18 Mayıs 2012 13:53

İşten atıldı, CEHA işçilerinin yanına geldi

Kayseri CEHA işçilerinin DİSK Birleşik Metal İş’te örgütlenme çabaları devam ederken işten atılan işçilerin de fabrika önündeki direnişlerinin 15. günündeyiz. İşçiler geçen 14 günde olduğu gibi yine direniş önlüklerini giydi, şapkalarını taktı servislerin işçileri bıraktığı noktad

İşten atıldı, CEHA işçilerinin yanına geldi
Paylaş
Ferhat Kiş

Gelen işçiler işten atılan arkadaşlarını selamlayıp, onlarla şakalaşıp soyunma odalarına doğru devam etti. Servisten inen işçilerden biri, “Oğlum işe hiç bu kadar hevesle geldiğini görmemiştim. Şimdi her sabah bizden önce yerini alıyorsun” deyip gülerek arkadaşına selam verip geçti.

İŞTEN ATILDIM, BEN DE YANINIZDAYIM

Tüm işçiler fabrikaya girdikten sonra direnen işçiler çaylarını demleyip simitlerini masaya koyup yemeye başladı. Bu sırada CEHA’nın tam karşısında küçük bir mobilya fabrikası olan RUGAN Mobilya’dan genç bir işçi koşar adımlarla CEHA işçilerinin yanına geldi, “Abi ben de işten atıldım, artık ben de sizin yanınızdayım” diyerek masadaki yerini aldı.

DENEYİM PAYLAŞIMI

Adının Emre olduğunu öğrendiğimiz işçi asgari ücretle çalışan, kendi deyimiyle “işini iyi yapan” henüz 19 yaşında genç bir işçi. “Fabrikaya girdiğim ilk günlerde bir arkadaşa bir şey sordum, Müdür yanımıza geldi ‘Hadi işinizin başına’ bana da ‘seninle uğraşacağım göreceksin’ dedi. O günden beri de her zaman yanıma gelip hakaret edip laf vuruyor. Bugün de ondan çıkarttı beni” diye işten atılma nedenini anlattı.
CEHA’dan atılan işçiler de bunun gibi nedenlerden ötürü sendikalaşmaya gittiklerini, kendilerinin neden işten atıldığını ve deneyimlerini anlattı.

‘KAYSERİ İÇİN BÜYÜK İŞ YAPIYORSUNUZ’

Fabrikadan çıkar çıkmaz neden CEHA işçilerinin yanına geldiğini sordum, “Abi zaten gelip giderken hep görüyordum, biz de işçiyiz aynı sorunları yaşıyoruz konuşmasak da bunu biliyoruz. Sonuçta sendikalaşıyorlar, işçiler kendileri için iyi bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Daha önce de gelip konuşmak istedim ama kısmet işten atılınca gelmekmiş” dedi ve ”Ben de işten atılınca duygusal olarak kendimi daha yakın hissettim. Ben başka nedenden öteki başka nedenden atılıyor. Sonuçta ne hırsızlık ne utanılacak bir şey yaptığımız için atılıyoruz. Azıcık sesini çıkarttın mı, hakkını aradın mı patronun, müdürün iki lafına bakıyor işten atılman” diye ekledi. Fabrikasındaki çoğu işçinin de CEHA işçilerini desteklediğini, aralarında konuşurlarken “Helal olsun, Kayseri için çok büyük bir iş yapıyorlar” dediklerini aktardı. Emre, biraz hoşbeş ettikten sonra işçilere, “Sizden öğreneceğim çok şey var; tekrar geleceğim buraya, arayın beni” diyerek gitti. (Kayseri/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Hava-İş eylemlere başlıyor

SONRAKİ HABER

Evlilik okulu haberimiz Meclis gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...