Bu da ‘işçilerle niye yürüdün’ fezlekesi
‘Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, bunların hareketlerine katılma’ gerekçesiyle hazırlanan fezleke, CHP’li Özcan’ın dokunulmazlığının kaldırılması için Adalet Bakanlığına gönderdi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin de 12 Nisanda gereğinin yapılması için fezlekeyi Başbakanlığa gönderdi. Başbakanlığa gönderilen yazıda, ‘Anayasa’nın 83’üncü maddesi uyarınca yasama dokunulmazlığının kaldırılıp kaldırılmaması konusunda gereğini delaletlerine arz ederim’ ifadeleri yer aldı.
‘GURUR DUYUYORUM’
CHP’li Özcan ise hakkında hazırlanan fezlekeyle ilgili CHP Bolu il örgütünde bir basın açıklaması yaptı. “Hakkını arayan işçilerin yanında” olduğunu belirten Özcan, şunları kaydetti: “Bu benim hakkında düzenlenen ilk fezleke. Ömrüm boyunca hakkımda böyle bir fezleke hazırlanmasından ötürü gurur duyacağım.”
Elinde Meclisteki milletvekilleri hakkında hazırlanan fezlekeleri gösteren Özcan, “Benim suçum da mağdur olduğunu ifade eden gariban işçilere destek vermek. Eğer ben suçu işlemişsem cezamı çekmeye razıyım” dedi.
‘YARGININ SİYASALLAŞMASINA ÖRNEK’
CHP’li Özcan’a milletvekillerinden de destek geldi. Özcan hakkında hazırlanan fezlekeyi sorduğumuz Emek Partisi Eski Genel Başkanı ve İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, “Yargının ne kadar siyasallaştığının göstergesidir bu fezleke” değerlendirmesinde bulundu.
Tüzel sözlerini şöyle sürdürdü: “AKP Hükümetinin muhalefeti sindirmek için yargıyı nasıl kullandığına dair son bir örnek. Ne Bolu Gerede’de işçilerin hakları için yaptıkları yürüyüş ne de bir vekilin oraya katılması suçtur. Olur olmaz nedenlerle fezleke hazırlanması AKP’nin diktatoryal yönetiminin göstergesidir.”
(HABER MERKEZİ)
Deri İş Sendikası Genel Başkanı Musa Servi de CHP’li Özcan hakkında hazırlanan fezlekeye tepki gösterdi. Servi şöyle konuştu: Milletvekili başka ne yapacaktı? Hakkını arayan işçilerle birlikte yürümek en demokratik hakkıdır. Mevcut iktidar işçilere, muhalefete karşı faşizan bir tutum içindedir.” “Gerede’deki işçiler ne istedi?” diye soran Servi, “Sigorta, yaşanabilir bir ücret yani yasal haklarını kullanmak istedi. AKP ise tam tersi yönde uygulamaları devreye sokuyor” yanıtını verdi. “İşçilerin yürüyüşüne tahammül gösterilmemesinin bu açıdan normal” olduğunu belirten Servi, CHP’li Özcan hakkında hazırlanan fezlekeyi “Kınıyor ve protesto ediyoruz” dedi.
İŞÇİLER DE KARARA TEPKİLİ
Konuyla ilgili görüştüğümüz Gerede’deki deri işçileri Savcılığın hazırladığı fezlekeye tepki gösterdi. İşçiler, CHP’li Özcan’ın arkasında olduklarını vurguladı. İşten çıkarılma endişesiyle isim vermeyen işçilerden biri, “Tanju Bey’in arkasındayız” derken bir diğeri ise şunları kaydetti: “Biz en insani haklarımızın karşılanması için yürüyüş yaptık. Ne camları çerçeveleri indirdik ne polisle çatıştık. Fakat Gerede Savcısı bize dava açtı sonra da Tanju Bey hakkında hukuki süreç başlatıldı. Biz, mücadelede yanımızda olan Tanju Bey’in arkasındayız” dedi.
Bolu Gerede’de kurulu bulunan deri sanayi bölgesinde çalışan işçiler ağır, sağlıksız ve güvencesiz çalışma koşullarına karşı Ocak ayında eylem ve yürüyüşler yaptı. İşçilerin eylemine zaman zaman polis de müdahale etti. Yürüyüşlerden sonra Gerede Cumhuriyet Savcılığı, “izinsiz yürüyüş yaptıkları” gerekçesiyle 97 deri işçisi hakkında da dava açmıştı.
ÇOK AZ İŞÇİ SİGORTALI
180 civarında fabrikanın bulunduğu ve 2 bin 500 işçinin çalıştığı bölgede, bu sabah saatlerinden itibaren işe girmeyip toplanan işçiler hem patronlarını hem de Gerede Belediye Başkanını o süreçte protesto etti.
Gerede Kaymakamlığı’nın açıklamasına göre Gerede’nin, Türkiye’nin deri ihtiyacının yüzde 35-40’ını karşıladığı ve deri işinde 3 bin 500 kişinin istihdam edildiği belirtildi. Ancak Deri-İş Sendikasının temin ettiği sigorta bilgilerine göre sigortalı işçi sayısı 800 civarında. Bu da kayıt dışı istihdamın bölgede yaygın olduğunu gösteren bir bilgi olarak dikkat çekiyor.
Evrensel'i Takip Et