11 Ekim 2016 14:51

'Aslı devamlı barışı savunmuştur'

Cezaevinde tutuklu bulunan yazar Aslı Erdoğan için İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesinde basın açıklaması gerçekleştirildi.

Paylaş

Cezaevinde tutuklu bulunan yazar Aslı Erdoğan için İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesinde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamaya Aslı Erdoğan'ın annesi Mine Aydostu, Avukatı Erdal Doğan,  Doktor İncilay Erdoğan, Edebiyat Eleştirmeni Semih Gümüş ve Oyuncu Defne Halman katıldı.

Açıklamada ilk konuşan Aslı Erdoğan'ın annesi Mine Aydostu oldu. Aslı Erdoğan'ın 25 yıldır gazetecilik ve yazarlık yaptığını söyleyen Aydostu, şöyle konuştu: "Gazetecilik ve yazarlığa başlamadan önce Cern'e gitti. Atom parçacığı üzerine 2 sene çalıştı. Dünya çapında bir fizikçiydi. Rio'da yazar olmaya karar verdi. Rahat bir hayat yaşayabilirdi. Radikal'de gazeteciliğe başladı. Köşesinin adı Ötekilerdi. Türkiye ve dünyanın problemlerini cesaretle yazdı. Siyahilerin yazılarını ilk o yazdı. O sürelerde Türkiye'de ırkçılığın olmadığı sanılırdı. Aslı bunun tam tersini ortaya koydu. Hayatın karanlık yanlarını yazar. Bu tavrını hep devam ettirmiştir. Nepal gibi pek çok ülkeye gitti. Türkiye'de nöbetlere katıldı. Güneydoğu daki insan hikayelerini yazdı. Kötü muamele gören hayvanları korudu. Aslı tecavüz edilen bir çocuktadır, kadın cinayetinin kendisidir. Onları kağıda döker. Bıkmadan usanmadan bunu yazar. Bu yazılarından dolayı cezaevine girdi. Türkiye'nin geleneğidir. Bu gelenekten ayrı kalamadı. Aslı gerçekleri gördüğü için cezaevine girdi. Aslı'yı cezaevine atanlar terör propagandası yaptığını söylüyorlar. Aslı devamlı barışı savunmuştur."

Aslı Erdoğan'ın Avukatı Erdal Doğan "Hukuki temel tüm ilkelerin yok sayıldığı 1-2 yıldayız" diyerek konuşmasına başladı. Doğan, "15 Temmuz'dan sonra yaşadıklarımız hukukla açıklanamaz. Aslı Erdoğan 4 yazısıyla yargılanıyor. 2'si ulusal basında çıkan Cizre ve Sur'u anlatanlar. Ve aynı zamanda Özgür Gündem danışma kurulu üyeliği"dedi. Doğan şöyle devam etti: "Tutuklama gerekçesi yazılarıyla devletin birliği bütünlüğünü bozmak. Aslı'yı örgüt üyesi yapmışlar. Hakim cezayı vermiş kafasında. Tutuklamanın gerekçelerini anlatacağı yerde infazın gerekçelerini anlatıyor. İst 4.sulh ceza hâkimliği tarafindan itiraza verilen cevapta Hakim itirazı değerlendireceğine başka bir hakimin verdiğine yeterli diyor. Biz hukukçu olarak mücadeleye devam edeceğiz. Türk aydınlarına da gözdağı verilmek istendi. Önce hürriyetine kavuşmasını diliyorum."

Doktor İncilay Erdoğan ise "Bu ülkede herkesin demokratikleşme ve barış adına attığı her adım sağlık için atılan adımdır. Aslı'nın sindirim sistemi problemleri olan diyabet adayı, astım problemi var, boyun omurlarında gecirdigi operasyonlar var. İçeride hastalığı bulunan tutsakların salınması dileğimiz var" diye konuştu.

Edebiyat eleştirmeni Semih Gümüş de şöyle konuştu: "Aslı Erdoğan'ı 20 yıl önce tanıdım. Kırmızı pelerinli kent romanının editörlüğünü yaptım. Son kuşak yazarlar içinde özgün bir yere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bütün yazdıklarında şiddeti anlatırken şiddete karşı çıktığını gösterir. Bir yazarın yazdıkları nedeniyle yargılanması bile dusunulemez. Hem Aslı Erdoğan'ın hem Necmiye Alpay'ın özgürlüklerine kavuşturulması gerektiğini düşünüyorum."

Oyuncu Defne Halman ise Aslı Erdoğan'ın yazmış olduğu bir monologu paylaştı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İtalya Olimpiyat Komitesi, Roma'nın adaylığını durdurdu

SONRAKİ HABER

Gazeteciler oturma eyleminde: Kısılan barışın sesiydi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...