12 Ekim 2016 00:46

Asgari ücretteki vergi kaldırılsın

Sorunumuz vergi ödemekten ziyade herkesten kazancı ölçüsünde mi vergi toplanır? Çok kazanandan çok vergi, az kazanandan az vergi mi alır?

Paylaş

Pendik’ten bir işçi

Dünyanın en çok vergi ödeyen ülkelerinden biriyiz. Devlet vergi almazsa vatandaşına karşı görev ve sorumluluklarını yerine getiremez. Savunma, eğitim, asayiş, eğitim, sağlık, yol, elektrik, su enerji vb. teminini vergiler sayesinde yapar. Polisine, askerine, memuruna, bakanına, milletvekiline maaşını vergilerden öder.
Sorunumuz vergi ödemekten ziyade herkesten kazancı ölçüsünde mi vergi toplanır? Çok kazanandan çok vergi, az kazanandan az vergi mi alır?
Açlık sınırının 1400 TL yoksulluk sınırının 4 bin 500 TL olduğu, asgari ücretin asgari geçim indirimi içinde 1300 TL olduğu ülkemizde en fazla vergiyi açlık sınırının altında ücret alan işçiler ödemektedir. Aldığı ücret karnını doyurmadığı için fazla mesai yaptığında mesaisinden de vergi kesilmektedir. Yılın 2. bölümü 6. aydan sonra işçinin kazancını toplayıp “Senin kazancın artmış” deyip vergi matrahını yükseltmeleri ise gülünçtür. İşçinin kazandığı ücret karnını doyurmazken, aldığı ekmek, makarna, giysi, ulaşım, sağlıkta vs. zaten vergi ödemektedir.
Şunu da sormak lazım. En çok vergi ödeyen işçi ve kadrolu çalışanlar eğitimde, sağlıkta, ulaşımda en iyi hizmeti alıyor mu?
Devlet çok kazanandan çok az kazanandan az vergi toplayabilir mi? Tüm maaş ödemelerini milletvekillerinden, bakanından en altı seviyedeki memuruna kadar asgari ücrete göre düzenleyebilir mi? 1300 TL maaş alan insanların çoğunlukta olduğu ülkede 20 bin TL ve üzerinde maaşların olması ne kadar adaletli bir ülkede olduğunun da göstergesidir.
Asgari ücret tespit komisyonu işçi temsilcileri (sendikacı), işveren temsilcileri ve hükümet temsilcisinden oluşur. Yani buradan da anlaşılacağı gibi hükümet temsilcileri hangi tarafta olursa o tarafın dediğine yakın ücret belirlenir. Hükümet çoğunluktan yani işçiden yana mı karar veriyor? Yoksa sermayeden işverenden yana mı karar veriyor? Oy isterken çoğunluğu, yani işçiyi kandırırlar. İktidara geldiklerinde ise azınlığın yani sermayenin dediklerini yaparlar. Anlatılacak yazılacak o kadar çok şey var ki düzen içerisindeki yanlışları yazarız da karşılık bulabiliyor muyuz? O muamma? Son olarak asgari ücret üzerindeki verginin kaldırılmasını asgari ücretin insan onuruna yakışır bir düzeye getirilmesini istiyorum.

ÖNCEKİ HABER

Ev işi yapan kız çocukları yüzde 40 fazla çalışıyor

SONRAKİ HABER

MNG Kargo işçileri geçimini ek işle sağlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...