12 Ekim 2016 00:13

Turşu vakti

Sabah gözümü bir karamsarlıkla açtım. Gene berbat bir güne uyandım diye düşünürken, perdeden sızan güneş burnuma bir fiske vurdu.

Paylaş

Makbule HATİCE

Sabah gözümü bir karamsarlıkla açtım. Gene berbat bir güne uyandım diye düşünürken,  perdeden sızan güneş burnuma bir fiske vurdu. Kocaman bir hapşırıkla yataktan fırladım.  Ekim ayına girdik. Ne güzel bir hava, ah tam turşu kurma havası diye düşündüm. Aman Allah nerden aklıma geldi sabah sabah turşu kurmak... Kendi kendime güldüm. Sonra da düşündüm hiç de fena bir fikir değil. Turşu kurmanın tam zamanı. Markete ya da turşucuya gidip turşu almak en kolay yol olsa da evde kurulan, insanın emek vererek yaptığı turşunun lezzeti bir başka olur.

PÜF NOKTASI

Turşu kurmak için üç püf noktası var birincisi turşu kuracağın kabın cinsi cam kavanoz en iyisi ama plastik bidonlara da kurulabilir. İkincisi kullanılacak sebzeler. Sert diri ve taze olmalı. Üçüncüsü ise turşuya katılacak salamura suyu. Çeşme suyu değil içme suyu kullanmak gerekir. Hem turşu suyunu içebiliriz hem de turşu daha dayanıklı olur
Doğru pazara yollandım. 5 kg’lık bidona turşu kuracağım. O halde 2.5- 3 kg sebze lazım.  Salatalık, sivri biber, küçük bir lahana, havuç, kırmızı biber, sarımsak, limon, maydanoz, yeşil domates aldım. Karışık turşu yapacağım. Kelek (ham kavun) de koyabilirim. Markete girip iri tuz (turşu tuzu) ve sirke aldım. Limon koyacağım ama biraz limon tuzu da çok yakışır.

ŞEKER MAYALANMAYI HIZLANDIRIR

Eve geldim bütün malzemeleri önüme serdim keyifle hepsini gözden geçirdim. Eksik yok hepsi tamam.  Şimdi  turşuyu kurmaya başlayabilirim. İlk önce salamura suyunu hazırlıyorum. Kaç kilo turşu kuracaksam onun yarsı kadar su,üçte biri kadar da sirke hazırlamam gerekir . İki litre suya bir bardak tuz üç bardak sirke bir kaşık limon tuzu iki kesme şeker atıp iyice karıştırıyorum. Şeker koyuyorum çünkü  mayalanmayı hızlandırır. Suyum hazır. Şimdi sebzeleri ele alıyorum, hepsini güzelce yıkıyorum. Lahanayı doğruyorum, salatalıkları çatalla deliyorum, biberlerin uç kısımlarını kesiyorum, havuçları üstünü temizleyip yuvarlak doğruyorum, kırmızı biberleri doğruyorum, domateslerin birazını doğrayıp birkaç tanesini bütün bırakıyorum. Bütün bıraktıklarımı çatalla deliyorum. Kelekleri çatalla deliyorum. İki büyük baş sarımsağı temizliyorum, iki adet limonu dilim dilim doğruyorum.

BİDONU BASTIRA BASTIRA DOLDURMAK GEREKLİ

Şimdi en güzel kısma geldik bidonu önüme alıp içine bir avuç nohut koyuyorum. Sonra sırayla sebzelerimi yerleştiriyorum. Aralarına sarmısak, kenarlarına limon dilimleri koyuyorum. Bastıra bastıra kavanozu veya bidonu sebzeyle dolduruyorum. Ağzına kadar dolmalı. Bastırarak boşluklarını almak gerekir.En üste bidonun ağzına yıkadığım maydanozları saplarıyla yerleştiriyorum. Artık suyunu dökmeye başlayabilirim bidonu ağzına kadar salamura suyuyla doldurup ağzını sıkıca kapatıyorum.
Turşum hazır. Şimdi kuytu bir yerde 15-20 gün kalması lazım. Sonra afiyetle yiyebiliriz.

ÖNCEKİ HABER

Gönüllüler şah kartalları için koşacak

SONRAKİ HABER

Euroleague’de heyecan başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...