12 Ekim 2016 00:48

MNG Kargo işçileri geçimini ek işle sağlıyor

Çalışma koşullarının kötü, ücretlerin düşük olduğu MNG Kargo işçileri soruyor: “Çocuklarımız yarın üniversiteyi kazandıklarında asgari ücret alarak mı

Paylaş

Fırat TURGUT
İstanbul

Asgari ücretle çalışan ve mesai ücretleri ödenmeyen MNG Kargo işçileri, geçimlerini sağlayabilmek için ek iş yapıyor. Müdürlerin ve şeflerin dayatmasıyla Karsan-İş’e üye olmalarıyla da çalışma koşullarının değişmediğini belirten işçiler, “İtiraz ettiğimiz zaman da hem iş yükümüz hem de baskılar artıyor” diyor.

MNG Kargo patronu bir süre önce Karsan-İş Sendikasını kurdu. Karsan-İş’e zorla üye yapılmak istendiklerini anlatan MNG Kargo işçileri, “Şu anda Karsan-İş’e 2 binin üzerinde çalışan üye oldu. MNG’de çalışan işçi sayısı ise ortalama 3 bin civarında. Tabii bu 2 bin işçi özgür bir şekilde gidip sendikaya üye olmadı. Müdürlerin ve şeflerin dayatmasıyla oldu. Çalışanlar teker teker çağırılıp e-devlet şifreleri istendi. İki tercih bıraktılar, ya üye olursun ya da istifanı verip çıkarsın. İşçi de 5-10 sene burada emek vermiş, düşünüyor. İşinden olacak. Mecburen üye oluyor. Kendi inisiyatifiyle olmuyor bu iş” diyor.

Bir süre önce sayısı çok düşük olsa da, bazı işçilerin Karsan-İş’ten istifa ettiğini belirten işçiler, istifanın nedenini şöyle açıklıyor: “İşçi diyor ki biz sendikalı olduk ama benim çalışma koşullarım düzelmiyor. Mesela adam düşünüyor. Saat 16’da işbaşı yapıyor. Gece 12’de çıkması lazımken çıkışı sabahı buluyor. Çıkışımız belli değil. Ne zaman iş biterse. Belki yılda 2-3 defa normal saatte çıkıyoruz ya da çıkamıyoruz.”

ASGARİ ÜCRET YETMİYOR

Çalışma koşullarının kötü olduğunu ve ücretlerin de düşük olduğunu söyleyen işçilerin en acil talebi ücretlerinin artması. Ortalama herkesin asgari ücret aldığını ifade eden işçiler şunları söyledi: “5-10 sene çalışan biriyle yeni giren biri arasında 50 lira oynuyor. Geçim sıkıntısı yaşıyoruz. Bizim için çok zor oluyor. Fatura, kira, okul masrafı. Attığın adım para anlamına geliyor. İstanbul’da yaşıyorsun bir de. Dışarıda tuvaletin gelse yine 1 lira çıkıyor cebinden. Bir çay en az 1 lira artık. O da kahvehanelerde, çay ocaklarında öyle. Çoluk çocuğun geleceğini düşünüyoruz ama ne yapacağımızı bilmiyoruz. Çocuklarımız yarın üniversiteyi kazandıklarında nasıl yollayacağız? Asgari ücret alarak mı göndereceğiz okula?”

GÜNDE 4-5 SAAT UYUYAN VAR

Aldıkları ücret yetmediği için ek iş yapan arkadaşlarının olduğunu anlatan işçiler, “Adamın borçları var. Mesela konut kredisi ödemesi gerekiyor. Adam 1100 lira konut kredisine veriyor. Ben geçimimi sağlayamıyorum diyor. Artık işinden kaçta çıkarsa. 1 ya da 2. 2’de yattı diyelim. Saat 6-7’de kalkar. Saat 2’ye kadar bir yerde çalışır. Sonra 3’te servise binip, 4’te başlamak üzere işe geliyor. Günde 4-5 saat yatanlar var” dedi.

İşçiler, ek iş yapan arkadaşlarının genelde tekstil atölyelerinde temizleme işini ya da ev taşıma-nakliye işini yaptığını söylüyor.
“Yasal haklarımızı istiyoruz” diyor işçiler: “8 saat çalışacaksak bizi zorla tutmamaları gerekir. Ama zorla tutup mesai ücretlerini de vermiyorlar. Mesai ücretimizi alırsak hiç yoktan 2 bin liraya gelir aldığımız ücret. O da çok değil ama hiç yoktan ek iş yapmak zorunda kalmaz millet.”

‘YEMEKLER SAĞLIKSIZ’

Bir problemin de yemek olduğunu söylüyor işçiler. Yemeklerin, MNG Kargo’nun anlaştığı bir şirket tarafından yapıldığını belirten işçiler şunları söylüyor: “Sağlıksız yemekleri yediriyorlar bize. Sonuçta kamyona mal yüklüyoruz. Öyle bir yemek yememiz lazım ki yapabileyim bu işi. Bunu yöneticilere de söyledik ama düzelmiyor. Yemek molamız belli olmuyor. 4’te işbaşı yapıyoruz. 5’te yemek molası veriyoruz. 2-3 araç gelmişse hemen bizi kaldırıyorlar. 45 dakikalık yemek molasını tamamlamıyoruz. Doğru dürüst bir çay ocağımız yok. Çay molası var ama onu da bazen kullanamıyoruz bile. Çayı işçiler yapıyor. Al bir eleman, çay yapsın ortalığı toparlasın. Bir asgari ücret vereceksin. Ama yok. İşler böyle de yürüyor zaten.”

‘MÜLTECİ İŞÇİLER YEVMİYEYLE ÇALIŞTIRILIYOR’

İşçiler, işlerin yetişmediğini ve her gün fiili olarak kiralık işçilerin geldiğini anlatıyor: “Suriyeli mülteci işçiler yoğunluklu. 50 lira yevmiyeyle çalıştırıyorlar. Türkiyeli işçileri çalıştıramıyorlar. Adam bir gün geliyor, ikinci gün itiraz edip gelmiyor. Ama Suriyeli mültecilerin böyle bir durumu yok. İhtiyacı var çünkü.”

ÖNCEKİ HABER

Asgari ücretteki vergi kaldırılsın

SONRAKİ HABER

ABD: Irak'ın komşuları Irak'ın egemenliğine saygı göstermeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...