18 Mayıs 2012 13:39

Suriye'de ‘Devşirme muhalefet’ tutmuyor

Esad yönetimini devirmek için Türkiye’nin de aralarında bulunduğu dış güçlerin desteği ile oluşturulan, ancak Suriye içinde kitle tabanı bulunmayan Suriye Ulusal Konseyinin Başkanı Burhan Galyun istifa edeceğini açıkladı. Görüşlerine başvurduğumuz Ortadoğu uzmanı Gazeteci-Yazar Faik Bulut ile Gazeteci Hüsnü Ma

Suriye'de ‘Devşirme muhalefet’ tutmuyor
Paylaş
İlyas Coşkun

Suriye muhalefeti, sürgündeki koalisyon grubunun hafta başında yeniden seçilen liderinin istifasını sunması üzerine dağılmanın eşiğine geldi. Sert eleştirilere uğrayan Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Burhan Galyun, bölünme nedeni olmak istemediğini, yerine bir başka lider seçilir seçilmez görevden çekileceğini açıkladı.

Paris’te yaşayan ve laik bir üniversite profesörü olan Burhan Galyun, Suriye Ulusal Konseyi geçen yıl kurulduğundan beri başkanlığını yapıyordu. Galyun’un görev süresi salı günü Roma’da düzenlenen toplantıda konsey üyelerinin çoğunluğu tarafından üç ay uzatılmıştı.

Suriye’deki yerel direniş komiteleri, Suriye Ulusal Konseyi liderlerini kendileriyle iş birliği yapmamakla suçluyor. Yerel direniş komitelerinin temsilcisi Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada Galyun’un istifasını sunmasını, muhalefet koalisyonunun reformu için gerekli doğru bir adım olarak niteledi.

BULUT: ŞAŞIRTICI DEĞİL

Suriye Ulusal Konseyi (SUK) içinde yaşanan gerilimin nedenlerini sorduğumuz Gazeteci-Yazar Faik Bulut, daha öncede benzer ayrılıkların SUK içinde yaşandığını hatırlatarak, gelişmeleri sürpriz olarak görmediğini ifade etti. Bulut, SUK içindeki gelişmeleri 3 nedene bağlıyor.

1. NEDEN: TABANI OLMAYAN BİR GRUP

Yurt dışındaki diaspora muhalefeti, tabanı olmayan bir grup. Bu sebeple kendi içlerinde Bizans oyunlarının olması, çekişmeler normal.

2. NEDEN: ÇIKARLAR ÇATIŞIYOR

Bu diaspora başka ülkelerin çıkarları için bir araya gelmektedir. Arada bu çıkarların çatışması, SUK’a bu şekilde yanıyor. Diğer nokta, Yerel Koordinasyon Komiteleri denilen grup, Suriye içinde muhalefet yapıyor ve her fırsatta Suriye dışında bulunan SUK Başkanı Burhan Galyun gibi muhalif isimleri hedef alıyor. ‘Biz canımızı veriyoruz, siz işin kaymağını yiyorsunuz’ diyerek Suriye dışındaki muhalif isimler eleştiriliyor.

3. NEDEN: DIŞ MÜDAHALENİN GECİKMESİ

Konseyin zihniyetine baktığımızda, Suriye’ye dışarıdan bir müdahale ile tankların sırtında iktidara gelmek istiyorlar. ABD, Türkiye, Katar gibi ülkelerin bir an önce Suriye’ye askeri müdahalede bulunmasını ve Esad’ın gönderilmesini istiyorlar. Bu olmadığı takdirde Konsey içinde hayal kırıklıkları artıyor. Bildiğim kadarıyla Esad sonrası gelecek iktidar için görev dağılımları yapılmış, oluşacak kabinedeki yeni üyeler bile belirlenmiş. Müdahalenin gecikmesi, Konsey içindeki gerginliği de artırıyor.

MAHALLİ: SEÇİME GİRSE 270 OY ALAMAZ

Gazeteci Hüsnü Mahalli, Suriye Ulusal Konseyinin “kağıttan kaplan bile sayılamayacağını” vurgulayarak, gelişmelerin şaşırtıcı olmadığını ifade etti. Mahalli şunları kaydetti:
“SUK denilen grup, tamamen devşirme. Hiçbir ciddiyeti yok. Türkiye gibi uluslararası güçler, sağdan soldan bu isimleri toplayıp bu konseyi oluşturdular. İddia ediyorum 270 kişilik bu konsey, Suriye’de seçime girse 270 oy bile alamaz.

ÜYELERİ KARANLIK İSİMLER

Bir tarama yapıldığında bu isimlerin çoğunun karanlık isimler olduğunu görürüz. İsrail, İngiltere, Fransa ve ABD gibi ülkelerle ilişkili isimler bunlar. Basına yansımaz ama içerden aldığımız bilgilere göre bu üyeler her toplantıda kavga eder, birbirlerine küfür savurur sonrasında ise Türkiye gibi ülkeler Konseye dağılmaması için baskı yapar, zorla bir arada tutmaya çalışır.

ASIL DERTLERİ YURT DIŞINDAN GELEN PARA

Bu üyelerin asıl dertleri Katar ve Suudi Arabistan’dan gelen parasal desteğin nasıl çarçur edileceğidir. Paranın bölüşümü konusunda esas tartışma yaşanıyor.
Hür Suriye Ordusu da aynı. İçlerinde El Kaide üyeleri var ve Suriye’de terörist eylemler düzenliyorlar.

HALK DESTEĞİ YOK

Bu Konsey, yakında dağılacaktır. Halktan ciddi bir destek almıyorlar. Hâlâ konseyin dağılmamasının bir nedeni de, uluslararası güçlerin, rezil olmamak için konseyi bir arada tutma gayretidir.”
(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Vatandaşla savaş hazırlığı

SONRAKİ HABER

Sağanak yağış Marmara’da hayatı felç etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...