11 Ekim 2016 16:22

‘Köle kampı uygulamasını kabul etmiyoruz’

İzmir Büyükşehir Belediyesinin duyurduğu işe giriş ve çıkışlarda parmak izi alma uygulamasına işçi ve kamu emekçilerinden tepki geldi.

Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesinin duyurduğu işe giriş ve çıkışlarda parmak izi alma uygulamasına işçi ve kamu emekçilerinden tepki geldi. İşyerinde örgütlü sendikaların çağrısıyla eylem yapan işçi ve emekçiler, insan haklarına aykırı uygulamanın geri çekilmemesi halinde iş bırakmaya varan eylemleri hayata geçirecekleri uyarısında bulundu.

DİSK, KESK, Türk-İş ve Birleşik Kamu-Sen’e bağlı sendikalarda örgütlü 10 bine yakın işçi ve kamu emekçisinin çalıştığı İzmir Büyükşehir Belediyesinde 15 Temmuz ve OHAL sonrası çalışanlara yönelik tepki çeken yeni uygulamalardan biri de parmak izi ve şifreli takip sistemi uygulaması oldu. Parmak izi aletleri İzmir Büyükşehir Belediyesi giriş ve çıkışlarına takılırken, dün itibariyle personele yeni kartlar dağıtılmaya başlandı. Kart ve parmak izi uygulamasının birlikte yürüyeceği söylendi.

Uygulamaya ilk olarak bugün belediye binası önünde yapılan eylemle tepki gösterildi. Belediye çalışanlarının onca sorunu olmasın karşın böyle bir harcama yapılmasının mantıklı bir izahı olmadığı belirtilen eylemde, “OHAL fırsatçılığı yapılıyor” dendi. Açıklamada, işçi ve emekçilerin köle kampı uygulamasını kabul etmeyeceği bildirildi.

Belediye çalışanları ayrıca özel hayatın gizliliğine aykırı olması nedeni ile söz konusu uygulamaya karşı belediyeden şikayetçi olmaya hazırlanıyor.

GEREKİRSE İŞ BIRAKILACAK

Sendikaların ve emekçilerin karşı çıkmasına rağmen, sistemle ilgili hazırlıklarını sürdüren belediye yönetimi dün sabah tüm sendika temsilcilerini toplantıya çağırdı. Belediye yönetimi, “Personel devam kontrol sistemi” hakkında bilgi verirken sendika temsilcileri ise, uygulamanın anayasal haklara ve kanunlara aykırı olduğunu belirtti. Sendika temsilcileri uygulamadan vazgeçilmesini talep ederek, aksi halde iş bırakmaya varan eylemler örgütleneceğini açıkladı.

DAHA ÖNCE YARGIDAN DÖNDÜ

Benzer uygulamanın hayata geçirilmek istendiği Devlet Su İşleri, Türkiye Elektrik Üretim AŞ gibi kurumlarda çalışan personelin sendikalar aracılılığı ile açtıkları davalarda parmak iziyle takip için durdurma kararı verilmişti.

Söz konusu uygulamayı Anayasa’nın ilgili hükümlerine, AİHM kararlarına aykırı bulan Danıştay iki ayrı davada kişinin rızası alınmadığı, yürürlükteki mevzuatla ilgili maddeler bulunmadığı gibi gerekçelerle sistemin iptal edilmesi yönünde karar almıştı.
(İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Diyaliz merkezindeki 18 hastada Hepatit C virüsü çıktı

SONRAKİ HABER

Şırnak’ta yasak kalkıyor mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...