11 Ekim 2016 00:52

İki yıldır göçebe eğitim görüyorlar

Yıldırım Kemal Bey İlkokulu velileri yeni okullarının bir an önce yapılmasını istedi ve mağduriyetlerinin giderilmesi için de servis talep etti.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Depreme dayanaksız olduğu için iki yıl önce okullarını boşaltmak zorunda kalan ve evlerine 20-25 dakika uzaklıkta bir okulda çocukları eğitim gören Yıldırım Kemal Bey İlkokulu velileri yeni okullarının bir an önce yapılmasını istiyor. Milli Eğitim Müdürlüğü’ne seslenen veliler, mesafe mağduriyetlerinin giderilmesi için de servis talep etti.

Konak’ın Altınordu Mahallesi’nde bulunan Yıldırım Kemal Bey İlk Okulu, binalarının depreme dayanaksız olduğu gerekçesiyle 2014-2015 eğitim öğretim yılının başında ilk olarak Kemal Atatürk İlk Öğretim Okulu’na taşındı ancak bu okulun orta okula dönüştürülmesinden sonra okul bu kez yaklaşık bir kilometre ötedeki Kocakapı Mahallesi’ndeki Vali Kazım Paşa İlk Okulu’nun ek binasına taşındı. 

Okulun boşaltılmasının üzerinden 2 eğitim öğretim yılı geçmiş ve yenisi de başlamış olsa da  hala eski binanın yıkılıp yenisinin yapılması için İl Milli Eğitim Müdürlüğü adım atmış değil. Eski binanın yerine henüz yenisinin yapılmamış olmamasının gerekçesi ise depreme dayanaklılık testinin sonuçlarının gelmemiş olması gösteriliyor. Konuyla ilgili telefonla ulaştığımız Konak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ‘Neden iki yıl geçmesine rağmen neden bu testin sonuçları gelmedi’ sorusuna cevap vermekten kaçındı. 11 derslikli ve ikili eğitimin yapıldığı okulda toplamda 612 öğrenci eğitim görüyor.

Çocuklarının göçebe olarak eğitim görmesinden bıkan veliler durumdan şikayetçi. Mesafenin uzak olmasından kaynaklı kendilerinin de çocukları ile birlikte gitmek zorunda kaldıklarını belirten veliler her gün gidiş geliş için en az 45-50 dakika yol yürüdüklerini ifade etti. Yeni binanın yapım sürecinin hızlanmasını isteyen veliler maddi durumlarının yeterli olmadığını  söyledi. Veliler, yeni bina yapılana kadar servisle çözüm sağlanmasını talep ediyor. Gazetemize konuşan veliler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün seslerini duymasını ve taleplerine karşılık vermesini istiyor.

Daha önceki okulun kendilerine yakın olduğunu belirten ikinci sınıf velisi Fatma, okula gelenlerin çoğunun Agora’da oturduğunu ifade ederek “Normalde çocuğum kendisi gidebilir okula ama mesafe uzak ve etrafa güvenemiyorum. Arabamız yok, servis tutmaya imkanımız yok. Her şeyden önce bir servis olsa ayarlardık biz. Devletin bu sorunu çözmesi lazım okul açılana kadar. Müdürle konuşuyorum ama müdür net cevap vermiyor.  ‘İstemiyorsanız başka bir yere yollayabilirsiniz’ diyor. Zaten imkanım olsa ben de Alsancak’a yollamasını biliyorum ama imkanım olmadığı için yollayamıyorum ama mecburen de katlanıyoruz” dedi. 

‘3 AY DEDİLER 3 YIL GEÇTİ’

Çocuğu üçüncü sınıfta okuyan Cevdet de yağmurlar başladığında daha da zorlanacaklarını belirterek şunları söyledi: “3 ay içerisinde yapacağız dediler, 3 yıl geçti yapılmadı. Eski okul da perişan oldu, yapmadılar, kaldı ortada. Eski okulumuzun kapılarını, pencerelerini çalmışlar, harabe halde. Yazık günah bu okullar bizim paramızla yapılıyor. Müdürle konuştuğumuzda ‘Ben görüştüm, gereken yapılacak’ diye bizi oyalıyor. Bu okul bir an önce yapılsa da biz de çocuğumuzu okula getirip götürürken zorlanmasak.” 

‘KIŞIN ÇOCUKLAR SÜREKLİ HASTALANIYOR’

Servise verecek paralarının olmadığını ifade eden iki çocuk velisi Leyla da “Kışın sürekli hastalanıyor çocuklar. Biz bu okula geldiğimiz okulun bahçesi çamur halde idi. Bahçede yürüyemiyorduk. Biz ısrar ettik de beton döktüler. Resmen bizi mağdur ettiler iki senedir.  Okul yıkıldı yıkılacak diye kandırdılar milleti. Ama biz harekete geçersek daha da hızlandırırlar” dedi. 

Çocukları çalıştığı için torunlarını okula getirmek zorunda kaldığını belirten Hatice de “60 yaşındayım. İki tane torunum var. Birini sabah, birini öğlen getiriyorum. Çocuğum ve eşi çalışıyor. Ballıkuyu son duraktan buraya getiriyorum. Kışın bunun yağmur çamuru var. Servis yok, bir şey yok. Ne yapabiliriz. geçen sene imza topladık ama bir çözüm olmadı.  Okul yapılana kadar devletin bir katkısı olması lazım. Ameliyatlıyım yürümek de zor geliyor. Yanımda 2,5 yaşındaki çocuğu bile getiriyorum. Çanta ağır, çocuk kambur oluyor altında. 12’de çıkıyorum 25 dakikada geliyorum. Okulumuz yapılsın orası daha sağlıklı.

ÖNCEKİ HABER

Fakir Baykurt’suz 17 yıl

SONRAKİ HABER

Can evimizden vurdular... Özgemizi bizden kopardılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...