11 Ekim 2016 17:02

Dünya Sağlık Örgütü: Zika virüsü Asya’ya da yayılacak

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Zika virüsünün 'çok büyük ihtimalle' Asya ve Pasifik bölgelerine de yayılacağı uyarısında bulundu.

Paylaş

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Zika virüsünün “çok büyük ihtimalle” Asya ve Pasifik bölgelerine de yayılacağı uyarısında bulundu.

DSÖ, Singapur’da virüsün görüldüğü yüzlerce vakanın bildirildiğini söylerken, Tayland’da mikrosefali vakalarına rastlandığı kaydedildi.

BBC Türkçe’ye konuşan DSÖ Direktörü Margaret Chan uzmanların hâlâ virüsle nasıl başa çıkılabileceğini araştırdığını söyledi.

Zika virüsü genelde pek ağır belirtilere yol açmıyor. Ancak hamilelerin virüsle teması durumunda, çocukların beyin gelişimlerini tamamlamadan doğmasına, bir başka deyişle mikrosefaliye yol açıyor.

Zika virüsü 1947’de Uganda’nın Zika Ormanı’nda yaşayan maymunlarda keşfedildi. Virüsün insanlarda görüldüğü ilk vakaya 1954’te Nijerya’da rastlandı.

VİRÜSÜN ETKİLERİ

Virüs on yıllar boyunca hiç görülmediği ve kamu sağlığına büyük bir tehdit oluşturmadığı için uzmanlar tarafından görmezden gelindi.
Virüs 2007’de Mikronezya’nın Yap Adası’nda bir salgına yol açana dek bilim insanlarının dikkatini çekmedi. Geçen yılsa Karayipler ve Latin Amerika’daki vakalarda bir patlama görüldü.

Zika Virüsü, soğuk algınlığına benzer ağrılar, ateş, gözlerde yanma, eklem ağrıları ve deri döküntüsü gibi belirtilere ortaya çıkıyor. Ancak bazı insanlarda hiçbir belirti görülmüyor.

Virüs nadiren, sinir sistemini etkileyip felce yol açabilen Guillian-Barre Sendromu gibi hastalıklara da yol açabiliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yüksekova'da 1 çocuk yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Erişte kurutma zamanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...