18 Mayıs 2012 11:41

Kanalizasyon deresi hastalık saçıyor

İstanbul Pendik’deki Güllübağlar Mahallesi’nde fabrika atıklarının kanalizasyon atıklarının karıştığı dere, üstü açık olduğu için her gün hastalık saçıyor. Daha önce dereye 2 kişinin düşüp öldüğünü söyleyen mahalleli belediyeye ve muhtarlığa yaptığı başvuruların sonu&cced

Kanalizasyon deresi hastalık saçıyor
Paylaş
Nurten Sönmez / Nazlı Yaş

YAZIN SİNEKTEN VE KOKUDAN DURULMAZ

Güllübağlar  Mahallesi  Aydemir  Yolu  Işıl  Sokak’ta  oturan Gülbahar Kutlu, 19 yıldır oturduğu  evde havalar ısınınca evinin camlarını, kapıları   açamamaktan  bahsediyor. “Neden” diye sorduğumuzda bizleri dışarı çıkarıp gösteriyor; evinin hemen önünden geçiyor.

Kanalizasyon; nefes alamıyoruz. “Yazın sinekten kokudan durulmaz burada” diyen Kutlu, derenin az yukarısındaki Gedik fabrikasının atıklarının bu kanalizasyondan aktığını söylüyor. 10 yıldır burada yaşadıklarını belirten Kutlu, “Muhtara gittik, belediyeye gittik, imza topladık fakat bir çözüm olmadı. Belediyeye gittiğimizde bizi İSKİ’ye yolladı İSKİ’den geldiler resimlerini çektiler ‘tamam halledeceğiz” dediler ama yine çözüm yok. Evin önünden geçenler ağzını burnunu kapatmadan geçemiyorlar. Çocuklarımız kapının önünde oynayamıyorlar” diyor.

HİZMETTE EŞİTLİK YOK

Mahalleli olarak topladıkları imzaları belediyeye götürdüklerini fakat çözüm olmadığını dile getiren Dursun Kutlu belediyenin bu soruna acilen bir çözüm bulmasını istiyor. Üstü açık derede, 2 kişinin düşerek ölmelerine şahit olduklarını söyleyen Kutlu, “O dönemde Pendik Eski Belediye Başkanı Erol Kaya’ya müracaat ettik o da sadece dereye kalkan yaptırdı” diye dert yanıyor. “İstanbullu isek vergi veriyorsak sorunlarımızın bir an evvel hallolmasını istiyoruz” diyen Kutlu torununun dereye düştüğünü, ölümden dönen torununun şimdi astım hastası olduğunu söylüyor. Eşitlik olmadığını, bu tür şeylerin örtbas edildiğini söyleyen Kutlu “Halk eşitse adalet varsa nerede? Cadde üzerine kaldırım çalışmaları yol çalışmaları yapılıyor ara sokaklar niye görmezden geliniyor” diye soruyor.

DERENİN ÜSTÜ ACİLEN KAPATILMALI

Hakan 16 yaşında ve lise öğrencisi. Kanalizasyonun tamamen kapatılmasını istediğini vurgulayan Hakan “Havalar ısınınca camları açamıyoruz. Kanalizasyon kokusundan nefes alamıyorum, resmen boğuluyorum; sağlık sorunları yaşıyorum” diyor.

Şehriban Edinç 2 yıldır mahallede oturuyor. Derenin üstünün acilen kapatılmasını isteyen Edinç, “Kokudan rahatsız oluyorum. Ben 66 yaşındayım zaten sağlık sorunlarım var. Nerede hizmet? Emekliyim, vergi kesiyorlar, belediye vergi kesiyor. “Çöp vergisi” diyor fakat bizi lağımın çöpün pisliğin içinde yaşatıyor” diye tepki gösteriyor.  

İLLA BİRİNİN ÖLMESİ Mİ GEREKİYOR?

8 yıl önce 60 yaşındaki kayınpederi dereye düşüp ölmüş Gülizar Karataş’ın. Derenin sağına soluna korkuluklar kayınpederi ölünce yapmışlar. Şimdi de çocukları düşer diye korkuyorlar. Mahalleli olarak bu soruna belediyenin çözüm bulmasını isteyen Karataş, “İlla kapatılması için birimizin çocuğunun ölmesi mi gerek. Kanalizasyon Aydos’tan başlıyor Kurtköy sanayideki fabrika atıkları bu dereye karışıyor” diyor.
Kanalizasyonun Yayalar Mahallesi’nden geldiğini ifade eden Adil Türkmen “oradaki fabrikaların atıkları karışıyor koku, rahatsız ediyor. Muhtarlığa gidiyoruz siz kendiniz ilgilenin diyor” diye konuşuyor.
Belediye ile görüştüğünü ve sorunun en kısa zamanda çözüleceğini dile getiren Güllübağlar Mahallesi Muhtarı Hikmet Sezer “Bu sorun Yayalar Mahallesi’nden başlıyor. İmar olmadığı için bir çalışma yürütemiyoruz. Ben mahalle muhtarı olarak kimseyi ayırmıyorum bizim burada imar sorunu var. ‘Yılbaşına kadar halledeceğiz dedi. Bu koku benden kaynaklanmıyor belediye ve İSKİ ortaklaşa sorunu halledeceğiz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Veliler 4+4+4'ün uygulamalarına karşı çıkıyor

SONRAKİ HABER

Direnişi AKP binasının önüne taşıdılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...