13 Ekim 2016 00:52

Mersinliler nükleere karşı sonuna kadar mücadele edecek

Akkuyu Nükleer Santral projesinin işaretlenmesi, Mersin Büyükşehir Belediye meclisinde kabul edildi. Ancak Mersinliler, mücadelede kar arlı.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in üzerinde anlaştığı Akkuyu Nükleer Enerji Santrali projesinin Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanmasına tepki gösteren yaşam savunucuları ve Mersin halkı, nükleer santrale karşı sonuna kadar mücadele edeceklerini vurguladı.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, Akkuyu Nükleer Santrali’nin 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda yer alması kararını merkezi idareye bırakan komisyon kararını AKP’li ve MHP’li belediye meclis üyelerinin oylarıyla onaylaması demokratik kitle örgütleri tarafından tepkiyle karşılandı.
Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED), planın onaylanmaması için kentte imza kampanyası başlatmış ve 30 bin imza toplanmıştı. MHP’li Büyükşehir Belediyesi tarafından Akkuyu Nükleer Santral’in merkezi idareye bırakma kararına tepki gösteren MERÇED üyesi avukat Semra Kabasakal, “1/100.000 ölçekli planda zaten Çevre Şehircilik Bakanı’nı Akkuyu onaylamıştı ve görülüyor ki buna MHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı ve meclis üyeleri sadık kaldı. Bundan şu anlaşılıyor alt plan, üst plana uymak zorundadır” dedi.
MHP’li Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın kendini “Biz de bu plana karşıyız ama ne yapalım bakanların onayına karşı çıkamıyoruz” şeklinde savunacağını söyleyen Kabasakal, “Bu doğru bir karar değildir. Biz belediyenin bu planı reddetmesini istiyoruz” diye konuştu. 
Akkuyu Nükleer Karşıtı Platformu Dönem Sözcüsü Erkan Demir, MHP’li belediye meclis üyelerinin bu planı kendi parti kararlarıymış gibi gördüğünü, AKP ve MHP’li üyelerin birleşerek, bu plana evet dediğini belirterek “Meclis üyeleri ve belediye başkanı halkın seçtiği bireylerdir. Mersin’de yapılan anketlere bakılırsa Mersin halkının Nükleer Santrali istemediğini anket sonuçlarında yüzde 80 varan hayırlarla görebilirler. Mersin halkı nükleer santrale karşı tavrı netti” dedi.
Belediyenin halkın taleplerini görmezden geldiğine dikkat çeken Demir, “Biz çevreciler nükleer santralin yapılmaması için her alanda mücadele edeceğiz. Son sözü halk söyleyecek. Belediyenin onayladığı bu projeye halkın evet diyeceği kesinlikle yanılgıdır. Son sözü halk söyleyecek” diye konuştu.

BELEDİYELER HALK SAĞLIĞINI GÖZETMELİ

Belediyenin kararına bir tepki de Mersin Tabip Odası Başkanı Ful Uğurhan’dan geldi. Uğurhan, “Belediyelerin halkın sağlığını yükseltme gibi bir misyonu var. Halkının daha sağlıklı bir çevrede yaşamasını sağlamalı. Bunu da çevreyle ilgili düzenlemeleri yaparak, yapması gerekir. Kirli sularından, havanın temiz olmasına kadar. Nükleer santralin çevre ve insan sağlığı açısından zararlı olduğu dünyaca kanıtlanmış bunu kendileri de biliyor” değerlendirmesinde bulundu.

‘KENTİNİ DÜŞÜNEN BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI İSTİYORUZ’

MHP ve AKP’nin aynı yoldan ilerlediğini vurgulayan Uğurhan, “Eğer MHP’li Kocamaz söylediği gibi nükleer santrale karşı bir karar alsaydı bu kentte bulunan sağcısı, solcusu herkes bu konuda onu destekleyecekti. Kendi söylemlerinde söylediği doğruluk, dürüstlüğünü kanıtlamış olacaktı ancak yapmadılar. Bizimle alay ettiler. Mersin’in ve Türkiye’nin geleceğine dair bir olumsuz karar aldılar” dedi.
Özelikle Putin’in Türkiye’ye geldiği gün böyle bir karar alınmasını da “Çok basit, çok klişe” olarak yorumlayan Uğurhan, daha önce ÇED raporu da Putin’in Ankara’ya geldiği gün onaylandığını hatırlatarak “Halkını, çevresini, kentini düşünen bir belediyecilik anlayışı istiyoruz” dedi.

‘HESABINI HALKA VERİRLER’

Mersin Barosu avukatlarından Bilgin Yeşilboğaz da, kararın çıktığı günün tesadüf olmadığını siyasi baskı ile alınan bir karar olduğunu belirterek, tüm süreçlerde yerel siyasetin genel siyasetten bağımsız ve lokal davranmasını talep ettiklerini dile getirdi. Çevre planı ile ilgili hazırlanan bilimsel projeler görmezden gelinerek yetki devri yapılmasının Mersin için geri dönülmez bir karar olduğunu ifade eden Yeşilboğaz, “”Mersin halkı yıllardan beri verdiği mücadele ile nükleer santral istemediğin belirtti. Halkın sesine kulak vermeyenler hesabını da halka verirler” dedi. (Mersin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Grip aşısı gerekli mi?

SONRAKİ HABER

Antep'in İslahiye Belediyesi'nde dolmuşçular öfkeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...