12 Ekim 2016 11:29

Yarkadaş: Frekanslar peşkeş mi çekilecek?

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, KHK ile kapatılan Özgür Radyo’nun frekansının işgal edildiğini söyledi.

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, KHK ile kapatılan Özgür Radyo’nun frekansının işgal edildiğini söyledi. Yarkadaş, Yazar Aslı Erdoğan’ın kazandığı ödülü alabilmesi için Bekir Bozdağ’a da çağrı yaptı.  TBMM’de düzenlediği basın toplantısında konuşan Yarkadaş, İstanbul’da 95.1 frekansından yaklaşık 20 yıldır yayın yapan Özgür Radyo’nun hukuksuz bir biçimde kapatıldığını belirtti. Yarkadaş, “Kanun tanımazlık, en tepeden en aşağıya doğru zincirleme bir şekilde sürüyor” dedi.

Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Birçok radyo ve TV’nin yayını, hiçbir mahkeme kararı olmadığı halde keyfi bir biçimde sonlandırıldı. Radyo ve TV’lerin yayınına (idari tedbir) olarak son verildiği söylendi. Bu ibare, kapatma sırasında kağıda da döküldü. Ancak ne ilginçtir ki; radyo ve TV’ler idari tedbir olarak kapatılmış olmasına rağmen, boşalan frekanslar hemen korsan yayınlarca dolduruluyor. Örneğin, 95.1 frekansının, Özgür Radyo ile ilgili hukuki süreç tamamlanana dek boş kalması gerekiyor. Oysa ki; bu kural da ortadan kaldırıldı. Özgür Radyo’nun frekansından, kimi zaman Kanal 7, kimi zaman ise Ülke TV ve başka bir radyo yayın yapıyor. Bunun adı açıkça gasptır; yağmacılıktır...”

FREKANSLAR PEŞKEŞ Mİ ÇEKİLECEK?

RTÜK’ün yasa dışı uygulamaya göz yumarak suç işlediğini belirten Yarkadaş, “Bu yayını korsan olarak yapmak da buna izin vermek de ağır cezalık bir suçtur” dedi. Radyo ve TV frekanslarına el konulmasının altında yandaşlara ‘rant sağlama’ gerçeğinin olduğuna da dikkat çeken CHPli vekil, sözlerini şöyle sürdürdü: “Değeri milyonlarla ölçülen radyo - TV frekanslarına el koyup bunları yandaşlarına peşkeş çekmek istiyorlar. Örneğin, Kanaltürk ile Bugün TV’ye el konulduktan sonra, her iki kanalın uydudaki frekansından yayın yapılmaya başlandı. Bu yayınları kim yapıyor, frekanslar bu kişilerin eline nasıl geçti bilinmiyor. Sorularımız ise yanıtsız kalıyor. AKP, darbeyi istismar ediyor; ideolojik ve ekonomik hegemonyasını darbe bahanesiyle kurumsallaştırmak istiyor.”

YÖN RADYO TUTANAĞINDA ADRES SKANDALI

CHP Milletvekili Yarkadaş, 96.6 frekansında yayın yapan ve kapatılmak istenen Yön Radyo’ya ilişkin de konuştu. Yarkadaş, “Resmi bir tutanakta, radyonun merkezinin İstanbul Anadolu yakasında cemaatçilere ait bir binada bulunduğu yazılmış... Bu bilgi külliyen yanlış” dedi. Yön Radyo’nun 23 yıldır Avrupa Yakası’ndaki Okmeydanı semtinden yayın yaptığını belirten Yarkadaş, “Bu tür gayriciddi tutanaklarla radyoların kapatılmasının zemini oluşturuluyor” dedi. AKP’nin bir çok teşkilatının cemaatçilere ait olduğunu ve hâlâ kiracı olarak bu binalarda bulunduğunu hatırlatan Yarkadaş, “O halde AKP’yi de kapatacak mısınız?” diye sordu. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’a da çağrı yapan Yarkadaş, “Elimdeki belge, AKP’li Beyoğlu Belediyesinin tutanağıdır. Bu tutanakta, Yön Radyo’nun 23 yıldır Avrupa yakasında ikamet ettiği görülmektedir. Sayın Kurtulmuş, bu belgeyi değerlendirin ve Yön Radyo’nun düzmece bir belgeyle kapatılmasına engel olun” ifadesini kullandı.

‘ANAYASA’YA AYKIRI İŞLEMLER YAPILIYOR’

Hükümetin hiçbir mahkeme kararı olmamasına rağmen, Hayatın Sesi, TV10 ve İMC TV’yi kapatarak mallarına el koyduğunu belirten Yarkadaş, “Kanunsuzluk ve anayasasızlaştırma olağan hale getiriliyor” tepkisini gösterdi. Yarkadaş, Anayasa’nın 30. maddesine göre, yayın araçlarına el konulamayacağını da hatırlattı.

‘ÜÇTE BİRİ İŞSİZLİK TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA’

Yarkadaş şöyle konuştu: 15 Temmuz darbe girişiminin ardından bugüne kadar tam 130 medya kuruluşunun yayınına son verildi. Son olarak Başbakanlık kararnamesiyle 23 medya kuruluşu kapatıldı.  Şu anda sektörümüzün üçte biri işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya. Yaklaşık 30 bin kişiyi istihdam eden sektörümüzde şu an ne yazık ki 10 bin kişi işsiz durumda. 100’ün üzerinde gazeteci cezaevinde yargılanmayı bekliyor.’’

GAZETECİLER TECRİTTE

Yarkadaş, toplantıda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a da şöyle seslendi: “Yazdıkları, düşündükleri, yorum yaptıkları, tweet attıkları için cezaevine konulan gazetecilerle görüşme taleplerimiz, Adalet Bakanlığı engeline takılıyor. Gazeteciler şu an tecritte tutuluyor. Tecrit bir insanlık suçudur. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a buradan çağrı yapıyor ve gazetecilerle görüşme isteğimizin gerçekleştirilmesini istiyorum. Milletvekili arkadaşlarımız, başta CHP PM Yedek Üyesi Atilla Taş ile Gazeteci Murat Aksoy olmak üzere, tüm gazetecilerle görüşmek için yazılı talepte bulundu. Bakanlık bu talepleri yanıtlamıyor.” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Toplum yararı için Hayatın Sesi yayınını sürdürmeli

SONRAKİ HABER

‘Tek sese karşı çok sesli mücadele edeceğiz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...