12 Ekim 2016 11:40

AYM'den CHP'nin KHK'ler kaldırılsın talebine ret

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin OHAL ile birlikte yürürlüğe giren KHK'lerin yürütmesinin durdurulmasına ilişkin başvurusunu reddetti.

Paylaş

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin OHAL ile birlikte yürürlüğe giren KHK'lerin yürütmesinin durdurulmasına ilişkin başvurusunu reddetti.

CHP tarafından yapılan başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi (AYM), başvuruyu, "görevsizlik" gerekçesiyle reddetti. CHP'nin 23 Eylül tarihinde AYM'ye götürdüğü 668 sayılı Karar Hükmünde Kararname (KHK) ile kamudaki tasfiyeler başlatılırken, Jandarmanın yeniden yapılandırılması karar altına alınmıştı.

5 Ekim'de AYM üyeliklerine seçilen iki ismin ant içme töreninde konuşan AYM Başkanı Zühtü Arslan, ''OHAL hukuksuzluk hali değildir'' ifadesini kullanmıştı.

CHP'Lİ GÖK: ANAYASA MAHKEMESİNİN KARARI SKANDAL

CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök, AYM'nin, CHP'nin OHAL'e ilişkin KHK'nin iptali istemiyle yaptığı başvuruyu reddetmesini TBMM'de değerlendirdi. Gök, "Kanun Hükmündeki Kararnamelerle ilgili olarak yapmış olduğumuz başvuruya ilişkin olarak Anayasa Mahkemesi başvurularımızın reddine karar vermiş. Kararın gerekçesini bilmiyoruz ancak 1990 yılında aynı konuda benzer bir OHAL dönemine ilişkin kararnamelerde kendisini yetkili ve görevli sayan AYM'nin iptal kararıyla oluşan bir içtihat ve emsal kararı karşısında AYM'nin bu yapısıyla kendi içtihatlarını ve emsalini gözetmeksizin vermiş olduğu karar tam anlamıyla hukuk devleti açısından bir skandaldır. Devleti devlet yapan kurumlarıdır, mahkemeleri mahkeme yapan bağımsız olmaları, bağımsız karar vermeleri ve kendi içtihatlarıyla oluşan kararlar çerçevesinde hukuki güvenliği sağlamalarıdır. Biz AYM'nin 1990 yılında vermiş olduğu aynı konudaki emsal kararlara dayanarak açtığımız başvuruda bugün AYM'nin eski kararlarını çiğnemek suretiyle almış olduğu bu kararın hukuk devleti açısından ciddi sorunlar yaratacağı muhakkaktır" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Tek sese karşı çok sesli mücadele edeceğiz’

SONRAKİ HABER

‘Kadınların sesi olmaya devam edeceğiz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...