11 Ekim 2016 12:22

Milli Eğitim Müdürlüğü önünde 'Projeniz olmayacağız' tepkisi

MEB'in 155 okulu proje okul kapsamına alarak öğretmenlerini norm fazlası adı altında sürgün etmesi protesto edildi.

Paylaş

Eylem NAZLIER
Vedat AYDEMİR
İstanbul

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 155 okulun “proje okulları” kapsamına alınması ve bu okulun sınavla alınan öğretmenlerinin “norm fazlası” ilan edilerek başka okullara sürgün edilmesi öğrenciler ve veliler tarafından protesto edildi.

Aralarında Cağaoğlu Anadolu Lisesi, Kadıköy Anadolu Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi ve  İstanbul Erkek Lisesinin de bulunduğu proje okul statüsündeki okulların öğrenci ve velileri, bugün İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya geldi. Ellerinde “Projeniz olmayacağız”, “Bilimsel, eğitim her çocuğun hakkıdır”, “Okuluma dokunma” dövizlerinin açıldığı eyleme CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş ve bu okullardan mezun olan öğrenciler de destek verdi.

HAFIZALARI SİLİNECEK

Veliler adına basın metnini okuyan Hülya Şen, MEB’in proje okulları uygulamasında keyfi davrandığını belirtti. Şen, “Aynı okulda 8 yılını dolduran öğretmenlerin yerleri hangi gerekçeyle değiştiriliyor? Gelen öğretmenler hangi kritere göre seçiliyor? Bu okulların kurumsal kimlikleri bozulacak, hafızaları silinecek” dedi. Eğitim-öğretim yılı başlamasına rağmen yaşanan olumsuzluklar sebebiyle üç haftadır öğrencilerin sağlıklı öğrenim görmediğini belirten Şen, “Öğretmenlerin topluca gönderilmesi öğrencileri kötü etkiledi. Anayasa Mahkemesi, proje okulları yönetmeliğini derhal askıya almalı. Geleceğimiz olan çocuklarımızın mağdur olmaması için normal eğitim öğretime dönüş sağlanmalı. Biz bütün okullar için nitelikli, çağdaş, bilimsel eğitim talep ediyoruz” diye konuştu. “Ülkemizin en köklü, en başarılı liseleri antidemokratik, keyfi uygulamalarla çağdaş, bilimsel ve laik eğitimden kopartılmaya çalışılıyor” diyen Şen, okul aile birlikleri, ilgili dernekler, sendikalar, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte proje okullara karşı mücadeleye devam edeceklerini söyledi..

GERİCİ ANLAYIŞINI DAYATIYOR

Daha sonra söz alan CHP Milletvekili Barış Yarkadaş da AKP iktidarının “proje okul” adı altında kendi gerici anlayışını dayatmak istediğini söyledi. “Kabataş Erkek Lisesinin Müdür Yardımcısı artık her okulun imam hatip olmasının vakti geldi’ diyor. Bu pervasızlığın uygulamadaki yansıması proje okullardır” diyen Yarkadaş, “proje okul”ları kanun teklifi olarak geldiğinde başarısız okulların proje okulu olacağının söylendiğini ancak Türkiye’de en başarılı öğrencilerin okullarının hedef haline getirildiğini, öğretmenlerinin de  sürgün edildiğini söyledi. Yarkadaş, “Öğrencilerin dersleri boş geçiyor. Her yer proje okulu adı altında imam hatipleştiriyor. AKP tek tip yaşam tarzını dayatamayacak” diye tepki gösterdi. Konuşmaların ardından veliler, proje okulların iptali için topladıkları imzaları il milli eğitim müdürlüğüne teslim etti.

POLİTİKALARINI UYGULAYACAK ÖĞRETMEN GETİRİYORLAR

Eylem sonrası gazetemize konuşan öğrenci velileri, hükümetin kendi siyasi politikalarını uygulayacak öğretmenleri atadığını söyledi. Bir öğrenci velisi, “Yıllardır bu okullara emek veren öğretmenleri gönderiyorlar. Benim çocuğum çok iyi bir puan aldığı için bu okula geldi. Çocuklarımız burayı kazanmadan önce kolay olmayan bir süreç yaşadık. Uzun dönem buraları hedeflediler ve bir çok fedakarlık gösterdik. Ancak gelip gördüğümüz atmosfer hem öğrencilerde hem de bizde ciddi hayal kırıklığı yaşattı. İçeriği ne olduğu bilinmeyen, ‘proje okul’ diye tanımlanan ama projeye yönelik hiç bir açıklamanın yer almadığı bir uygulama söz konusu” diye tepki gösterdi. ‘Proje okul’ uygulamasının hangi ihtiyaçtan yapıldığını soran öğrenci velisi, “Bu olayın direkt muhatabı öğrenciler. Onlara hiç dönüp soruldu mu?Tabi ki hayır. Bu okullar matematik, fizik ve kimyada Türkiye’nin en iyi okulları. Buradaki çocuklar düşünen, sorgulayan, haklarını alan, özgürlükçü ortamlarda yaşayan çocuklar. Bu okulları aslında yıllardır çocuklar yönetir. Hükümet kendi siyasi politikalarını uygulayacak öğretmenleri getiriyor” dedi. İmam hatipe çevrilen İsmail Tarman Ortaokulu’nun mezunlarından Dilek Çelik, “Okulumuzun bulunduğu alanda yeterince imam hatip var. Burada eğitim almak isteyenler zaten bu okullardan alır. Kendi düşüncelerini bize benimsetmeye çalışıyorlar” dedi. Kadıköy Anadolu Lisesi’nden bir veli de, “Okulun kalitesini düşürmeye çalışıyorlar. Başarılı, sevilen öğretmenleri gönderip iktidarın kafa yapısına uygun öğretmenleri getirmeye çalışıyorlar. Bize kulak verilsin istiyoruz” diye konuştu.
Kabataş Erkek Lisesi’nden bir  veli de endişeli olduğunu söyleyerek, “Karanlığa karşı savaşıyoruz biz. Bugün senin siyasi görüşüne göre, yarın yeni gelecek adamın siyasi görüşüne göre eğitim sistemi kurulmaz. Amaç eğitim seviyesini düşürmekse, bunun kendilerine de pek bir faydası olmayacak. İlime ışık tutmak lazım” diye konuştu. “Üç haftadır ders işlenmiyor ve sınavlar yaklaşıyor” diyen Kadıköy Anadolu Lisesi’nden bir öğrenci velisi de “Öğretmenleri gidiyor diye çocuklarımız çok üzgün. Panik durumdalar. Bu çocuklar çok başarılı çocuklar. Yoğun bir eğitim sürecinden geçip buraları kazandılar. Çocuklarımızın eğitimi bizzat Milli Eğitim tarafından engelleniyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ öğrencileri 10 Ekim katliamında yitirilenleri andı

SONRAKİ HABER

HDP'li Sancar, Darbe Komisyonu'ndaki tartışmayı anlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...