11 Ekim 2016 18:07

‘AKP bilerek ve isteyerek acıyı daha da ağırlaştırdı’

10 Ekim Ankara Katliamı’nın 1. yıl dönümünde, katliamda hayatını kaybedenleri anmak isteyenlere yönelik polis saldırısı tepki topladı.

Paylaş

10 Ekim Ankara Katliamı’nın 1. yıl dönümünde, katliamda hayatını kaybedenleri anmak isteyenlere yönelik polis saldırısı hem siyasi partiler, hem de emek örgütlerinden tepki topladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke, “Ülkeyi yönetenler, bu acıların yaşanmamasını sağlamakla yükümlüdür. Varsa bir acı bunu yok saymamak ve dindirmekle yükümlüdür. Komşu ülkenin iktidarı gibi ‘Başsağlığı diledim, bitti’ diyemez” dedi. KESK ise anmaya yönelik polis saldırısının yeni katliamlara davetiye çıkarmak anlamına geldiğini dile getirdi.

BAŞSAĞLIĞI DİLEYİP KENARA ÇEKİLEMEZLER

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, AKP iktidarının her gün gelen ölüm ve acıları normalleştirmeye çalıştığını ifade eti. Böke, “Bu acılar hepimizin ortak acısı. Kayıplar yaşanmamış gibi veya bu kayıplar normalmiş gibi davranmaya hiçbirimizin hakkı yok. Hiç kimsenin başsağlığı dileyip, kenara çekilmeye hakkı da yok. Ülkeyi yönetenler, bu acıların yaşanmamasını sağlamakla yükümlüdür. Varsa bir acı bunu yok saymamak ve dindirmekle yükümlüdür. Komşu ülkenin iktidarı gibi ‘Başsağlığı diledim, bitti’ diyemez” dedi.

‘HATIRLAMIYORSA İKTİDARI BIRAKMALI’

10 Ekim anmasının polis zoruyla engellendiğini hatırlatan Böke, “AKP faşizmi evlatlarının yaşamını koruyamadığı insanlara, evlatlarının acısını yaşamayı bile çok gördü. Bilerek ve isteyerek acıyı daha da ağırlaştırdı. Geçen yıl aynı meydanda, Ankara’nın ortasında IŞİD’in katliam yapmasını seyredenler, bugün meydanı, yitirdiğimiz canların annelerinden, babalarından, eşlerinden, dostlarından ve yakınlarından korudular. Hem de gazla, copla” dedi. Açıklamasında AKP iktidarının  anma törenlerini kendi siyasi çıkarına tehdit olarak gördüğünü belirten Böke, “Kendi siyasi çıkarları ve doğruları ekseninde bir ‘millet’ tanımı yapıyor ve bu tanımın dışında gördüğü insanlara acılarını yaşama hakkı dahi tanımıyor. Artık Hükümet, bütün bu yaşananların kendi sorumluluğunda olduğunu hatırlamalı. Bunu yapamıyorsa, hükümet edemiyorsa da derhal iktidarı bırakmalı” diye belirtti.

KESK: YENİ KATLİAMLARA DAVETİYE

KESK ise Ankara Valiliğini “ikiyüzlü” davranmakla suçladı. KESK’ten yapılan yazılı açıklamada, “Valilik başka bir ikiyüzlülüğe de imza atmış, sabahın erken saatlerinde güya alana çelenk bırakmış ancak bizlerin, ailelerin karanfil bırakmasına, açıklama yapmasına izin vermemiş, Emek, Barış ve Demokrasi Meydanı’na sadece birkaç kişiden oluşan temsili bir gidişe izin verileceği söylenmiştir! AKP barış talebine düşman, savaş politikalarına dosttur. 10 Ekim’de de barış talebimiz engellenmek istendi bugün de anma etkinliğinde yoldaşlarımıza vereceğimiz barış için mücadele sözümüz engellenmek istendi” denildi.

Katliamın gelen istihbaratlara rağmen emniyet tarafından engellenmediği belirtilen açıklamada, “Gerçek katilleri yakalamada kılını kıpırdatmayan, bir yıldır dosya üzerinde bir arpa boyu yol almayan, yaralılarımızın tedavisinde bile zorluklar çıkaran siyasi iktidar ve Valilik yeni bir yasak kararı aldı! Göz göre göre gelen katliamı engellemeyenler, acılı ailelerimizin çocuklarının yasını tutmasını, anma etkinliğini gerçekleştirmesini engellemişlerdir” ifadeleri yer aldı. Açıklamada, yapılan saldırının katillere yeni katliamlar için davetiye çıkarmaktan başka bir amaca hizmet etmediği vurgulandı.

EĞİTİM SEN: ÜZERİ ÖRTÜLMEK İSTENİYOR

Eğitim Sen tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, “10 Ekim Katliamı’nı planlayarak yapanlar da, önceden haber aldıkları halde hiçbir önlem almayıp, katillerin arkasındaki güçlerin ortaya çıkmasını engelleyenler de bellidir. Katiller tespit edilmiş ancak, katliamın yaşanmasında ihmali olanlar, katliamı önleyebilecekken, kılını kıpırdatmayanlar hâlâ görevlerinin başındadır. Aradan ne kadar süre geçerse geçsin, 10 Ekim Katliamı’nın üzerinin örtülmesine, asıl sorumluların korunmasına ve yaşananların üzerinin örtülmesine asla izin vermeyeceğiz” dedi. (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Baluken: TBMM 10 Ekim katliamını aydınlatmalı

SONRAKİ HABER

'Cağaloğlu Anadolu Lisesi olarak kalacağız'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...