11 Ekim 2016 17:05

Erişte kurutma zamanı

Kars'ta pastırma yazı ile birlikte sokak aralarında iplere dizilen kışlık erişteler kurutuluyor.

Paylaş

Kars'ta pastırma yazı ile birlikte sokak aralarında iplere dizilen kışlık erişteler kurutuluyor. Kadınların imece usulü ile hazırladığı erişteler, çamaşır gibi ipe diziliyor. İpe dizilen eriştelerin altlarına ise düşenlerin kirlenmemesi için bezler seriliyor. Yaklaşık 3 saat ipte kalan erişteler kuruduktan sonra kırılıyor ve kutulara konularak kilere yerleştiriliyor.

İMECE USULÜYLE HER EVİN ERİŞTESİ HAZIRLANIYOR

Arpaçay’da oturan Özlem Cilvez’in evinde buluşan kadınlar eriştenin kesilip kurutulmasına varana kadar tüm işlemlerini birlikte yapıyor. Eriştenin sofraların vazgeçilmez bir yiyeceği olduğunu belirten Özlem Cilvez, şöyle dedi: “Hamuru ilk önce tuzuyla, suyuyla kıvama gelinceye kadar elde yoğuruyoruz. Ardından naylonların içinde etrafına bez sararak yayıp çevirerek, ayaklarımızla eziyoruz.
Daha sonra küntler halinde leğenlere akşamdan koyuyoruz. Sabah erkenden kalkıp kesime hazırlıyoruz. Tabii burada yardımlaşma önemli; bir arkadaşımız merdane ile açıyor, sonra oklavalarla açılıyor ve makinede çekiliyor. Çekilen erişteleri diğer arkadaşlarımız alıp iplere diziyor. Bu işlemler sonrası ipte kuruması için beklenen erişte toplanıp fırınlanarak sofralara hazır hale getiriliyor.” (Kars/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Dünya Sağlık Örgütü: Zika virüsü Asya’ya da yayılacak

SONRAKİ HABER

Gönüllüler şah kartalları için koşacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...