paylaş

Deniz KAR
Yılmaz YILDIRIM
Antep

Gaziantep İslahiye Belediyesi’nin 2009’dan beri faaliyette olan kooperatife bağlı dolmuşları hattan çıkarıp, anlaşmayı bozması ve yeniden faaliyete geçebilmeleri için yeni yükümlülükler getirmesine şoförler tepkili. Belediyeyle imzaladıkları sözleşme 20019 bitecek olan şoförlerden yeni hat almaları isteniyor. Ancak bu o kadar kolay değil. 150 bin lira bağış, belediye başkanın gösterdiği yerden yeni dolmuş ve kişi başı 65 bin lira vermeleri istenen şoförler, haklarını aramakta kararlılar. 
İslahiye İlçesi’nde şehiriçi dolmuşçuluğu kendilerinin başlattığını belirten şoförler, 2009 yılında da belediye ile “Dolmuş hattı devir ve işletme sözleşmesi” yaptıklarını ve sözleşmeye göre 2019’a kadar bu hizmeti sağlama işinin kendilerde olduğunu belirttiler. 
Anlaşmanın yapıldığı tarihten sonra göreve gelen belediye yönetimi ise, Haziran 2016’da bir uyarı yazısıyla önce hattan çekilmeleri gerektiğini, ardından da araçlara el koyuyor ve yeniden hatta girebilmek için yeni yükümlülükler getirdi. Bunu kabul etmediklerini anlatan şoförler, ellerindeki hatların, belediye başkanının yakınlarının da içinde olduğu başka bir şirkete devredildiğini söylüyorlar. Yaşadıklarını gazetemize anlatan dolmuşçular, belediyenin “Hatları kendi yandaşlarına vermek için haksız biçimde eski anlaşmayı bozduğunu” iddia ediyorlar.

‘HATTA GİRMEK İÇİN YENİ YÜKÜMLÜLÜKLER’

2009’da yaptıkları sözleşmeyle şehiriçi ulaşım hizmetinin kendilerde olduğunu belirten şoförler üç hatta 15 araçla bu işi yaptıklarını ifade ediyorlar. 15 Haziran’da Belediye tarafından “15 Temmuz’dan itibaren hattan çekilmeleri” yönünde bir yazı geldiğini aktaran şoförler, ellerindeki sözleşmeyi göstererek “Bu sözleşmeye göre hizmete devam etmemiz gerekiyor. O nedenle itiraz ettik” diyorlar ve anlatıyorlar: “Belediye başkanı ile görüşmek istedik ama hep yardımcıları çıktı karşımıza. Bize sundukları tek yol da yeniden hatları alabilmek için koydukları şartları kabul etmemiz oldu. Bu şartları kabul etmediğimizi söyleyip, var olan anlaşmayı hatırlattığımızda ise ‘O anlaşmayı biz yapmadık, kimle yaptıysanız onlara söyleyin’ yanıtını aldık.”

KİŞİ BAŞI 150 BİN LİRA İSTİYORLAR

Belediyenin, yeniden hatta girmek için şoförlere sunduğu şartların kabul edilebilir olmadığını belirten şoförlerin sıraladığı şartlar şunlar: 
- Bağış adı altında, makbuzsuz, kişi başı 150 bin lira verilecek.
- Belediye başkanının kendi gösterdiği yerlerden 125’er bin liraya yeni araçlar alınacak. (Araçları görenler, en çok 70 bin lira edeceğini belirtiyor)
- Belediyeye de ayrıca kişi başı 665’er lira kira ödenecek.

‘MAHKEME KARARI DA ÇÖZÜM OLMADI’

Şartları kabul etmeyerek sorunu mahkemeye taşıdıklarını aktaran Oğuz Gür, hakimin mahkeme tarihine kadar İslahiye Belediyesi’nin herhangi bir şekilde hatlara araç koyamayacağı yönünde karar alındığını dile getirdi. Gür, bu kararın da iptalini şu sözlerle anlatıyor: “15 Temmuz darbe girişiminin ardından kararı veren hakim görevden alındı. Yerine gelen hakime de baskı yaptılar ve ilk alınan karar, yeniden duruşma olmadan kaldırıldı. Sonra yeni hakimin de tayini çıktı ve gitti.”

‘ARAÇLAR, İÇİNDE YOLCU VARKEN OTOPARKA ÇEKİLDİ’

Gür ve arkadaşları, arsalarını, evlerini satarak bin bir zorlukla aldıkları araçların seyir halindeyken ve içinde yolcu varken el konulup Yediemin otoparkına çekildiğini anlatıyorlar. 8 Eylül’e kadar emniyet, özel harekat ve jandarma aracılığıyla otoparka çekilen araçlar dışında kalanlara da trafiğe çıkmaları halinde “2500 lira para ve 6 ay trafikten men cezası” verileceği söylenmiş. 

‘ULAŞIM İŞİ YANDAŞLARA VERİLDİ’

Kendilerinin bu koşullarla oyalandığını ve bu süreçte de işin belediye başkanının yakınlarının da içinde olduğu başka bir şirkete verildiğini anlatan şoförlerden Gür, “Dolmuş hatları, Gaziantep Ulaştırma Müdürlüğü tarafından Gazi Ulaş Şirketi’ne, oradan da İslahiye’de bulunan İsabel adlı şirkete ihalesiz biçimde devredildi” diyor. Şehiriçi ulaşımda resmi plaka kullanımının zorunlu olduğunu belirten şoförler,  “Şu anda faaliyette olan dolmuşlarda ‘M’ plaka yok” diyorlar. Bu durumun da usulsüz olduğunu aktaran şoförler, “Neden sivil plaka?” diye soruyor. Şoförler ayrıca, işi alan dolmuşçular arasında belediye başkanının akrabasının da olmasına dikkat çekiyor ve “Bize yapılan bu haksızlık, hatları yandaşlarına vermek içindi” diye değerlendiriyorlar. 

‘ÇOK EMEĞİMİZ VAR, HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ’

“Bizim zamanımızda durak bile yoktu. Kendi çabalarımızla durak yaptık. Buna rağmen de aylık durak ücreti ödüyorduk” diye söze başlayan İbrahim Göğebakan şimdiki durumu ise şu sözlerle anlatıyor: “Şimdiyse yeni hat sahipleri paralarını özel bir bankaya yatırdığı için bu banka belediyeye jest yaparak yeni duraklar yaptı ve duraklara ismini yazdırdı.” Arkadaşları da Göğebakan’ı destekliyor; “Altı buçuk sene boyunca duraksız çalıştık, asıl darbe bize yapıldı. Mağdur olmamıza rağmen Belediye Başkanı bizimle görüşmüyor, yardımcılarını gönderiyor. Hukuki açıdan da elimizden bir şey gelmiyor, mahkeme kararıyla istediklerini aldılar.”
Konuştuğumuz şoförlerden Necdet Pınar da “Elimizde avucumuzda bir şey kalmadı. Yeni evliler, çocuk bekleyenler var aramızda. Düğünde takılan altınları harcıyorduk, onlar da bitti. Hakkımız olanın geri verilmesini istiyoruz” sözleriyle tepkisini dile getiriyor. 

ÖNCEKİ HABER

Mersinliler nükleere karşı sonuna kadar mücadele edecek

SONRAKİ HABER

Ahmet Tulgar: Sıradanlıklar içindeki sır perdesi aralanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...