12 Ekim 2016 09:01

Zeynep Sekaanvand’ı idam etmeyin!

Af Örgütü, şiddet gördüğü kocasını öldürdüğü için idam edilmesi beklenen 22 yaşındaki Zeynep Sekaanvand'a dair açıklama yaptı.

Paylaş

İran'da şiddet gördüğü kocasını öldürdüğü gerekçesiyle idama mahkum edilen 22 yaşındaki Zeynep Sekaanvand’ın idam edilmesi bekleniyor. Af Örgütü ise yaptığı açıklamada, infazın iptalini istedi. DW’nin haberine göre, Zeynep Sekaanvand, 2012 yılının şubat ayında tutuklanmış ve sürekli şiddet gördüğü kocasını öldürdüğü gerekçesiyle idama mahkum edilmişti. Sekaanvand, cinayetle suçlandığında 17 yaşındaydı ve dolayısıyla uluslararası hukuk standartlarına göre reşit sayılmıyordu. Ancak İran hukukuna göre 9 yaşındaki kız çocuklar reşit sayılıyor. İran hukukuna göre, reşit olma yaşı ergenliğe göre belirleniyor ki bu da erkekler için 15, kızlar için 9.

‘İŞKENCE GÖRDÜ’

Uluslararası Af Örgütünün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Araştırma ve Hukuk Direktörü Philip Luther, bunun çok rahatsız edici bir dava olduğunu bildirdi. Luther, “Zeynep Sekaanvand, suç zamanında sadece 18 yaşında değildi ayrıca avukatıyla görüşmesi de engellendi. Tutuklandıktan sonra da erkek polis memurlarının işkencesine maruz kaldı, vücudunun her yanına vurdular” dedi.

İranlı yoksul bir Kürt aileden gelen Sekaanvand, hapishanede yeniden evlenip hamile kalınca infazı ertelenmişti. Ancak kadın doğuma iki gün kala bebeğini kaybetmişti.

Geçen yıl benzer bir vakada, 17 yaşındaki Fatemah Salbehi kendisine uyuşturucu veren kocasını öldürdüğü gerekçesiyle idam edilmiş ve insan hakları örgütleri olayı kınamıştı.

Af Örgütüne göre, İran geçmiş yıllarda 73 reşit olmayan suçluyu infaz etti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yunanistan, Türkiye’yi NATO’ya şikayet etti

SONRAKİ HABER

Obama'dan Cumhuriyetçilere 'Trump’ı dışlayın' çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...