12 Ekim 2016 14:28

Kocaeli Dayanışma Akademisi ikinci derste Sartre’ı tartıştı

Geçtiğimiz hafta başlayan Kocaeli Dayanışma Akademisi Barış ve Özgürlük Seminerleri, görevden alınan akademisyenlerin anlatımlarıyla devam etti.

Paylaş

672 sayılı KHK ile Kocaeli Üniversitesinden uzaklaştırılan ve sonrasında 'Kocaeli Dayanışma Akademisi'ni kuran 19 akademisyen geçtiğimiz hafta başladığı derslere bugün de Eğitim-Sen Kocaeli Şube binasında devam etti.
Seminere, öğrencilerin ve akademisyenlerin katılımı yoğun oldu. Bu haftaki dersin konusu ‘İnsanlık Karanlığa Düştüğünde Düşünce: Sartre Örneği’ olurken katılımcılara dersi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ruhi Demiray verdi.

"İNSAN, ÖZGÜRLÜĞÜNDEN VAZGEÇEMEZ"

Yrd. Doç. Dr Mehmet Ruhi Demiray, Sartre’ın evrensel bir ahlak düşüncesinde olduğunu, davranış ve tutumların evrenselleştirileceğini ifade ettiğini belirtti. Sarte’ın yaşadığı dönemde modern Avrupa’yı eleştirdiğini belirten Demiray şunları söyledi: “Sartre’a göre insan özgürlüktür, özü yoktur. İnsan her şey olabilir ama özgürlüğünden vazgeçemez. Hiçbir durum özgürlüğümüzü elimizden alamaz” Sartre’ın antisemitizm anlayışı üzerinde duran Demiray, Sartre’a göre antisemitizmin top yekün kötü bir şey olduğunun altını çizdi. 

"IRKÇILAR YALNIZ KALMAKTAN KORKAR"

Antisemitizmin en temelde bir öfke ve nefrete dayandığını belirten Demiray, “Sartre’a göre antisemitizm, yani ırkçılık topyekün kötü bir şey. İyi bir insan, iyi bir baba, iyi bir doktor antisemitik olamaz. ‘Yapabileceğim başka bir şey yoktu’ diyen insan kötü niyetin kurbanı olmuştur. Antisemik insanlar yalnızlıktan korkan, çoğunluktan yana olan insanlardır. Antisemik veya ırkçılar, ortaya çıktıkları yerde çoğunlukta oluyorlar bu yüzden. Bu tercih söz konusu, antisemikler veya ırkçılar yalnız kalmaktan korkar ve kalabalığı seçer” dedi. Ders, Demiray’ın sunumunun ardından katılımcılara verilen anketlerin doldurulması ve soru cevaplarla devam etti. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şırnak'ta çatışma: 1 asker hayatını kaybetti, 2 asker yaralı

SONRAKİ HABER

Müvekkilini görmeye giden avukatın parmaklarını kırdılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa