12 Ekim 2016 00:59

TTK’de özelleştirme tehlikesi sürüyor

Darbe girişimi ve sonrasında ilan edilen OHAL nedeniyle gündem dışına düşse de Türkiye Taşkömürü Kurumundaki özelleştirme tehlikesi devam ediyor.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Darbe girişimi ve sonrasında ilan edilen OHAL nedeniyle gündem dışına düşse de Türkiye Taşkömürü Kurumundaki (TTK) özelleştirme tehlikesi devam ediyor. İşçiler tedirgin. GMİS Karadon Şube Başkanı Kemalettin Karataş ise bir başka tehlikeye dikkat çekti: “Kuruma işçi alınmaması durumunda TTK kendiliğinden kapanma noktasına gelecek.” İşçilerin özelleştirmeye karşı bir şeyler yapılmasını istediğini aktaran Karataş, eylemler için OHAL’in kalkmasını beklediklerini söyledi.

Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca 16 Haziran’da TTK Genel Müdürlüğüne gönderilen yazıda, kuruma bağlı Karadon Müessesesinin, ‘Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun’ çerçevesinde özelleştirme kapsam ve programına alınması talep edilerek müessesenin envanterinin belirlenmesi istenmiş, bu yazı üzerine Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) özelleştirme girişimlerine karşı çeşitli eylemler yapmıştı.

Darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL nedeniyle eylemler duruldu, özelleştirme de gündem dışına itildi. Konuyla ilgili gazetemize konuşan GMİS Karadon Şube Başkanı Kemalettin Karataş, TTK’ye işçi alınması gerektiğini ifade etti. 5 işçinin yapacağı işi 2 işçinin yaptığını belirten Karataş, “İşçi alınmasını istiyoruz ancak aldıramıyoruz. Özelleştirme söylentileri devam ediyor. Sendika olarak karşı çıktığımız için girişimin ötesine geçmedi ancak tehlike yerinde sayıyor, henüz geçmiş değil” diye konuştu.

İşçi alınmaması durumunda kurumun kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını belirten Karataş, “Hükümet yetkilileri de bunu biliyor. Bu yüzden TTK’ye hiçbir yatırım yapmayarak kendiliğinden kapanmasını bekliyor. Enerji Bakanımız yerli kaynaklara önem vereceğiz diyor ama TTK işçi alımı konusunda hiçbir adım atmıyor” dedi. Kurban Bayramı’ndan bir hafta önce CHP Zonguldak milletvekillerinin işçi alınması için Enerji Bakanlığına önerge verdiğini hatırlatan Karataş, Bakanlığın topu Hazineye attığını ifade etti. Hazine ise işçi alımı konusunda hazır olmadıklarını söylüyor.

OHAL’DEN SONRA EYLEMLERE DEVAM

Darbe girişi ve sonrasında ilan edilen OHAL sürecine de değinen Karataş, “Ne zaman bir şey yapsak ülke gündemi değişiyor. Yaşanan olaylar gündeme girmemize izin vermiyor” dedi.

OHAL’in uzatılması nedeniyle eylemlerine bir süre daha ara verdiklerini aktaran Karataş şunları söyledi: “OHAL bittikten sonra işçi bizim söyleyeceğimiz tek bir sözü bekliyor. İşçi şu an bile bir şeyler bekliyor. Ancak ülkenin gündemi buna izin vermiyor. OHAL kalktıktan sonra gerekli hamleleri yapmaya devam edeceğiz.”

ÖNCEKİ HABER

Soma davasına bugün devam ediliyor

SONRAKİ HABER

Şemdinli Korucu Derneği başkanının evine bombalı saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...